Muharrem Sarıkaya: IMF ve revizyon






Muharrem SARIKAYA
Haberin Devamı

Koalisyon protokolü gereği ANAP hükümette 5'i devlet, 5'i de icracı olmak üzere 10 bakanlıkla temsil ediliyor.

Ancak, koalisyonda 6 Haziran tarihinden beri, kabine bir eksikli 9 ANAP'lı bakan ile görev yapıyor.

ANAP lideri Mesut Yılmaz, İçişleri Bakanlığı'ndan kaydırılmasıyla istifa eden Sadettin Tantan'ın boşalttığı gümrüklerden sorumlu Devlet Bakanlığı'na 27 gündür atama yapmıyor.

Gümrüklerden sorumlu Devlet Bakanlığı görevini, daha önce de bu görevde bulunan ve vakıflardan sorumlu Devlet Bakanlığı'na kaydırılan Mehmet Keçeciler vekaleten yürütüyor.

Yakın çevresi ve Başbakanlığa dün hákim olan görüşe göre Yılmaz, boş bulunan uhdesindeki devlet bakanlığına bir ay daha atama yapmayacak.

Yılmaz, 4-5 Ağustos'ta yapılacak olan ANAP Olağan Büyük Kongresi'ni bekleyecek.

Zaten, boşalan bir devlet bakanlığına, icracı bakanlıklarda olduğu gibi 15 gün içinde atama yapma zorunluluğu da bulunmuyor.

REVİZYON

Yılmaz, kongresi sonrası, bakanlık sayısını 36'dan 27'ye indirme ve geniş çaplı revizyona gitme konusunda ortaklarını iknaya çalışacak.

Kabinede, başbakan hariç 17 icracı, 18 de devlet bakanlığı bulunuyor.

Yılmaz'ın bakanlık sayısını indirmede ortaklarına sunduğu formül; 18 olan devlet bakanlığı sayısını yarı yarıya azaltmak.

Her üç ortağın sayısında üçer eksilme yapılması halinde, devlet bakanlıklarının sayısı 18'den 9'a inmiş olacak.

Bu formüle, DSP ve MHP de sıcak bakıyor.

Bununla birlikte, MHP lideri Devlet Bahçeli çeşitli etkin sivil toplum örgütlerinden gelen baskılar dolayısıyla bakanlık sayısının azaltılmış gibi gösterilmesinden rahatsızlık duyuyor.

Son dönemde birçok kesim bundan kaynaklansa gerek, ‘‘Bakanlık sayısı azaltılmalı’’ diye koalisyonun üzerine gitmiyor.

Dolayısıyla ağustos ayının ortasında, kabinede geniş çaplı bir revizyon ve azaltım operasyonu planlanıyor.

Eğer MHP revizyona ve sayı indirimine yine yanaşmazsa, Yılmaz'ın hedefi Kongre sonrası kendi kanadında geniş çaplı bir kabine değişimine gitmek...

Bu arada parti yönetimini de seçime endeksli bir şekilde yeniden oluşturmak.

IMF BEKLENTİSİ

Başbakanlık'ta dün revizyonun gerçekleşip gerçekleşmeyeceği tartışması sürerken ANAP'ın etkin bir ismi şu görüşü dile getiriyordu:

‘‘Tabii bunun olması için IMF'nin 1,5 milyar dolarlık krediyi serbest bırakması ve hükümetin eylül sonuna kadar rahat bir nefes alması gerekir.’’

Cumhurbaşkanı, IMF'nin krediyi serbest bırakmak için şart koştuğu Emlak Bankası'nın tasfiyesini de kapsayan yasayı dün imzaladı.

IMF ise İcra Direktörleri toplantısını ileri bir tarihe erteledi.

Dolayısıyla IMF'nin rahatsızlığı sadece Emlak Bankası değil.

IMF Başkanı Horst Kohler'in iki gün önce Başbakan Ecevit'e de ilettiği, Telekom Yönetim Kurulu'nda, Genel Müdür ve Yönetim Kurulu başkanlığı görevinin aynı kişiye verilmiş olmasından duyduğu rahatsızlığı sürdürüyor.

Türk Ticaret Bankası'nın tasfiyesinin Danıştay'dan dönmesi de IMF'nin toplantıyı erteleme gerekçelerinden biri olarak gösteriliyor.

Dolayısıyla IMF, Türkiye'nin iç işleyişine de müdahale ediyor.

Bu da gösteriyor ki, ekonomiye ilişkin taahhütler tamamen yerine getirilmiş olsa bile, bundan sonra siyasi beklentiler gündeme gelecek.

Başbakanlık'tan yayılan havaya bakılırsa, IMF'nin serbest bırakacağı bir sonraki dilimde en çok tartışılan Güney Kıbrıs'ın AB adaylığı olacak.

Yazarın Tüm Yazıları