"Sahrap Soysal" hakkında bilgiler ve tüm köşe yazıları Hürriyet Yazarlar sayfasında. "Sahrap Soysal" yazısı yayınlandığında hemen haberiniz olması için Hürriyet'i takip edin.
Sahrap Soysal

Muhteşem Yüzyıl’ın muhteşem içeceği

“Muhteşem Yüzyıl” dizisi sayesinde son günlerin en çok konuşulan konusu, Kanuni Sultan Süleyman dönemi oldu. Tarihçi olmadığım için dizinin içeriğiyle ilgili yorum yapamayacağım ama size Kanuni döneminde Osmanlı sarayına giren bambaşka bir şeyden bahsedeceğim; kahveden...

Bildiğiniz gibi, kahve topraklarımıza gelmeden önce Yemen’de yaygın olarak üretilen ve tüketilen bir içecekti. Kanuni Sultan Süleyman zamanında Yemen valiliği yapmış olan Özdemir Paşa tarafından saraya getirilen kahve, kısa sürede saray dışında da içilen bir içecek halini aldı.
Üstelik Türkler kahveyi yepyeni bir pişirme tekniğiyle yaptı ve kendilerine has ikram şekilleri buldu. Bu da yüzyıllar geçmesine karşın hâlâ “Türk kahvesi” diye anılmasına neden oldu.
Önceleri kahve çekirdek olarak getirtiliyor, tavalarda kavrulduktan sonra dövülerek tüketiliyordu. Ta ki Mehmet Efendi ilk kahve dükkanını açıp da kahveyi öğütülmüş halde satmaya başlayıncaya kadar.
Evet, kahve Osmanlı topraklarına ilk girdiği günden itibaren sevilen bir içecek oldu ama kahvenin sosyal hayatta etkili rol oynaması, ilk kahvehanelerin açılmasıyla gerçekleşti.

TARHANA ÇORBASI

MALZEMELER
* 1 su bardağı toz tarhana
* 2 yemek kaşığı sıvıyağ + 25 gr tereyağı
* 2 adet orta boy domatesin rendesi (1 yemek kaşığı domates salçası da kullanabilirsiniz.)
* 6-7 su bardağı su (Et ya da tavuk suyu kullanmanızı öneririm. Bulyon tablet de kullanabilirsiniz.)
* 1 çay kaşığı tuz, karabiber
* 1 yemek kaşığı kuru nane

YAPILIŞI
Tarhanayı 2 su bardağı suyla derin bir kaba alın ve karıştırarak yumuşatın. Diğer taraftan, sıvıyağı orta boy bir tencereye koyup orta ısılı ateşte kızdırın.
Yağ hafif kızınca rendelenmiş domatesleri ya da salçayı ekleyip tel çırpıcıyla sürekli karıştırarak 2 dakika kadar kavurun.
Ezilmiş tarhana ve kalan 5 su bardağı suyu da tencereye aktarın. (Et ya da tavuk suyu yoksa bulyon kullanabilirsiniz.)
Tuz ve karabiberi serpiştirip sürekli karıştırarak çorba koyulaşıp kaynayıncaya kadar pişirin. Çorba kaynamaya başlayınca ocağın altını kısıp 5 dakika daha kaynatın ve ocaktan alın.
Diğer taraftan, tereyağını küçük bir tavada kızdırıp naneyi kızgın yağda çevirin ve ocaktan alın. Naneli sosu sıcak çorbanın üzerine gezdirip karıştırın. Çorbayı sıcak sıcak servise sunun.
X

YAZARIN DİĞER YAZILARI