Muhteşem et topları

Osmanlı İmparatorluğu zamanında da yapılıyormuş köfte.

Kıyma o zamanlar etin balta ya da çifte bıçak yardımıyla ince ince doğranmasıyla elde ediliyormuş. Bu biraz zahmetli bir kıyma yapma tekniğiymiş. Etin baltayla dövülmesi demek, içerdiği suyun kıymaya geçmesi demektir aynı zamanda. Bu da o kıymadan yapılan köftenin daha lezzetli olması anlamına geliyor. Hazır Osmanlılar’da köfte kültüründen bahsetmeye başlamışken devam edelim diyorum. Köftenin malzemesi bugünküyle hemen hemen aynıymış o zaman. Ancak o zaman kullanılan baharatlar arasında tarçının da olduğunu söylemek gerek. Çünkü bizler kıymayla tarçını pek bir arada kullanmayız.

Kazan kebabı

6 kişilik

Hazırlama süresi 20 dakika

Pişirme süresi

25 dakika


Malzeme listesi

á 6 adet büyük patlıcan

á 6 adet yeşil sivri biber

á 1 çay bardağı sıvıyağ

á 250 gram yağsız kıyma

á 1 adet orta boy soğan

á 1 çay kaşığı tuz, karabiber

á 3 adet orta boy domates á 2 yemek kaşığı sıvıyağ

á 3 diş sarmısak (incecik dilimlenmiş)

á 1 yemek kaşığı biber salçası

á 2 tatlı kaşığı tozşeker

á 2 su bardağı su

á 1 çay kaşığı tuz, karabiber

YAPILIŞI

Köfteyi hazırlamak için; kıyma, soğan, tuz ve karabiberi derin bir kaba aktarıp iyice yoğurun. Köfte harcından kabuklu ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp yuvarladıktan sonra, parçaları avuçlarınız arasında yassı hale getirin. Diğer taraftan, patlıcanların saplarını kesip alacalı formda (çizgili) soyun. Sonra da patlıcanları saplarından başlayarak iki parmak aralıklarla dikine yarın (dikkat etmeniz gereken nokta parçaların saplardan ayrılmamasıdır). Patlıcanları kızgın yağda hafifçe kızartıp kağıt havlunun üzerine alın. Aynı yağda sivri biberleri de kızartıp çıkarın. Hazırladığınız köfteleri patlıcanların yarık kısımlarına yerleştirip karnıyarıkları geniş bir tencereye yan yana dizin. Aralarına kızarmış biberleri sıralayın. Sıvıyağ, incecik doğradığınız domates, sarmısak, biber salçası, tozşeker, su, tuz ve karabiberi bir kaseye aktarıp iyice karıştırın. Hazırladığınız bu sosu tenceredeki patlıcanların üzerine gezdirin. Orta ısılı ateşte 25 dakika kadar pişirdikten sonra sıcak sıcak servise sunun.

Fesleğenli sebze salatası

4 kişilik

Hazırlama süresi 10 dakika

Pişirme süresi

10 dakika


Malzeme listesi

á 1 fincan doğranmış yeşil zeytin

á 2 adet orta boy yeşil kabak

á 2 adet közlenmiş kırmızı biber

á 8-10 adet taze fesleğen yaprağı

Sosu için;

á 4 yemek kaşığı sızma zeytinyağı

á 1 adet limonun suyu

á 1 yemek kaşığı nar ekşisi

á 2 çay kaşığı tuz

YAPILIŞI

Kabakları soyup yarım santimlik halkalar halinde doğrayarak küçük bir tencereye koyun. Üzerini kapatacak kadar sıcak su ekleyip tuz serpin. Su kaynamaya başladıktan 7-8 dakika sonra ocaktan alın. Kabakları süzüp servis tabağına yerleştirin. Üzerlerine yeşil zeytin, halkalar halinde doğradığınız közlenmiş biber ve ince ince dilimlediğiniz fesleğen yapraklarını yerleştirin. Salatanın sosunu hazırlamak için; zeytinyağı, nar ekşisi, limon suyu ve tuzu bir kaseye aktarıp çırpın, sonra salatanın üzerine gezdirin. Salatayı ılık ya da soğuk olarak servise sunun.
Yazarın Tüm Yazıları