Muharrem Sarıkaya: Türkiye, ara seçime hazırlanıyor

Muharrem SARIKAYA
Haberin Devamı

Meclis'te Anayasa değişiklik tartışması sürerken, siyasi partilerin hemen hepsinde gizliden gizliye hummalı bir çalışma var:

Ara seçim hazırlığı...

Anayasa Mahkemesi, FP'nin RP'nin devamı olduğu yönünde bir karar verdiği takdirde, bu partinin 71 milletvekilinin Meclis üyeliği düşecek.

Dolayısıyla FP'li milletvekillerinin seçildiği 41 yerde ara seçimin üç ay içinde yapılması Anayasa'nın 78'inci maddesi gereği kaçınılmaz olacak.

Buna vefat eden 4 milletvekili ve milletvekilliği düşen FP'li Merve Kavakçı da eklendiğinde Meclis'te boşalacak milletvekili sayısı 76'ya, seçim yapılacak il sayısı ise 42'ye çıkacak.

Bu durumda sadece İstanbul'da 14 milletvekilliği için ara seçim kaçınılmaz olacak.

Bundan dolayı bütün partiler, bugünden kolları sıvamış durumda.

ANAP Teşkilat Başkanı Ersin Taranoğlu, bir siyasi partinin kapanmasını hiçbir zaman arzu etmediklerini belirtiyor.

Ardından da ‘‘ama’’ deyip ekliyor:

‘‘Her ihtimali göz önüne alıp hazırlığa başladık...’’

ANAP'ı düşündüren, FP'nin kapanması halinde bir ara seçimden daha çok, siyasi yelpazenin bundan etkilenecek olması.

ANAP'lı bir bakan şu ilginç bir yorumda bulunuyor:

‘‘FP kapanmasa bile şu an içinde bulunduğu durum, seçmen kitlesinin kendisinden uzaklaşmasını da beraberinde getirecektir. Bu, pay alma arzusunda olan diğer partilerin muhafazakár kimliklerini ön plana çıkarmasına yol açacak...’’

* * *

Parlamento dışında kalan CHP'de de şimdiden boşalacak yerler ve buradaki seçmen kitlesinin profiline dönük çalışmalar başlamış.

MHP ve DSP'de de durum aynı.

MHP Genel Sekreter Yardımcısı Sait Gönen, dün şunları söylüyor:

‘‘AB'ye üyelik sürecine girmiş Türkiye'de bir siyasi partinin kapatılmasını doğru bulmayız. Ama, yargı da kapatılmasına karar verirse yapacak bir şey yok...’’

* * *

FP'de ise gelişmelerden endişeli.

Ancak, bir ara seçimin, siyaset dışında kalan Necmettin Erbakan ve arkadaşlarına, bağımsız aday olma olanağını sağlayacağını da FP'de kayda geçirenler var.

Buna karşın, Anayasa Mahkemesi'nde açılan davada partisini savunan FP'li Cemil Çiçek, ‘‘Karar, dilerim ara seçimi getirmez’’ diyor ve ekliyor:

‘‘Dava iki sebepten açıldı. Birincisi odak olma, ikincisi RP'nin devamı olma. Odak olmadan karar çıkarsa 3-5 arkadaşımızın üyeliği düşer, ara seçim olmaz. Ama RP'nin devamından dolayı bir kapanma olursa, ilk kez bu neviden verilmiş bir karar olacak...’’

Çiçek, kararın kısa sürede çıkacağını sanmıyor.

Anayasa Mahkemesi Başkanı Ahmet Necdet Sezer'in kalp ameliyatının kararla ilgili süreci biraz daha uzattığına inanıyor.

Öncelikle, Siyasi Partiler Yasası'nda geçen dönem yapılan, ‘‘bir partinin nasıl odak ve devamı olacağına’’ ilişkin yeni düzenlemeye karşı, Yargıtay Başsavcısı'nın açtığı iptal davasının sonuçlanması gerektiğine işaret ediyor.

Kararın Cumhurbaşkanlığı seçimi sonrasına kalabileceğini de vurguluyor.

FP davasından çıkacak kararın ‘‘RP'nin devamı’’ niteliğinde olması halinde, Türkiye'nin yeni siyasi dengelere ve sıcak bir yaza gebe olacağı da bugünden görülüyor.

Yazarın Tüm Yazıları