Müftü Hacı Hafız Tevfik Efendi ‘Anı Odası’nda yaşayacak

Güncelleme Tarihi:

Müftü Hacı Hafız Tevfik Efendi ‘Anı Odası’nda yaşayacak
Oluşturulma Tarihi: Ekim 13, 2016 14:54

Müftü Hacı Hafız Tevfik Efendi ‘Anı Odası’nda yaşayacak

Haberin Devamı

Sinan HARMANCI/AMASYA,(DHA)- AMASYA Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği Şube Başkanlığı Milli Mücadelenin unutulmaz Müftüsü Hacı Hafız Tevfik Efendi’yi 95 yıl sonra kendi konağında yaşatacak.

Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği Amasya Şubesi Başkanlığı Hatuniye Mahallesi’nde Hacı Hafız Tevfik Efendi’nin kendi adını taşıyan sokaktaki tarihi konağının bir odasında Belediye Başkanlığı’nın katkılarıyla “Anı Odası” oluşturdu. Amasya’da ilk defa hazırlanan “Anı Odası” Mustafa Kemal Atatürk'ün 12 Haziran 1919’da Amasya’ya geldiğinde karşılama heyetinin başında bulunan ve “Paşam bütün Amasya emrinizdedir” diyen Amasya Müftüsü Hacı Hafız Tevfik Efendi, 1921 yılının Kasım ayında vefat etti. Hayatını kaybettiği konaktaki oda Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği Amasya Şubesi Başkanlığı tarafından hazırlanan ve Belediye Başkanı Cafer Özdemir’in destekleriyle 'Anı Odası'nda dönüştürüldü.

Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği Amasya Şubesi Başkanı Hüseyin Menç, “Milli Mücadelenin unutulmaz isimlerinden Müftü Hacı Hafız Tevfik Efendi’nin konağında dernek çalışmaları ile paralel olarak konak sahibinin hatıralarının yaşatılması yönünde bir adım atıldı. Müftü Efendi’nin torunlarından Sıddıka Türem’den izin alınmak suretiyle hazırlanan 'Anı Odası'nda özel arşivimizde bulunan fotoğraf ile vesikalara görsel zenginlikler katılarak şekillendirilen panolarda Tevfik Efendi’nin hayat hikayesi ve Mustafa Kemal Paşa’ya güven veren konuşmalarından örnekler yer alıyor. Toplam 18 panoda 9.Ordu Müfettişlik Karargahı’nda ve Amasya Tamimi görüşmelerine iştirak eden Hüsrev Gerede, Ali Fuat Paşa, Hüseyin Rauf Bey ve Refet Bey’in Müftü Efendi’yle hatıraları, 1921 yılındaki Zile İsyanı’nın bastırılması sırasında ortaya koyduğu gayretleriyle devleşen Tevfik Efendi için 5. Kafkas Fırka Kumandanı Cemil Cahit, yine bu isyanı bastırmakla vazifelendirilen Kılıç Ali’nin takdirlerini ihtiva eden hatıralarına yer verildi. Milli Mücadele sırasında çeşitli mevki ve şahıslara gönderilen mektuplar, beyanları, TBMM açılışı için çektiği tebrik telgrafı yanın da geride bıraktığı evlatları hakkında bilgiler de aktarıldı” diye konuştu.

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!