Muhteşem şarap şenliği

Güncelleme Tarihi:

Muhteşem şarap şenliği
Oluşturulma Tarihi: Mart 31, 2002 00:00

İzmir'de Kipa 3. Şarap Günleri beni çok etkiledi. Bu yıl mağazalarda düzenlenen şarap tadımlarına şarap tadım yarışmaları eklendi. Fatih Aygüneş adında genç bir sanatçımız, şarap üzerine mitolojik sunumlar yaptı. ‘‘Şarabın dansı: Tango’’ isimli gösteriler büyük ilgi çekti.Geçen hafta sonunu İzmir'de geçirdim. Kipa'nın üç yıldır sürdürdüğü şarap etkinliklerine katıldım. Kipa İzmir kökenli ve yüz ortaklı bir hipermarket zinciri. Genel Müdürü Yılmaz Attila şaraba ilgi duyan bir dost. Bizi birbirimize bağlayan da doğrusu ortak şarap merakımız oldu. Bu yılki şarap etkinliği İzmirli dostlarca benzer bir ilgiyle karşılandı. Ben bunu biraz da Türk insanının şarap gibi rafine bir içkiye son yıllarda duyduğu meraka bağlıyorum. Şarap, dünyadaki gelişmeye paralel olarak, Türkiye'de de genç ve kültürlü kesimi kendisine mıknatıs gibi çekiyor. Bizde şimdilik eksik olan bilgi. Kipa gibi kurumların desteği ile bu eksiklik büyük ölçüde giderilmekte. MERAKLISI ŞARABI OKURBir kere daha tekrarlayayım: Herhangi bir şeyden keyif almanın temelinde onu daha iyi bilmek ve bazı inceliklere vakıf olmak yatar. Ancak bizde yeterli yaygın enformasyon ağı bulunmuyor. Şarap üreticilerimizin internet siteleri güzel, ama ulaşım bu teknolojiye sahip olanlarla sınırlı.Yazılı kaynaklara gelince çok beğendiğim iki kitap var. Birincisi Kavaklıdere'nin desteği ile piyasaya sürüldü. ‘‘Amatörler için Şarap’’ Dünya Yayıncılık'tan çıkmış kapsamlı bir eser. Doluca'nın sponsorluğunu yaptığı kitap ise Şarap Dostları'ndan kardeşimiz Şeyla Ergenekon'a ait. ‘‘Şarapla Tanışma’’, şaraba merak duyanların elinden tutmakta.Yalnız hemen söyleyeyim: Şarap yalnız okunarak öğrenilecek bir içki sanılmasın. Ne kadar çok sayıda örneği tadarsak, zihnimizdeki şarap kitaplığı o kadar zenginleşir. Burada dikkat edilecek incelik, her tadım sırasında örnekle ilgili yeterli bilgi sahibi olabilmek. Mesela tadılan şarap tek üzüm çeşidinden mi, yoksa değişik üzümlerin şaraplarının paçalından mı elde edilmiş? Paçalsa, oranlar ne kadar? Alkol derecesi kaç? Fıçı tretmanı görmüş mü? Bir başka deyişle, şarap meşe fıçıda eskitilmiş mi? Eskitilmişse, işlemin süresi ne kadar? Bu soruların bizde, maalesef, pek azı etiket bilgisi olarak şişenin üzerinde bulunuyor. O yüzden tadımlar sırasında üretici aranıp bu bilgiler bir şekilde mutlaka edinilmeli.Doğrusu, uygar ülkelerde bu tür bilgiler her yıl yayınlanan şarap kataloglarında bulunur. Kipa, bir ilke imza atarak, bu yıl -mağazalarındaki şaraplarla sınırlı olarak- degüstasyon bilgilerini içeren bir kitapçık yayınladı ve parasız olarak dağıttı. Sevgili Mehmet Yaşin'le birlikte önümüzdeki günlerde daha kapsamlı bir kataloğu hazırlamak üzere kolları sıvadık. Umarım, bu işin altından hakkıyla kalkarız.ŞARAP ÇEŞİTLEMELERİŞarabı diğer içkilerden ayıran çok önemli bir öğe de, arkasındaki müthiş kültürel bagaj. Kipa 3. Şarap Günleri'nde bu tür çalışmalar beni çok etkiledi. Bu yıl mağazalarda düzenlenen şarap tadımlarına şarap tadım yarışmaları eklendi. Fatih Aygüneş adında genç -ve çok yetenekli- bir sanatçımız, şarap üzerine mitolojik sunumlar yaptı. Yine Kipa mağazalarında, ‘‘Şarabın dansı: Tango’’ isimli gösteriler büyük ilgi çekti. Gün içinde, mağazalarda bağbozumu şarkıları çalındı. 9 Eylül Üniversitesi Tarih Bölümü'nden Yard. Doç. Dr. Fikret Türkyılmaz ‘‘Osmanlı Toplumunda Şarap Üretimi ve Tüketimi’’, Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden Prof. Dr. Candeğer Yılmaz ile muhterem hocamız Prof. Dr. Nihat Aktan ‘‘Şarap ve Kalp Sağlığı’’ başlıklı konferanslar verdiler.Pazar günü de yüz kişilik bir grup halinde ismiyle müsemma Şirince kasabasında Sevilen şaraplarını içip Ege yemekleri yedik. Bunun hem daha sık, hem de Türkiye'nin dört bir yanında tekrarlanmasını dilerim. Bir yudum şarap derneğiGüzel bir gelişme de İzmir'de kurulan ‘‘Bir Yudum Şarap’’ Derneği. Bir yıl önce, İzmirli dokuz şarap meraklısı bu derneğin çatısını oluşturdu. Öncülüğü KÜTAŞ'ın genel müdürü ziraat mühendisi Dr. Cavit Kayhan yaptı. Maalesef bu şarap dostunu elim bir trafik kazasında yitirdik. Diğer kurucular ise girişimi sürdürdü. Ege Üniversitesi'nden değerli bir hocamız, Prof. Dr. Nihat Aktan başkanlığa getirildi. Kipa'nın genel müdürü Yılmaz Attila, Yazgan Şarapları'ndan Nurtekin Yazgan, Sevilen Şarapları'ndan Coşkun Güner, bir şarap uzmanı olan Pakmaya İzmir Fabrikası Müdürü Dr. Tuncay Gürarda, Hürriyet'in Ege Bölge Müdürü Nedim Demirağ, Şişko Restoranlar'ın sahibi Mustafa Çolakoğlu ve Kipa yönetim kurulu üyesi Necdet Yorgancıoğlu kurucu üyeler olarak girişimde yer aldı. İrtibat için Prof. Dr. Nihat Aktan'ı 336 77 51 numaralı İzmir telefonundan veya 0542 526 45 99 numaralı cep telefonundan aramak mümkün.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!