Muharrem Sarıkaya: Odaların kavgası...

Muharrem SARIKAYA
Haberin Devamı

Başkent dün iki ayrı mekánda, iki farklı mücadeleye tanık oluyor. İlki, Türkiye'nin en büyük sivil toplum örgütü TOBB'un 54'üncü Genel Kurulu'nda yaşanıyor.

Seçimsiz Genel Kurul'da delegeler, içinde bulundukları siyasi ve ekonomik bunalımı aşmaya çalışıyor.

Siyasi bunalım daha çok TOBB'un yıllardır kalelik görevini üstlenen DYP ile ilgili oluyor. TOBB delegesi, partisinin bugünkü durumunu sorguluyor, çıkış yolu arıyor.

Genel Kurul'un yapıldığı Milli Eğitim Şûra Salonu'na giriş kapısının önüne konulan panoya asılı fotoğraflarda bu arayış daha net görülüyor.

* * *

Pano, delegelerin DYP'nin Genel Başkan adaylığına soyunan Yalım Erez ve Mehmet Ağar ile çektirdiği fotoğraflarla dolu...

Bir zamanlar Tansu Çiller'e gösterdikleri ilgiyi TOBB üyeleri bu kez Erez ve Ağar'a yöneltiyor.

Nitekim dünkü kongrede de bu durum dikkat çekiyor. Erez ve Ağar, kongre salonunda büyük ilgi görüyor. TOBB delegelerinden bazıları ikisinin yanına gidip şunları söylüyor:

‘‘Partiyi batırdılar, el ele verin bizi sıkıntıdan çıkartın...’’

* * *

Delgenin ikinci sıkıntısı ise ekonomik.

Kürsüye çıkan her konuşmacı, Vergi Yasası'ndan yakınıyor. Batma noktasına geldiklerini vurguluyor.

TOBB Başkanı Fuat Miras da konuşmasının büyük bölümünü işadamlarının içinde bulunduğu bunalıma ayırıyor. Hükümetin bir an önce soruna el atmasını istiyor.

İTO Başkanı Mehmet Yıldırım, kürsüde içinde bulundukları durumu şöyle özetliyor:

‘‘Son dönemde işadamlarının yaş ortalaması 60'a indi. İşler durdu, bir tek özel hastaneler çalışıyor...’’

ASO Başkanı Zafer Çağlayan ise karşısında oturan Cumhurbaşkanı'na aynen şöyle sesleniyor:

‘‘Bize postu deldirmeyin dediniz. Hangi postu? Bir koyundan bir post çıkar, Türkiye'de birkaç post çıkarılmaya çalışılıyor. Bütçe delik, cep delik, cepken delik...’’

* * *

ANAP'lı Maliye Bakanı Sümer Oral ve Çalışma Bakanı Yaşar Okuyan sessizce küçük notlar alıyor.

İşadamları hükümetten acil çözüm bekliyor.

Başkentteki bir bina, Odaların sıkıntılarına ev sahipliği yaparken, bir başka binada aynı gün çok farklı bir oda sıkıntısı yaşanıyor.

Devlet bakanlıklarının bulunduğu Başbakanlık koridorları ‘‘ilk gün heyecanından olsa gerek’’ beklentilerden çok uzak görüntü veriyor.

Koridorlarda inanılmaz bir oda kapma savaşı yaşanıyor. Geçmiş hükümetlerdeki tecrübenin avantajını kullanan ANAP, kabine listesi açıklanır açıklanmaz devlet bakanlarının bulunduğu koridorlardaki en iyi odaları kapıyor.

* * *

Koridorlar, sabah başka bir kavgaya tanıklık ediyor. Hafta sonu olmasına rağmen tıklım tıklım dolu koridorlardaki mücadelenin gerekçesi bir bakan kapabilmek.

Odacısından çaycısına, sekreterden özel kalem müdürlerine, Başbakanlık danışmanlarına kadar hemen herkes, bir bakan bulabilmek için birbiriyle neredeyse kavga ediyor. Açıkta kalmamak için aracılar, tanıdıklar devreye sokuluyor.

Dün yaşanan bu görüntülere rağmen, hem TOBB Genel Kurulu'nda, hem de kamuoyunda 57'nci hükümete geçmiştekilerden daha büyük bir kredi açılıyor.

Herkes umutla bakıyor...



Yazarın Tüm Yazıları