Muğla’da 8 Bin 980 Engelli Evde Bakılıyor

Güncelleme Tarihi:

Muğla’da 8 Bin 980 Engelli Evde Bakılıyor
Oluşturulma Tarihi: Aralık 03, 2015 12:41

DÜNYA ENGELLİLER GÜNÜNDE MUĞLA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ TARAFINDAN ALINAN 5 ENGELLİ TAŞIMA ARACI HİZMETE GİRDİ.

3 Aralık Dünya Engelliler Günü Muğla’da çeşitli etkinlikler ile kutlandı. Cumhuriyet meydanında çelenk konmasının ardından etkinlik Muğla Büyükşehir Belediyesi Gazi Mustafa Kemal Atatürk Kültür Merkezi salonunda devam eti. Etkinliğe Muğla Vali Vekili Salih Gürhan, Muğla Milletvekili Mehmet Erdoğan, Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün, Menteşe Kaymakamı Zeki Arslan, İl Emniyet Müdürü Hakan Çetinkaya, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Ali Akkuzu, daire müdürleri, engelli vatandaşlar ve aileleri katıldı.
Programda yaptığı konuşmada Türkiye’de son 10 yılda engellilerle ilgili olumlu yönde birçok gelişme yaşandığını belirten Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Ali Akkuzu, 2005 yılında çıkan engelliler kanunu ile engellilerin eğitim hizmeti, evde bakım ücreti gibi pek çok sosyal haktan yararlanabildiğini vurguladı. Özellikle E-KPSS ile engelli vatandaşların kamuda istihdam edildiğini aktaran Akkuzu, “Son yıllarda engellilik alanındaki en önemli hizmetlerimizden biri kurumumuzun bakım hizmetleri ile birlikte bakıma muhtaç engellilere ikametgâhlarında veya bakım merkezlerinde bakım hizmeti sunmaktadır. Toplumun temel yapı taşı olan ailenin bütünlüğünün sürdürülmesinde etkin bir rol oynayan evde bakım hizmetimizle engellilerimizin içinde sevgi ve şefkati buldukları aile ortamından ayrılmadan bakımları sağlanmaktadır. Bu kapsamda ilimizde 2006 yılından beri toplam 8980 engelliye evde bakım hizmeti verilerek bakımını sağlayan yakınlarına aylık bir asgari ücret tutarında ödeme yapılmaktadır. Aynı zamanda evde bakımı sağlanamayan engellilerimize kurum bakımı hizmeti de verilmektedir. Şuana kadar Müdürlüğümüze müracaat eden 5197 engellimize Engelli Kimlik Kartı verilmiştir. Son 5 yılda 7 bin olan engelli istihdam sayısının 30 bine çıktı” dedi.
Engellilere karşı özel bir hassasiyetlerinin olduğunu söyleyen Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün, engellilerin bakımında en önemli aktörlerin aileler olduğunu, özellikle annelere büyük bir yük düştüğünü dile getirdi. Engelli çocukların toplumla barıştırılması ve toplumun içine sokulmasının en nemli husus olduğunu aktaran Gürün, “Ailelerimizi eğiterek çocuğun evde kapanmasını engellememeliyiz. Valilik, kaymakamlık, belediye başkanlığı, aile ve sosyal politikalar müdürlüğü ile hep birlikte Muğla’yı engelli dostu kent olarak en üst seviyeye çıkaracağız” dedi.
Toplumun bir bütün olduğunu belirten MHP Muğla Milletvekili Mehmet Erdoğan, “Engellisiyle, genciyle, yaşlısıyla toplum bir bütün. Eğer biz bir bütün olarak yaşayacaksak engelli kardeşlerimizin sorunlarını kucaklamamız lazım. Türkiye bugün eskiye göre daha iyi seviyelerde. Bugün Türkiye’de eğitilmiş topluma katkı verecek engellilerimiz var. Bir toplumun yüzde 12’sini dışlayarak bir yere varılmaz. Bu kesimi kucaklayarak onlarla birlikte yaşamayı öğrenmemiz gerekiyor” dedi.
Engelliler gününün kutlanmasındaki amacın engellilerle ilgili farkındalık yaratmak olduğunu aktaran Vali Vekili Gürhan, “Bugün, engelli vatandaşlarımızın toplumumuzda ne kadar sevgiye saygıya ihtiyaçları olduğunu bizimle beraber mutlu bir şekilde yaşamaları gerektiğini konuşuyoruz. Onların her zaman saygıya layık olduğunu göstermek istiyoruz. Onlar bizim çocuğumuz, kardeşimiz, ebeveynlerimiz. Onların dışlamamız mümkün değil. Onları baş tacı yapmamız gerekiyor. Muğla’da yerel yönetim ve kamu olarak yapılan engelli hizmetleri Türkiye ortalamasının üstünde. Amacımız daha mutlu yaşatabilmek. Engelliler her şeyin daha iyisine, güzeline layık” dedi.
Konuşmaların ardından Muğla Büyükşehir Belediyesi tarafından 7 yolcu taşıma kapasiteli 5 aracın anahtar teslimi yapılırken,2 tekerlekli sandalye teslim edildi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!