Muhteşem bir olimpiyat tenis turnuvası...

Güncelleme Tarihi:

Muhteşem bir olimpiyat tenis turnuvası...
Oluşturulma Tarihi: Aralık 05, 1998 00:00

Engin KRATZER
Haberin Devamı

Son yıllarda teniste yapılan ve yapılması gereken değişiklikler sık sık gündeme geliyor. Dünyanın gelişim süreci içinde hemen hemen herşey zamana ayak uydurmaya çalışırken, tenisin hala beyaz pantolonlu dönemin yaşantısını sürdürmesi yetkilileri biraraya gelerek durumu bir kere daha gözden geçirmesine neden oldu.

Yaklaşan 2000 Olimpiyat Oyunları'nda tenisin cazip ve renkli bir etkinlik haline getirilmesi için düşünceler ortaya kondu. İstenen, ülkelerin en ünlü tenisçilerden kurulu takımlarıyla olimpiyata katılmasıydı. Ancak dünya ATP sıralamasının ünlü profesyonelleri, ülkelerinin alacakları olimpiyat puanını değil kendi alacakları ATP puanını buna bağlı olarak da milyonlarca doları düşünüyorlardı.

HAVELANGE'NİN ÖNERİSİ

Dünya Olimpiyat Komitesi Başkanı Havelange bu konunun çözümü için cazip bir formül önerdi: ‘‘Olimpiyat Oyunları'ndaki tenis turnuvası Wimbledon, Paris, Avustralya Open ve USA Open gibi bir grand slam turnuvası düzeyine getirilsin. Tenisçilerin burada alacağı puanlar, dünya sıralamasındaki yerlerini belirlemede geçerli olsun.’’

Dünya tenisiyle ilgili ilginç bir teklif de Hannover'te Top 16 arasında yapılan Dünya Ustalar Şampiyonası ile Münih'te yapılan Grand Slam Cup Turnuvasını birleştirmek. ‘‘Aynı anlamı taşıyan iki turnuvaya ne gerek var. Yılın en iyi onaltı tenisçisi arasında yapılacak bir dünya şampiyonası yeter’’ diyorlar. Bir başka gelişme de Boris Becker'i destekleyen dev telekominikasyon şirketi Prizma ile ATP arasındaki çekişme. Prizma yöneticileri ‘‘ATP'ye ne gerek var. Biz cazip bir turnuva ve puanlama sistemi kurabiliriz’’ iddiasındalar.

KURAL DEĞİŞİKLİĞİ

Bu arada tenis dünyasındaki en büyük olay, temel kurallardan birini değiştirmek için harekete geçilmesi (NO-AD) adı verilen yeni kural ‘‘deuce-avantaj’’ kuralını tarihe gömmek istiyor. Bilindiği gibi bir tenisçinin ‘‘Game’’ oyun alması için beraberlik durumundan sonra üst üste iki puan alması gerekiyordu. Bu da tenisin süresini çok uzatmaktaydı. Bilhassa televizyon yayınlarında. NO-AD uygulamasında, beraberlikten sonra ilk puanı alan oyuncu ‘‘Game’’i kazanacak. Burada ilginç bir nokta var. Servis karşılaşacak oyuncuya istediği köşede durma hakkı veriliyor. Kural ilk olarak birkaç uluslararası junior turnuvasında denendi. Ocak 99'da Fransa'da iki satellite turnuvasında uygulanacak. Bu denemeler olumlu sonuç verirse ITF'ye bağlı bütün ülkelerde bu kural kesinlikle uygulanmaya konulacak.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!