Müftülere nikâh yetkisinin fikir babası Necmettin Erbakan

Güncelleme Tarihi:

Müftülere nikâh yetkisinin fikir babası Necmettin Erbakan
Oluşturulma Tarihi: Haziran 29, 2016 23:18

BAŞBAKAN Binali Yıldırım’ın açıkladığı müftülere resmi nikâh kıyma yetkisi verilmesi tartışmalara yol açarken, bu uygulamanın fikir babasının Refahyol hükümetinin merhum Başbakanı Necmettin Erbakan olduğu ortaya çıktı.

Haberin Devamı

Son seçimlerde AK Parti’den İstanbul Milletvekili seçilen Ahmet Hamdi Çamlı, 23 yıl önce şahitliğini Necmettin Erbakan ile dönemin RP İstanbul İl Başkanı Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın yaptığı nikâhın detaylarını şöyle aktardı: “Nikâh işlemi bitti, Feyzullah Kıyıklık (Dönemin Bağcılar Belediye Başkanı) nikâh cüzdanını Erbakan Hoca’ya verdi. Hoca da ‘Çok istedik müftülerin de nikâh kıyabilmesini. Müftüler de devletin memuru. Nasıl belediye memuru, nikâh kıyabiliyorsa müftülerin de kıyabilmesi gerekir. Milletin bu konuda sıkıntısı vardır. Onun için gündeme getirdik ama başaramadık. Onun için biz de ilahiyatçıları belediye başkanı yaptık’ dedi.”

Mehmet Bayraktutar (Diyanet-Sen Genel Başkanı) Yıllardır nikâhın tek olduğunu ve bunun da resmi nikâh olduğunu savunuyoruz. İnsanlar dini nikâh - resmi nikâh ikilemi yaşamamalı. Müftülere verilecek yetki ile resmi nikâhın yanında dua da okunarak bu görev yerine getirilebilmeli. Özellikle kadın haklarını ve onurunu korumak için önce resmi nikâh kıyılması gerektiğini her zaman savunduk. Resmi nikâh olmadan dini nikâh kıyılmamalı. Ancak yıllardır var olan bu yasağa rağmen halkımız din görevlisini söz, nişan ve düğüne çağırıp dini nikâh kıymasını istiyor. Bir nevi teamül haline gelmiş olan bu uygulama yasalarla çeliştiği için en çok din görevlilerini mağdur ediliyordu. Bu uygulama ile sorun çözülmüş olacak. 

Haberin Devamı

KUTUPLAŞMA OLMAMALI

İhsan Özkes (Emekli müftü, eski CHP milletvekili) Bu, öteden bu yana söylenen bir şey. Başbakan’ın sözüyle uygulamaya konulacağı anlaşılıyor. Bu ülkede çok sayıda insan resmi nikâh yaptırdıktan sonra eksiklik hissedip bir de dini nikâh yaptırıyor. Böyle düşünenler müftüde iki nikâhı birden kıydırabilir. Diyanet daha önce de açıklamıştı; ‘Önemli olan kayda geçendir nikâhtır. Mağduriyetlerin önlenmesidir’ diye. Resmi nikâh önemli. Sonuçta isteyen belediyeye gider nikâhını kıydırır, isteyen müftüye. Ama insan şunu düşünmeden edemiyor; bu uygulama müftüde nikâh kıydıranlar, belediyede nikâh kıydıranlar diye bölünmeye neden olursa... Temennim kutuplaşmanın olmaması. Başbakan, açıklamasında müftüyü tek kapı gösterseydi Türkiye’de ciddi bir tartışma yaşanabilirdi. Ama öyle denmiyor. (Meltem ÖZGENÇ / ANKARA)

Haberin Devamı

KİLİSE NİKAHI İTALYA’DA SAYILMIYOR

Doç. Dr. Devrim Güngör (Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi) Laik bir hukuk devletinde imamlara-müftülere nikâh kıyma yetkisi verilemez. Evlilik, Medeni Kanun tarafından resmi şekil şartına bağlanmış bir hukuki kurumdur. Taraflar dilerse dinsel bir tören de yaptırabilirler. Müftüye veya imama evlendirme yetkisi tanımak, evlilik kurumunu hukuk düzeninin dışına çıkarmak anlamına gelir ve bu durum içinden çıkılmaz pek çok soruna yol açar. Camide evlilik önerisinde bulunanların kilisede yapılan nikâh törenlerini örnek göstermesi yanıltıcıdır. Zira örneğin Katolik kilisesine ev sahipliği yapan İtalya’da kilisede yapılan evlilik törenlerinin hukuki bir geçerliliği bulunmamakta, sembolik bir anlam ifade etmektedir. Hukuken geçerli evlilikler ise sadece belediyeler tarafından yapılmaktadır.

Haberin Devamı

Tehlikeli bir gelişme

Metin Feyzioğlu (Türkiye Barolar Birliği Başkanı) Bu düzenleme kadınların özgür iradeleriyle evlenme haklarını yok edecek; kayıt güvenilirliğini kaldıran tehlikeli bir gelişme. Kadının elinden Cumhuriyet’in kazanımları masum bir kolaylık gibi gösterilerek alınacak. Belediyede kıyılan nikâhta; nikâh memuru, kendini başka herhangi bir konu yetkili görmediği için sadece nikâhı kıyıyor. Ama müftü, imam, muhtar olunca bu iş böyle değil. Bu kişiler gençleri, ‘Bundan daha iyisini mi bulacaksın’ gibi konuşarak, baskı altına alabilecekler. Bu baskıdan en büyük zararı kadınlar görecek. Müftülerin nikâh kıyması, giderek din kurallarının devlet işlerini biçimlendirmesine izin verilen bir ülkede; dini nikâhın, resmi nikâhın yerine geçmesine sebebiyet verecek. Kadınlar bu tehlikenin farkına varmalı. (Oya ARMUTÇU / ANKARA)

Haberin Devamı

KİMSE ZORLANAMAZ

Prof. Beyza Bilgin: Esas olan yetkiyi devletin vermesidir. Devlet kayıtlara alıyor, miras hakkı korunuyorsa bunda sorun yok. Ancak sadece resmi nikâhı kıydırıp, dini nikâh istemeyenler olacaktır. Önemli olan onların da zorlanmaması. Sonuçta, kimse camide nikâh kıymaya zorlanamaz.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!