Mülakat yerine hızlı randevu

Güncelleme Tarihi:

Mülakat yerine hızlı randevu
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 17, 2017 16:26

Roche İlaç, klasik işe alma yöntemlerini bırakıyor. Yeni uygulamada CV’leri beğenilen adaylardan önce kendilerine sorulan soruları cevaplayacakları bir video kaydı istenecek. Bunun ardından seçilen adaylar İstanbul’daki ofiste etkinliğe davet edilecek. Etkinlik hızlı randevu (speed dating) konseptinde olacak.

Haberin Devamı

Mülakat yerine hızlı randevu
İnsan kaynakları departmanlarının en kritik görevlerinden biri şüphesiz ki işe alımlar. Firmaların büyük çoğunluğu uzun yıllardır personel alımında klasik metotları kullanıyor. Bunda öncelikle bir iş ilanı yayınlanıyor ve bu ilana başvuran adaylardan bir kısmı mülakata çağırılıyor. Birkaç görüşmeden sonra da pozisyon için en doğru kişi olduğuna inanılan adaya iş teklifi yapılıyor. Roche İlaç insan kaynakları departmanı, kendilerinin de uzun yıllardır kullandıkları bu yöntemi değiştirmek üzere harekete geçti.

Konu hakkında görüştüğümüz Roche İlaç Türkiye İK Direktörü Özlem Salur, insan kaynakları alanında çalışmaya 25 yıl önce başlamış.
Günümüzde halen 25 yıl önceki işe alım yöntemlerinin kullanıldığını, iş ilanlarında bile halen o zamandan kalma görev tanımlarının kullanıldığını fark edince kendi deyimiyle ‘içi daralmış’. Bu konularda yenilik yapmanın gerekliliğini düşünürken Tesla’nın bir iş ilanı ile karşılaşmış ve bu ilandan çok etkilenmiş. Buna benzer bir uygulamayı Roche İlaç’ta da kullanmaya karar vermişler.

Değişikliğe önce iş tanımıyla başlamışlar. Uygulamayı ilk kez deneyecekleri pozisyon olan Bölgesel Medikal Müdür (MSL) pozisyonu için yeni bir iş ilanı hazırlanmış. İlanın insanlara Roche İlaç’ta çalışma isteği uyandırmasına özen göstermişler. İş ilanına adayların ilk kez görüşmeye geldiklerinde sormaya çekinebileceklerini düşündükleri bazı bilgileri ekleyip, işi kabul ederlerse nelere sahip olabileceklerini yazmışlar.

Adaylar, şu an LinkedIn’de yayında olan bu ilana Temmuz sonuna kadar başvuru yapabilecekler. Başvuru süresi bittiğinde özgeçmişi uygun olan adaylar seçilecek ve bu kişilere e-posta atılarak bir video mülakatı istenecek. Bu canlı bir mülakat değil. Adaylardan kendilerine gönderilen üç soruya cevap verdikleri bir video kaydedip göndermeleri talep edilecek. Sorular arasında “Bize kendinden bahset” gibi klasik sorular yerine adayların gerçekten de şirkette çalışmayı isteyip istemediğinin anlaşılabileceği sorular olacak. Adaylardan gelen videolar izlenip ikinci bir eleme yapıldıktan sonra bu sefer de seçilen adaylara Medikal Direktörü’nden bir video gidecek. Medikal Direktörü, adaylara Roche İlaç ofisinde yapılacak bir tanışma etkinliğinden bahsedip belli bir tarihte ofise davet edecek. Süreç 20-25 kişinin davet edileceği bu etkinlikle devam edecek.

TANIŞMA VE EĞİTİM
Özlem Salur, İstanbul’daki ofiste yapılacak mülakat gününün adaylar için değişik bir deneyim olacağını belirtiyor. Aslında mülakattan çok bir tanışma günü olacak. Adaylar uzun bir masanın bir tarafına, direktörler ve müdürler diğer tarafa oturacak. Soru soracak taraf adaylar olacak. Burada amaç adayların şirketin daha iyi tanıması.

Etkinliğin yarım gün sürecek ilk bölümünde hızlı randevu (speed dating) gibi bir konsept planlanıyor. Yani müdürler ve adaylar, sürekli yer değiştirerek birbirleriyle birkaç dakikalık görüşmeler yapacaklar. Süre doldukça adaylar yer değiştirecek ve yandaki müdürün karşısına geçip o kişiye soru soracak.

O gün etkinlikte MSL pozisyonuna gelen adaylar olacak. Bu pozisyona doktorlar alınıyor. Bu kişiler tıp okuyup yola doktor olmak için çıkıyorlar. O nedenle ailelerini doktorluğu bırakıp bir ilaç şirketinde çalışacaklarına ikna etmeleri bile zor oluyor. Ayrıca, doktorlar hastanede hastalara nasıl bir faydaları olduğunu biliyor ancak bu işi yaparken nasıl bir faydaları olacağını bilemiyor. Çünkü, ofis ortamını bilmiyorlar. Etkinlikte kafalarındaki tüm bu soruları cevaplandırmış olacaklar.

Diğer kısmda adaylara eğitim verilecek. Salur, doktorların çoğunun sunumda eksik olduğunu bildiklerinden, bu konuda eğitim verileceğini, adayların “geldik gördük öğrendik” diyerek ayrılmalarını istediklerini söylüyor.

EKSİKLER SÖYLENECEK
MSL pozisyonuna bu uygulama ile İstanbul, Adana, İzmir ve Ankara’ya 5 civarında personel alınacak. Bu kişiler de işte bu etkinlikle belirlenecek. Bu bir deneme olacak. Eğer uygun görülürse bundan sonra tüm pozisyonlar bu şekilde alınacak. Etkinlik sonrasında pozisyona uygun görülmeyen adaylara eksik yönleri belirtilecek. Örneğin, İngilizcesi yoksa kendileri online İngilizce eğitimine yönlendirilecek. İleride pozisyon boşadığında İngilizcesi yeterli füzeye geldiyse ve halen Roche da çalışmak isterse, bu aday işe alınabilecek.

Özlem Salur, CV’lerin mutlaka önemli olduğunu ancak aday hakkında çok da bir şey söylemediğini belirtiyor. Yüz yüze konuşurken ise adayın pozisyon hakkında o an çok bir şey bilmese bile eğitim verilirse öğrenme potansiyeli ve motivasyonunun çok yüksek olduğu anlaşılabiliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!