Mülteciler için uyum projesi

Güncelleme Tarihi:

Mülteciler için uyum projesi
Oluşturulma Tarihi: Şubat 21, 2017 17:26

Mülteciler için uyum projesi

Haberin Devamı

 

ANTALYA, (DHA) - AKDENİZ Üniversitesi (AÜ) koordinatörlüğünde yürütülen 'Mülteci ve Göçmen Toplulukları için Hoşgörü Projesi'nin açılış toplantısı yapıldı.

Avrupa Birliği Erasmus+ Programı Stratejik Ortaklıklar Yetişkin Eğitimi kapsamında yürütülen Mülteci ve Göçmen Toplulukları için Hoşgörü Projesi'nin açılış toplantısına AÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Ünal, Vali Yardımcısı Ekrem Büyükata, Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Beykan Çizel, Konyaaltı Belediye Başkan Yardımcısı Cansel Tuncer, Antalya Halk Sağlığı Müdürü Uzm. Dr. Murat Özdemir, akademik personel ve öğrenciler katıldı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Beykan Çizel, projenin genelde Türkiye'de, özelde ise Antalya'daki göçmen ve mültecilere yönelik hazırlandığını söyledi. İnsanların hastalık, doğal afetler, savaşlar ve benzeri nedenlerden dolayı büyük acılar yaşadığını ve doğdukları toprakları terk etmek zorunda kaldığını dile getiren Prof. Dr. Çizel, "Bu insanlar mülteci oldukları ülkelerde işsizlik, sağlık imkânlarına ulaşma, kültürel adaptasyon gibi zorluklarla karşı karşıya kalmakta. En kötüsü de göç ettikleri ülkelerde istenmeyen insanlar olarak görülüyor" dedi.

ALMANYA VE İSPANYA ORTAK

Prof. Dr. Çizel, komşu ülkelerden son yıllarda savaş nedeniyle göç eden insan sayısının 5 milyona ulaştığını, bunların büyük bölümünün Türkiye'de misafir edildiğini kaydetti. Prof. Dr. Çizel, projeyle Türkiye'de misafir edilen insanların yaşadıkları kültür şokunu hafifletmek, iletişim becerilerini arttırmak ve hayat standartlarını yükseltmek amaçladıklarını vurguladı. Prof. Dr. Beykan Çizel, projenin Almanya ve İspanya ile ortak yürütüldüğünü vurguladı.

Mülteci sorununun global bir sorun olduğunu belirten AÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Ünal ise konuşmasında, eskiden daha çok savaşlar nedeniyle mültecilik sorunu yaşandığını şimdi buna ek olarak sosyolojik nedenlerin, geri kalmışlığın, eğitim, sağlık gibi bir takım hizmetlere ulaşamama gibi faktörlerin de etkili olduğunu söyledi.

MÜLTECİ SORUNU

Mülteci sorununun büyük bir problem olduğunu kaydeden Prof. Dr. Ünal, “Mülteciler gittikleri ülkelerde istenmiyor ancak bu bir çözüm değil. Bunu görmemek, kabul etmemek anlamına geliyor. Bizim bunu bir şekilde adaptasyon süreçleri ile avantaj haline dönüştürmemiz gerekiyor. Onları dışlayarak, onlara iş vermeyerek asla bu problemi çözemeyiz. Kabullenip ne yapabilirizi düşünmemiz gerekiyor. Bu insanların fizik ve beyin gücünden faydalanmamız gerekiyor. Almanya ve İspanya bunu nasıl yapmış. Bu örnekleri kendimize örnek alıp, ülkemizde ne yapabiliriz ona bakmalıyız" diye konuştu.

Projeyle mültecilerin adaptasyon sağlamasına katkıda bulunarak sorunları çözmeye çalışacaklarını belirten Rektör Ünal, projede yer alan tüm paydaşlara teşekkür etti.

FOTOĞRAFLI



 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!