Muharrem Sarıkaya: Akbulut'tan gizli oylama itirazı...

Muharrem SARIKAYA
Haberin Devamı

TBMM Başkanı Yıldırım Akbulut, bugün Anayasa Komisyonu'nda start alacak Anayasa değişiklik paketinin, Meclis'ten çıkacağından oldukça emin.

Akbulut, önceki gün Turkish Daily News'un kuruluş yıldönümü kokteylinde, MHP'li Devlet Bakanı Sadi Somuncuoğlu ile bir köşede sohbet ediyor.

Sohbetin konusu, neredeyse üç aydır siyasi gündemin odağına yerleşen Anayasa değişikliği.

Akbulut'a, paketin bugün Komisyon'da yapılacak oylamasının gizli yapılıp yapılamayacağını soruyoruz.

Akbulut, sakin tavrından arınıp ‘‘Bu da yeni ádet mi?’’ tepkisini gösteriyor.

Anayasa Komisyonu Başkanı Ertuğrul Yalçınbayır'ın, bir talep gelirse gizli oylama yaptıracağını açıkladığını belirttiğimizde ise tepkisi şöyle oluyor:

‘‘Bugüne kadarki Anayasa değişikliklerine bir bakın. Komisyonda hiç gizli oylama olmuş mu? Yok böyle bir uygulama. Şimdi niye olacak?’’

Somuncuoğlu, ‘‘Anayasa değişikliğinin gizliliği açısından belki...’’ diye söze girmek istediğinde Akbulut, taviz vermiyor:

Gizli oylamanın ancak Meclis Genel Kurulu'nda geçerli olabileceğinin altını çiziyor.

Ayrıca, ‘‘Her şey komisyonlarda çözümlensin, Genel Kurul'da tartışılmadan sadece oylama yapılsın, böylece yasalar süratle geçsin’’ yönündeki görüşlere de karşı çıkıyor.

Genel Kurul'da her konunun açıklıkla tartışılması gerektiğini belirtiyor.

Bu yönde bir içtüzük düzenlemesine de karşı olduğunu vurguladıktan sonra, konuyu tekrar Anayasa Komisyonu'nda bugün yapılacak oylamaya getiriyor:

‘‘Anayasa Komisyonu'nda kanun ele alınacak. Ret veya kabul olabilir. İş orada bitmiyor ki. Kanunla ilgili raporu Genel Kurul'da görüşülecek. Bunun kabul edilip edilmeyeceği yer Genel Kurul'dur. Anayasa Komisyonu kararını verdi, iş bitti, orada kaldı diye bir durum yok ki.’’

Sohbet devam ederken, FP Genel Başkanı Recai Kutan ile Sıvas Milletvekili Temel Karamollaoğlu yanımıza geliyor.

Akbulut, sohbetin konusunu aktardığında Kutan, şöyle diyor:

‘‘Anayasa Komisyonu'ndaki oylamanın gizli yapılması hoş bizim lehimize bir durum. Ama teamülde böyle bir şey yok.’’

Konu, gündemin ikinci konusu TCK'nın 312'nci maddesine dönüyor.

Akbulut, bu aşamada susmayı tercih ediyor.

Somuncuoğlu, ‘‘Maddenin kaldırılması söz konusu olamaz, siyasi yasak ömür boyu olmaz da ağırlaştırılmış ceza süresi kadar olur’’ diyor.

Kutan, bu görüşe karşı çıkıyor.

Türk Ceza Kanunu'nun İtalya'dan alındığını hatırlatıp, ‘‘Madde ilk halinde 6 ay ile bir yıllık hapsi öngörüyordu. Şimdi 1-3 yıla çıktı. Bunu bir daha mı artıracağız?’’ diyor.

Karamollaoğlu ise Avrupa'nın hiçbir yerinde düşüncenin ifadesine ceza verilmediğini, siyasilerin ise Necmettin Erbakan'ın aldığı ceza gibi bir cezaya muhatap olmadıklarını ileri sürüyor.

Fransa'nın daha kısa bir süre önce Ulusal Cephe Partisi Lideri Jean-Marie Le Pen'e benzer bir ceza verdiğini hatırlatıyoruz.

Karamollaoğlu, ‘‘O ayrı bir konu. Le Pen, 'gaz odalarını' savundu, BM kararlarına aykırı davrandı, onun için ceza aldı’’ savunmasını getiriyor.

Somuncuoğlu, beklemeden araya giriyor:

‘‘Demek ki, Avrupa'da da konuşmadan dolayı ceza alınabiliyormuş...’’

Konuşmayı Kutan noktalıyor:

‘‘312 belki tamamen kaldırılmaz, ama bir düzenleme de yapılmalı...’’

Akbulut, Kutan, Somuncuoğlu bu noktada uzlaşıp, el sıkışarak kokteylden ayrılıyor.

Yazarın Tüm Yazıları