Muharrem Sarıkaya: TOBB'da dostlar mücadelesi...

Muharrem SARIKAYA
Haberin Devamı

TÜRKİYE Odalar ve Borsalar Birliği'nin, bu hafta sonu yapılacak genel kurulu için söylenecek tek bir cümle var: ‘‘Dostlar mücadelesi...’’

Hem de çeyrek asrı aşkın dostlukların kırgınlığa, küskünlüğe dönüştüğü bir genel kurul...

Mücadelenin gerçek tarafları, yeniden adaylığını koyan Başkan Fuat Miras ve İstanbul Ticaret Odası Başkanı Mehmet Yıldırım...

Görülmeyen tarafında ise çeyrek asrı aşkın süredir ‘‘kardeş’’ ilişkisi içinde olan, eski Sanayi Bakanı Yalım Erez ile halefi TOBB Başkanı Fuat Miras bulunuyor...

Erez, bugüne kadar ‘‘Ben Miras'ı desteklemiyorum’’ veya ‘‘Yıldırım'a destek veriyorum’’ yönünde bir söz söylemiş değil.

Buna rağmen, TOBB'da ortaya çıkan ‘‘görüntü’’, Erez'in, kardeşi Zekai Erez'in de İTO'da yardımcılığını üstlendiği Yıldırım'a destek verdiği yönünde.

İki arkadaşın arasına bu nedenle kara kedi girdiği ileri sürülüyor.

Erez, dün bu yorumlara karşı çıkıyor.

Söze, ‘‘Benim kimseyle kırgınlığım, küslüğüm yok’’ diye başlıyor.

Yıldırım'a destek verdiği yönündeki iddiaları kesin bir dille reddediyor ve ekliyor:

‘‘Fuat Miras da, Mehmet Yıldırım da benim dostum. İkisinin arasına girmem, taraf olmam. Tarafsız kalmama kızan varsa da söyleyeceğim yok. Bugüne kadar hiçbir delege de çıkıp, bir taraf yönünde telkinde bulunduğumu söyleyemez...’’

Her ne kadar Miras'ın kızgınlığı yatışmış değilse de, Erez'in bu sözleri ‘‘görüntüdeki’’ kırgınlığın uzun sürmeyeceğini gösteriyor.

* * *

TOBB Genel Kurulu'na üç gün kala gerçek taraflar Miras ve Yıldırım arasındaki mücadeleye gelince...

İki listenin yarışacağı genel kurulda, bir aksilikle karşılaşılmaması halinde Miras'ın başkanlığa çok daha yakın olduğu söylenebilir.

Nedeni ise TOBB yönetiminin seçim sisteminden kaynaklanıyor.

TOBB Başkanlığı'na aday olabilmek için öncelikle, 30'ar üyeli Ticaret, Ticaret Sanayii, Sanayi, Ticaret Borsaları ve 13 üyeli Deniz Ticaret Odaları konseylerinden birine üye olarak seçilmek gerekiyor.

Seçilen beş konsey, içinden 15 kişilik TOBB yönetimini belirliyor.

Başkan da bu yönetimden seçiliyor.

İTO Başkanı Yıldırım, Ticaret Konseyi'ne seçilmek zorunda.

Ancak dün Ankara Ticaret Odası'nda (ATO) yaşanan gelişme, Yıldırım'ın bu konseye seçilme şansını büyük oranda etkiledi.

ATO Başkanı Sinan Aygün, 54 Ticaret Odası Başkanı ile birlikte yaptığı basın toplantısında, desteklerinin Miras'tan yana olduğunu açıkladı.

Ticaret odalarının 222 delegesinin ağırlığını temsil eden 54 odadan gelen bu açıklamanın, Yıldırım'ı güç durumda bıraktığı bir gerçek.

Hatta, İTO'nun konseyde temsilini bile zora soktuğu söylenebilir.

Ayrıca, bir başkan adayı liste yaparken, öncelikle beş konseyden seçilmesini istediği isimleri de belirlemesi gerekiyor.

Örneğin, Deniz Ticaret Odalarından çıkarmak zorunda olduğu konsey listesine, isim alamaması halinde aday olma olanağı yok oluyor.

Deniz Ticaret Odası ise kendi içlerinden gelen Miras'a tam destek veriyor. Yıldırım'a isim vermeyeceğini deklare ediyor.

Bu da Yıldırım'ın liste dahi çıkaramama sorunuyla yüz yüze kalabileceğini gösteriyor.

Bütün bunlardan dolayı ticaret konseyinde temsil edilememesi halinde, Yıldırım'ın İTO Başkanlığı'nda sıkıntıya düşeceği de biliniyor.

TOBB'da kongre mücadelesi birçok siyasi partinin kurultayında yaşananlara şapka çıkaracak kadar profesyonelce gerçekleşiyor.

Yazarın Tüm Yazıları