Muharrem Sarıkaya: Oral: Vatandaşa ek yük yok

Muharrem SARIKAYA
Haberin Devamı

IMF'nin 10 milyar dolarlık destek kredisi vatandaşa ek yük getirecek mi? IMF heyeti ile yapılan görüşmelerde bulunan Maliye Bakanı Sümer Oral bu soruya net yanıt veriyor:

‘‘Vatandaşa da, 2001 bütçesine de hiçbir ek yük getirmeyecek. Ne onların bizden böyle bir talebi oldu, ne de biz onlara böyle bir taahhütte bulunduk...’’

Oral, 10 milyar dolarlık destek kredisiyle ilgili tek taahhütlerinin, ‘‘Uygulanan ekonomik programdan bir adım sapma olmayacak’’ sözünden ileri gitmediğinin de altını çiziyor.

Destek kredisiyle ilgili olarak birçok kesimden gelen, ‘‘Kamu kesimi çalışanlarının ücret artışları da, tarım kesimine yapılan destek de sıfıra indirilecek’’ yönündeki açıklamalara da tepki gösteriyor.

‘‘Bütçede ne öngördüysek o olacak. Destek kredisinden dolayı yeni bir düzenleme yapılmayacak. Kamu kesimi için öngörülen ücret artışı ne ise o olacak’’ diyor.

Oral, 2001 bütçesinde hedeflenen ne varsa aynen devam edeceğini vurguluyor ve ekliyor:

‘‘Hatta şu sözü de verebilirim: Bütçede öngördüğümüz büyüklükler kesinlikle etkilenmeyecek. Kamu kesimi finansmanında da bir sorun olmayacak. Açık söylüyorum, bütçeye ek bir yük getirmeyecek, herhangi bir revizyona da gidilmeyecek...’’

Maliye Bakanı, vergi gelirlerinde daha önce planlananın ötesinde bir artışa gidilmeyeceğini söylüyor. Faiz ödemeleri ve faiz dışı denge ile ilgili daha önce koydukları hedeften de bir sapmanın olmayacağını belirtiyor.

IMF'nin 10 milyar dolarlık destek kredisine karşılık ne taahhütte bulunulduğu sorusuna da Oral şöyle yanıt veriyor:

‘‘İnanın ek bir taahhütte bulunulmadı. Taahhüdümüz sadece programdan geri adım atmayacağımız, ödünsüz uygulayacağımız yönünde oldu...’’

Oral, son üç haftada yaşananların nedenini ise bankacılık sisteminin sağlam bir yapıda olmamasına bağlıyor. Bunun düzeltileceğini vurguluyor. Oral, bundan sonrasına ilişkin de şunu söylüyor:

‘‘Bu aşamadan sonra başta özel sektör olmak üzere, birlikte yol almalıyız. Programı uygulayıp ülkeyi düzlüğe çıkarmak için herkes çaba göstermeli...’’

Oral'a bu aşamada şu soruyu yöneltiyoruz:

‘‘Gelişmeler hakkında Cumhurbaşkanı bilgilendirildi mi?’’

Maliye Bakanı bu konuda kendisine hiçbir talimatın ve talebin gelmediğini söylüyor.

Bu konuda bir gelişmenin olup olmadığını da bilmediğini söylüyor.

Ancak, Ankara'ya yayılan haberlere bakıldığında, Cumhurbaşkanı'nın gelişmeler hakkında fazla bilgi sahibi yapılmadığı ortaya çıkıyor.

Hatta Cumhurbaşkanı'nın, üzerinden bir haftaya yakın süre geçmesine rağmen Telekom satışıyla ilgili kararnameyi imzalamadığı hatırlatılıyor. Sezer'in kararnameyle ilgili bazı çekincelerinin bulunduğu, bunu da bir şekilde hükümete ulaştırdığı belirtiliyor. Bu yöndeki duyumlar üzerine özel sektör temsilcilerinin devreye girip hükümete şu tavsiyede bulundukları ileri sürülüyor:

‘‘Gerekiyorsa biz gidip Sayın Cumhurbaşkanı'nın tereddütlerini gidermeye çalışalım. Telekom kararnamesinin bir an önce çıkması için aracı olalım.’’

Türkiye, mali milat olarak adlandırılan sürecin başlangıcıyla birlikte katlandığı birçok fedakárlığı kaybetmenin eşiğinden dönüyor.

Aslında şu an için bundan kurtulma olanağının çaresi, destek kredisiyle bulunuyor. Ancak, 4 ay sonra aynı durumla karşı karşıya kalınıp kalınmayacağı sorusuna ise kimse yanıt bulamıyor.

Yazarın Tüm Yazıları