Muharrem Sarıkaya: Demirel: Bakü-Ceyhan AGİT'te imzalanacak

Muharrem SARIKAYA
Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, Kosova'nın ardından geldiği Bakü'de dün iki önemli açıklamada bulunuyor: Azeri-Ermeni anlaşması sağlanacak, Bakü-Ceyhan Petrol Boru Hattı anlaşması imzalanacak.

Demirel, Kafkaslar'daki bu iki önemli gelişmenin olacağı yeri de İstanbul olarak açıklıyor.

Cumhurbaşkanı, Bakü-Ceyhan Petrol Boru Hatları anlaşmasının en son imzasının, taraflarca kasım ayı ortasında İstanbul'da yapılacak AGİT Zirvesi'nde atılacağını, Azerbaycan Cumhurbaşkanı Haydar Aliyev ile görüşmesi sonrasında açıklıyor.

Böylece beş yılı aşkın süredir ‘‘oldu-olacak’’ diye üzerinde uzun tartışmalar yaratan Bakü-Ceyhan Petrol Boru Hattı'nın düğümünün de AGİT Zirvesi sırasında çözüleceğini bildiriyor.

* * *

Demirel'in Azeri-Ermeni çatışmasına ilişkin uçaktaki sözleri de dikkat çekiyor. Cumhurbaşkanı bu sorunun çözüleceği yeri de yine AGİT Zirvesi olarak gösteriyor.

Demirel, Bakü'ye gelirken uçakta yöneltilen bir soru üzerine her ne kadar ‘‘Pesimist veya optimist olmaya gerek yok’’ dese de Dağlık Karabağ sorunu dolayısıyla yıllardır Kafkasya'da devam eden çatışmaların sona ereceğinin işaretini veriyor.

Zaten Azerbaycan Cumhurbaşkanı Haydar Aliyev ile Ermenistan Cumhurbaşkanı Rober Koçeryan arasında kısa bir süre önce Nahçıvan'da yapılan görüşmede her iki taraf barış yönünde adım atmıştı.

Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki savaşın bitecek olması Türkiye açısından da büyük önem taşıyor.

Özellikle Kafkas petrolleri ve Hazar geçişli Türkmen doğalgazının bir an önce Akdeniz'e indirilmesi konusunda ortaya çıkan az da olsa güvenlik sorununun giderilmesi açısından da önem kazanıyor.

Demirel de iki ülke arasındaki barışın sağlayacağı yararı şöyle dile getiriyor:

‘‘Kafkaslar'da meydana getirdiğimiz bölgesel işbirliğine de, Türkiye'nin dahil olduğu diğer başka ülkelerdeki bölgesel işbirliğine de katkısı olur.’’

* * *

Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, barışın sağlanması için iki ayrı noktada daha çaba gösterdiklerini belirtiyor. Bunları da iki gün önce gittiği Kosova'nın içinde bulunduğu Balkanlar ve Ortadoğu olarak açıklıyor.

Bu üç tepe noktada da barışın bir an önce sağlanmasının gerekliliğine işaret ediyor.

Cumhurbaşkanı'nın Bakü gezisine, Kosova'da olduğu gibi Genelkurmay Başkanı Orgeneral Kıvrıkoğlu da katılıyor. Demirel, Kıvrıkoğlu'nun gezisine katılmasının gerekçesini ‘‘Burada eğitim teşkilatımız var. Polis ve askerin eğitimini biz veriyoruz’’ diye açıklıyor.

Hemen ardından söylediği şu cümle de dikkat çekiyor:

‘‘Azerbaycan devleti kurulduğundan beri güvenlik meselelerini birinci derecede göz önünde tuttuk, bugün de tutarız.’’

Bunun anlamı çok açık. Hatta Demirel'in bu sözü Bakü'de duyulduğunda yapılan yorum da net:

‘‘Rusya'nın, Çeçenistan'ı işgal ederken Azerbaycan'a karşı güç gösterisinde bulunmasına karşı verilmiş yanıt...’’

Azerbaycan'ın dün bağımsızlığını kazanmasının 8. yılı kutlanırken Demirel'in gezisiyle ortaya çıkan bu iki önemli gelişme hem Türkiye, hem de Kafkaslar açısından büyük önem taşıyor.



Yazarın Tüm Yazıları