Mulholland Çıkmazı

Güncelleme Tarihi:

Mulholland Çıkmazı
OluÅŸturulma Tarihi: Nisan 04, 2002 15:12

Yönetmen David Lynch'i bilenler bilir... Başta İkiz Tepeler (Twin Peaks) adlı televizyon dizisi olmak üzere Wild At Heart, Blue Velvet, Elephant Man (Fil Adam), Lost Highway (Kayıp Otoban) gibi filmlerinde gizem yüklü bir atmosfer yaratır Lynch. Geçen yıl katıldığı uluslararası festivallerde de büyük ilgi gören Mulholland Drive (Mulholland Çıkmazı) Lynch hayranlarını tatmin edecek bir çalışma.

Haberin Devamı

Usta yönetmen Lynch, Naomi Watts, Laura Elena Harring, Justin Theroux ve Ann Miller'ın başrollerini paylaştığı Mulholland Çıkmazı'nda da yine metafizik güçlerin yönlendirdiği karanlık ve gizemli bir dizi olay anlatıyor.

Bu arada eleştirmenlerin Mulholland Drive'i "Amerika'nın en yaratıcı beyinlerinden birinin yeniden doğuşu' olarak nitelendirdiğini de hatırlatalım.

David Lynch, bu yıl Mulholland Drive ile en iyi yönetmen dalında Oscar'a aday gösterilmişti.

FÄ°LMÄ°N KONUSU

Yer: Hollywood, California... Binlerce hayatın, binlerce bilinmezliğin ve kargaşanın bir arada yaşadığı ve buluştuğu bir şehir. Bir arabanın içindeki üç kişi Mulholland yolunda gitmektedir. Fakat bir kaza olur ve arabadaki iki erkek kazada ölür. Üçüncü kişi olan kadın ise kim ve ne olduğu bilmez bir halde olay yerinden kaçar. Adı Rita'dır. Hepsi bu. Ne geçmişi ne de geleceği hakkında hiç bir şey hatırlamamaktadır. Bir sitenin bahçesindeki çalılıklara kadar sürünür.

Haberin Devamı

Aynı dakikalarda bir restauranda Herb ve Dan adındaki iki arkadaş oturup konuşmaktadır. Dan bir gece önce gördüğü bir kabustan bahsetmeye başlar. Gördüğü rüya içinde bulundukları lokantada geçmektedir. Gördüğü kabus gerçek olmaya başladığında her ikisi de çoktan sarhoş olmuş ve oradan ayrılmışlardır. Bir patikaya geldiklerinde kabusun en kötü kısmı gerçek olur ve Dan ortada hiç bir sebep olmadığı halde ölür.

Betty bir oyuncu olabilmek umuduyla geldiği Los Angeles'ta teyzesinin yaşadığı apartman dairesine taşınmaktadır. Daireye yerleşmek için vardığında orada saklanan Rita'yı bulur. Her şeyi unutmuş bu kadına yardım etmeye karar verir.

Los Angeles'ın başka bir köşesinde ise Adam Kesher adında bir film yönetmeni mafyaya mensup iki kardeş tarafından dolandırılmıştır.

KISA... KISA... KISA... KISA...

* Mulholland Drive, yönetmen David Lynch'in iki yıllık bir aradan sonra kamera arkasına geçtiği ilk film. En son 1999'da The Straight Story adlı filmi çeken Lynch, Mulholland ile 'sıkı ' bir dönüş yaptı.

* 1990 yılında Wild At Heart ile Cannes'da Altın Palmiye kazanan Lynch, Twin Peaks (İkiz Tepeler) ile milyonlarca televizyon seyircisini ekran karşısında soluksuz bıraktı. Bu diziyi sinemaya da uyarladı Lynch, ama beklediği kadar ilgi görmedi.

Haberin Devamı

* The Angriest Dog ve On The Air adlı sitcom, Lynch'in yaratıcılığını popüler kültür alanında da kanıtladığı çalışmalar oldu.

* Filmin oyuncularına gelince. Filmin iki kadın karakterinden biri olan Betty'yi Naomi Watts canlandırıyor. Watts en son geçen yıl Sundance Film Festivali'nde gösterilen Elle Parker'daki performansıyla beğeni kazanmıştı.

* Rita rolünde ise Laura Elena Harring var. Harring'in filmografisinde Exit to Eden, The Alamo: Thirteen Days to Glory gibi yapımlar yeralıyor.

* Filmin ana karakterlerinden biri olan Adam Kesher'i Justin Theroux oynuyor. Oyunculuk kariyerine New York Tiyatrosu'nda başlayan Theroux'u sinemaseverler American Psycho, I Shot Andy Warhol, Zoolander gibi filmlerden hatırlayacak.

Haberin Devamı

* Filmin "ağır toplarından" biri de 1923 doÄŸumlu Ann Miller. Bir Broadway yıldızı olan Miller, Hollwood'da 'The Queen of Tap' olarak anılıyor.Â


FÄ°LMÄ°N KÃœNYESÄ°
Yönetmen: David Lynch
Senaryo: David Lynch
Oynayanlar: Laura Elena Harring, Naomi Watts, Justin Theroux, Ann Miller, Scott Wulff, Robert Forster.
Resmi sitesi: www.mulhollanddrive.com


GÖSTERİLDİĞİ SİNEMALAR
Ä°STANBUL

Beylikdüzü Alkent 2000 Favori  889 04 27
19:00  21:30  Â

Bakırköy İncirli  572 64 39
11:15  14:30  18:00  21:15  Â

Pendik Oscar  390 09 70
11:30  14:00  16:30  19:00  21:30  Â

ÇANAKKALE       Â
Leya  213 64 07
14:15  18:00  20:45  Â

KOCAELÄ°
Outlet Sinema Center  335 39 40
18:45  21:30  Â

ÇANAKKALE
Afm  214 10 66
11:30  14:00  16:30  19:00  21:30  C.-Cts. 24:00Â

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!