Muharrem Sarıkaya: 1616-G

Muharrem SARIKAYA
Haberin Devamı

Anayasa Mahkemesi Başkanı Ahmet Necdet Sezer'in yarınki oylamada 10. cumhurbaşkanı seçilmesi, TBMM Başkanı Yıldırım Akbulut'un dün adaylıktan çekilmesiyle daha da kesinleşiyor.

Bir aksilik olmazsa, Sezer yarından itibaren ‘‘seçilmiş cumhurbaşkanı’’ sıfatını kazanacak.

16 Mayıs tarihinde de, ‘‘görevdeki cumhurbaşkanı’’ Süleyman Demirel'den görevi devralacak.

TBMM Genel Sekreterliği seçim sonrasında uygulanacak prosedüre ilişkin dün tüm hazırlıklarını tamamlıyor.

Sezer'e yarınki oylamanın hemen ardından, cumhurbaşkanı seçildiğine ilişkin mazbata teslim edilecek.

Böylece, 16 Mayıs'ta görevi devralıncaya kadar, ‘‘seçilmiş cumhurbaşkanı’’ olarak ‘‘görevdeki cumhurbaşkanı’’ Süleyman Demirel'i koruyan yasaların zırhı altına girecek.

Meclis'te seçim sonrasına ilişkin çalışmalar tamamlanırken, Çankaya Köşkü'nde de 16 Mayıs gününe dönük yoğun bir hazırlık yapılıyor.

Bu hazırlığa bir de isim bulunuyor.

İsim için meşhur, ‘‘G Günü’’nden hareket ediliyor.

Her ne kadar dönemin Demokrat Parti'li gençlerinin organizasyonuna karşı düzenlenmiş bir hareket olsa da, ‘‘5 Mayıs 1960'ta saat 5'te Kızılay Meydanı'nda buluşalım’’ anlamına gelen ‘‘555-K'dan’’ da esinleniliyor.

Rakam ve rumuz bütünleştiriliyor.

Sonuçta, Çankaya Köşkü'nde başlayıp Güniz Sokak'ta son bulacak gösteri şu ismi alıyor:

‘‘1616-G...’’

Yani, 16 Mayıs saat 16.00'da Güniz Sokak'ta buluşalım...

* * *

Demirel'i Güniz Sokağa uğurlamak için o gün çeşitli illerden en az 150 bin kişinin getirilmesi hedefleniyor.

Bunun hazırlığı da, Demokrat Türkiye Partisi'nde bulunan Demirel'in yıllardır birlikte olduğu dava arkadaşları ile çeşitli illerdeki ticaret ve sanayi odası başkanları yürütüyor.

Önceki gün Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'i ziyaret eden DTP Genel Başkanvekili İsmet Sezgin, kendisine hazırlıkları hakkında bilgi aktarıyor.

Buna göre, 16 Mayıs günü yeni cumhurbaşkanı saat 15.00'te Meclis'te yemin ettikten sonra Çankaya Köşkü'ne çıkarak görevi devralacak.

Saat 16.00'da da Demirel, 7 yıllık görev süresini tamamladığı Çankaya'dan Güniz Sokağa hareket edecek.

Sezgin, Çankaya Köşkü'nün kapısından Güniz Sokağa kadar uzanan 1,5 kilometrelik, Atatürk Bulvarı, Kuğulu ve Tunalı Hilmi Caddesi'nin 16 Mayıs günü ‘‘insan seline’’ dönüşeceğini söylüyor.

Sezgin şöyle devam ediyor:

‘‘Türkiye Cumhuriyeti'ne 50 yıldır hizmet eden bir insana yakışır tören yapacağız. Çankaya Köşkü'nden Güniz Sokağa kadar insan selinden oluşan bir kordon içinde kendisine refakat edilecek. Güniz Sokak forumu da o gün yeniden başlayacak...’’

Sezgin, bu sözlerinin ‘‘Demirel o gün siyasete yeniden dönüyor’’ anlamına gelmediğinin de altını çiziyor ve ekliyor:

‘‘Demirel, bir ‘ak sakal', bilge kişi olarak aramıza döner. Siyasetin içinde aktif olarak yer alacağını zannetmiyorum. Ancak gerektiğinde siyasi ağırlığını koyabilen, bunu eyleme dönüştürebilen kişi de olur...’’

Siyasetin Demirel’in Güniz Sokağa dönüşü ile hareketleneceği kabul görüyor.

Hatta, kendisi içinde yer alamasa da, desteğinde gelişecek partileşme çalışmalarının temmuz ayına kadar tamamlanacağı açıktan söyleniyor.

Türkiye'nin gündemini üç aydır işgal eden cumhurbaşkanlığı seçimi ile ilgili tartışmalar yarın son bulurken, siyasi partilerde de bu sürede yaşananların muhasebesini yapmak isteyenler kolları sıvıyor.

Yazarın Tüm Yazıları