Murat Yetkin: Lavrov ziyareti çok önemli, Esad biraz daha sarsılmıştır

Güncelleme Tarihi:

Murat Yetkin: Lavrov ziyareti çok önemli, Esad biraz daha sarsılmıştır
Oluşturulma Tarihi: Kasım 24, 2015 12:46

Hürriyet Daily News Genel Yayın Yönetmeni Murat Yetkin, Suriye sınırında düşürülen uçakla ilgili CNN Türk yayınında değerlendirmelerde bulundu. Yetkin, Rusya Federasyonu Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un ziyaretinin gerçekleşip gerçekleşmeyeceğinin çok önemli olduğunu söylerken ‘Beşar Esad rejimi bugün biraz daha sarsılmıştır. Çünkü tek güvendiği dağ Rusya kalmıştı’ dedi. 

Haberin Devamı

Yetkin’in değerlenmeleri şöyle:

“EĞER ZİYARET GERÇEKLEŞMEZSE…”

“Helikopterler belli ki Rus pilotları kurtaramadı. Lavrov ziyareti gerçekleşmezse durumun ciddiyetini koruduğunu anlayacağız. Gelirse konuşmaya hazır olduğunu anlayacağız. Gelirse bu krizin çevrelendiğini, kontrol altına alınma niyeti olduğunu anlayacağız.  Rusya ile pek çok alanda biz konuşuyoruz, Viyana’da bir 19’u bir de 4’lü grup var. Türkiye Rusya ABD ve Suudi Arabistan. Burada da çok yakın bir ilişki var. Dolayısıyla bu uçağın düşmesiyle Türkiye’yi Rusya’yla, savaş çıkar mı… Zannetmiyorum. Ama bu kriz nasıl çözümlenir? Bu sorular havada. Lavrov’un geleceği belli olursa, krizin söndürülmesi yolunda bir eğilim olduğunu anlarız.

“ÖNÜMÜZÜ GÖRMEK İÇİN BİRAZ DAHA VERİYE İHTİYAÇ VAR”

Gelmemesi demek çok sert bir tepkiye hazırlandığı anlamına da gelir Rusya’nın. Şu anda gelişmekte olan bir durumdayız, önümüzü görmek için biraz daha veriye ihtiyaç var.

Haberin Devamı

“FRANSA DA KATILABİLİR”

Oradaki hava operasyonlarının Türkiye ile ABD arasında planlanan, ki bunlara Fransa katılabilir. İngiltere üslerini açacağını açıkladı. Şimdi bu hava operasyonlarının yer birlikleri kimler olacak? Türkiye’nin güvenmediği PYD var. ABD’nin de güvenmediği örgütler var. İki taraf da birbirinin güvendiği bir takım güçlere güvenmiyorlar. Orada da bir sorun var. Hem ABD hem Rusya bir şeye güveniyorsa orada sorun var demektir. Amerika’nın iş yapmak istediği PYD buna güvenmiyor. İkincisi, Türkiye’nin güvendiği Ahraruş Şam türü örgütlere ABD güvenmiyor.

“ESAD BİRAZ DAHA SARSILMIŞTIR”

Beşar Esad rejimi biraz daha sarsılmıştır bugün bu haberle. Çünkü tek güvendiği dağ Rusya kalmıştı. Rusya’nın alacağı tutum gerçekten önem taşıyor. Lavrov’un gelip gelmeyeceği bu yüzden önem taşıyor. 

 

GÖZLER RUS VE TÜRK DIŞİŞLERİ BAKANLARININ BULUŞACAĞI İSTANBUL'DAKİ BU TOPLANTIDA

 

Sınır ihlali yapan Rus uçağının düşürülmesinin ardından gözler Dışişleri Bakanı Feridun Sinirlioğlu ile Rusya Federasyonu Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’un başkanlıklarında yarın İstanbul’da düzenleneceği duyurulan Türkiye-Rusya Üst Düzey İşbirliği Konseyi'nin (ÜDİK) alt organlarından Ortak Stratejik Planlama Grubu'nun (OSPG) 5'inci toplantısına çevrildi.

 

Dışışleri Bakanlığı'ndan toplantının içeriğine dair açıklamada, ikili ilişkilerin muhtelif alanlarındaki mevcut durumunun ele alınacağı duyurulmuştu.  Açıklamada, "Toplantıda ayrıca, başta Suriye krizi olmak üzere, iki ülkenin ortak ilgi sahasında bulunan öncelikli dış politika konularına ilişkin kapsamlı görüş alışverişinde bulunulması planlanmaktadır." denilmişti. Toplantının yarın Çırağan Sarayı'nda yapılacağı öğrenildi. 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!