Mülteci anlaşması sorunlu işliyor

Güncelleme Tarihi:

Mülteci anlaşması sorunlu işliyor
Oluşturulma Tarihi: Mart 19, 2017 00:10

AVRUPA Birliği ile Türkiye arasındaki, odağında mülteci krizi yer alan, 18 Mart mutabakatı bir yılını geride bıraktı.

Haberin Devamı

Türkiye’nin özellikle Ankara-Brüksel hattındaki kriz ortamlarında sona erdirme kartını kullanmaktan çekinmediği, AB kanadının ise devamından yana olduğu mutabakat nereden bakıldığına bağlı olarak değişen bir bilançoya sahip.

 EGE’DE ÖLÜMLER AZALDI: Ege Denizi’ndeki günlük geçişler 2015’teki 10 bin seviyesinden 43’e düştü. Yılda binin üzerinde mülteci, geçişlerde hayatını kaybederken bu oran geçen yıl 80’e geriledi.

 MÜLTECİ TAKASI: Mutabakat Türkiye’nin Yunan adalarından alacağı her bir Suriyeli karşılığında, Türkiye’deki bir Suriyelinin AB ülkesine yerleştirilmesini öngörüyordu. Türkiye’ye Geri Kabul Anlaşması sonrası gönderilen göçmen sayısı 915’te kaldı. Türkiye’den ise 3 bin 565 Suriyeli AB ülkelerine alındı.

 MADDİ YARDIMA SIKI KURAL: AB’nin sıkı kurallar uygulaması nedeniyle taahhüt edilen ile ödenen para arasında önemli fark var. 3 milyar euro öngörülmüştü, 2.2 milyar euro tahsis edildi. Bunun yaklaşık 1.5 milyar Euro’luk dilimi sözleşmeye bağlandı. Sözleşmeye bağlanan dilimden 750 milyon Euro ödendi.

Haberin Devamı

 VİZE MUTABAKATI OLMADI: Türkiye’nin mutabakattan en önemli beklentilerinden biri vize muafiyetiydi. Karşılanması gereken 72 kriterden 7’si karşılanmadığı gerekçesiyle bu alanda ilerleme yok.             

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!