Mühendislerden fesih tepkisi

Güncelleme Tarihi:

Mühendislerden fesih tepkisi
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 06, 2017 12:07

Mühendislerden fesih tepkisi

Haberin Devamı

 

İbrahim LALELİ/ANTALYA, (DHA) - TÜRK Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) İl Koordinasyon Kurulu, TMMOB üyesi mühendis, mimar ve şehir plancılarının asgari ücret belirleme protokolünün SGK tarafından feshedilmesini protesto etti.
Makine Mühendisleri Odası Antalya Şubesi'nde basın toplantısı düzenleyen İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Vahap Tuncer, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) yetkilileri tarafından yollanan protokol taslağı ile asgari ücretin belirlenmesi protokolünün tek taraflı feshedildiğini söyledi. Tuncer, feshedilen protokolün; mühendis, mimar ve şehir plancılarına ödenecek asgari ücretin her yıl aralık ayında SGK ile TMMOB arasında yapılan görüşmelerle belirlenmesini içerdiğini kaydetti.
Kuruluş amacı sosyal sigortalar ile genel sağlık sigortası bakımından kişileri güvence altına almak olan SGK'nın bu kararının kendi tarihinde kara bir leke olarak yer alacağını belirten Tuncer, "SGK, maalesef bizlerin yani emekçilerin taleplerini dikkate almak yerine, patronların ve parlamentodaki temsilcileri olan hükümet yetkililerin, bakanların baskılarına boyun eğerek, yüz binlerce mühendis, mimar şehir plancısının almış oldukları eğitim ve verdikleri hizmetin niteliğini hiçe saymıştır" dedi.
"DEVLET GELİR KAYBI YAŞAYACAK"
Vahap Tuncer, "Mühendis, mimar ve şehir plancılarını düşük ücretlerle çalışmaya ve sigorta primlerinin eksik yatırılması nedeniyle güvencesiz bir geleceğe mahkum etmiştir.  Bu protokolün feshi nedeniyle devlet ciddi bir gelir kaybına uğrayacaktır. Vergi kaçakçılığı teşvik edilecektir. TMMOB ve diğer kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları ile yürütülen işbirliğini geliştirerek daha ileriye götürmesi gereken SGK yetkilileri protokolü feshederek suç işlemektedir" diye konuştu.
"FESİH KARARI KABUL EDİLEMEZ"
SGK'nın bu kararını kabullenmeyeceklerini vurgulayan Vahap Tuncer, şöyle konuştu;
"Birliğimiz nasıl ki, üyelerimizin çalışma hayatını olumlu yönde etkilemesi öngören işbirliği protokolünü imzalandığı 2012 yılında tüm üyelerine duyurmuşsa, tek taraflı fesih kararını da aynı şekilde duyurmayı ve bu yanlış adımdan bir an önce geri dönülmesi için tüm örgüt birimlerini mücadeleye çağırmayı bir zorunluluk olarak görmektedir. Sosyal güvenlik toplumun tüm bireyleri için temel bir haktır. 500 bini aşkın mühendis, mimar ve şehir plancısının ekmeği ile oynamayın, geleceklerini karartmayın. Bun yanlış karardan bir an önce geri dönün."
Toplantıya,  MMO Şube Başkanı Ayşe Hamamcıoğlu ve diğer meslek odalarının temsilcileri de katıldı.

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!