Muhteşem padişah, muhteşem hatalar!

“Muhteşem Yüzyıl” dizisinde, mahremiyetinin ihlal edildiği, içki içtiği ve kadın düşkünü gibi gösterildiği iddia edilen Kanuni Sultan Süleyman’ın en büyük oğlu Şehzade Mustafa’yı nasıl boğdurtarak öldürttüğünü dün anlatmıştım.

Haberin Devamı

Kanuni, gerçekten Osmanlı İmparatorluğu’nun en büyük üç padişahından biriydi, olağanüstü yetenekleri vardı, üstün bir devlet adamı ve çok iyi bir komutandı...
Fakat o da bir insandı ve her insan gibi zaafları vardı. Gerçek adı Roksalan olan Rus asıllı karısı Hürrem Sultan’ın etkisinde kalarak en kabiliyetli oğlu Şehzade Mustafa’yı acımasızca boğdurtması, bu zayıf yanlarından biridir.
Kanuni Süleyman, Şehzade Mustafa’dan sonra, diğer oğlu Şehzade Bayezid ile 5 torununu da boğdurtarak öldürttü.

Padişah olabilse, imparatorluğun kaderini değiştirecek yetenekte olan Şehzade Mustafa, iftiralar ve kurulan kalleş tuzaklar sonucu öz babasının kurbanı olmuştu.
Şehzade Mustafa’nın ölümünden son derece üzülen kardeşi Cihangir de üzüntüsünden hastalanıp ölünce Kanuni’nin hayatta iki oğlu kaldı: Şehzade Selim ve Şehzade Bayezid.
Kanuni Süleyman, tahtında gözü olduğunu sandığı Şehzade Bayezid’den de şüpheleniyordu. Çevresindekilerin de telkini ile Kanuni, küçük oğlu Bayezid’i tam anlamıyla bir asi olarak gördü ve büyük oğlu Şehzade Selim’i ordusuyla Bayezid’in üzerine yolladı.
İki kardeş, 29 Mayıs 1559 günü Konya yakınlarında karşılaştı. Kanlı bir savaş oldu ve Padişah’ın desteklediği Şehzade Selim’in ordusu Bayezid’in ordusunu bozguna uğrattı.

Haberin Devamı

Yenilen Şehzade Bayezid, 1559 yılı ramazan ayında, Orhan, Abdullah, Mehmed  ve Mahmud adlarındaki oğullarıyla İran’a sığındı. Üç yaşındaki en küçük oğlu Osman ile kızlarını Amasya’da bıraktı.
İran Şahı Tahmasb, Şehzade Bayezid ile dört oğlu ve maiyetini önce sevgiyle karşıladı ama daha sonra Kanuni Sultan Süleyman’ın tehditlerinden korktu, para karşılığında şehzade ve oğullarını Osmanlılara teslim etmeyi kabul etti.
Şehzade Bayezid ve dört oğlu, İran’ın Kazvin kentine gelen Şehzade Selim’in adamlarına teslim edildi. Şehzade Selim’den infaz emrini almış olan Ali Ağa, kuşağına sarılı yay kirişini çıkartarak, elleri ve kolları bağlı Şehzade Bayezid’in boynuna doladı, sıktı, sıktı. Birkaç dakika sonra artık Şehzade Bayezid yaşamıyordu. İnfaz tamamdı!
Şehzadenin dört oğlu da hemen oracıkta birer birer boğularak idam edildi. Bayezid’in Amasya’da bıraktığı üç yaşındaki küçük oğlu Osman ise çoktan annesinin kucağından alınarak öldürülmüştü bile... Kanuni Süleyman,  şehzadelerin cenazeleri İran’dan Sivas’a taşındığı zaman İran Şahı Tahmasb’a 400 bin altın gönderdi.
Kanuni’nin Fransızlara “Kapitülasyon”, yani ülkemizde çok az vergi vererek serbestçe ticaret yapma hakkı tanıması da, Osmanlı’yı mahveden büyük hatalardan biriydi.

Haberin Devamı

Böylece Muhteşem Süleyman’ın “Cihan İmparatorluğu tahtı” içkiyi ve eğlence hayatını çok seven, “Sarhoş” lakabıyla ünlü oğlu Sarı Selim’e kaldı.
46 yıl saltanat süren Süleyman’ın en değerli oğulları, çeşitli entrikalar sonucu yaşam sahnesinden silinince tarihin akışı değişti. Bu olaylar Osmanlı İmparatorluğu’nun duraklama ve daha sonra da çökme devrine girmesinin ilk işaretiydi.
Tarihçilere göre, çok yetenekli ve değerli bir şehzade olan Mustafa,  babası tarafından öldürtülmeseydi, Osmanlı tarihinin akışı değişecek, dünya çok başka olacaktı!
“Muhteşem Padişah”ın “Muhteşem hataları”nı da unutmamak lazım!
O Tanrı da değil, peygamber de değildi! Sadece güçlü bir padişahtı!

Yazarın Tüm Yazıları