Müfettişten apartman yönetimine dava

Kat Mülkiyeti Kanunu’na göre, her apartmanda yılda en az bir kere toplantı yapılması şart.

"Acil onarım" gibi özel bir durumda yönetici, en az 15 gün önce taahhütlü mektupla ve gündemi bildirerek, olağanüstü toplantıya çağırma yetkisine sahip. Ama bu toplantılar çoğu kez dert, bazen mahkemelik oluyor.

ÇAYYOLU’nda oturan EÜAŞ Genel Müdürlüğü Başmüfettişlerinden Hüseyin Uslu, apartman yönetimini mahkemeye verdi.

Uslu, oturduğu sitede yapılan olağanüstü apartman yönetim kurulu toplantısını ve bu toplantıda alınan kararların iptalini istedi. Uslu dilekçesinde, toplantıya ilişkin tebligatın ailesi ile birlikte Ankara dışında bulunduğu sırada ve usüle aykırı yapıldığını, kararların da oybirliği ile alınmadığını savunuyor. Benzer konularda dava açmak isteyenlere örnek oluşturabilecek dava dilekçesi bakın şöyle:

"...Y Apartmanı Yöneticiliği, 4.01.2007 günü yapılan genel Kurul Toplantısında seçilmiştir. Yönetim Kurulunca şahsıma gönderilen, 25.04.2007 tarih ve 2007/03 sayılı yazıda, Olağanüstü Genel Kurul Çağrısında; 4.03.2007 tarihinde gerçekleşen Olağanüstü Genel Kurul toplantısında görüşülen ve karara bağlanan "Apartman İyileştirme Faaliyetleri" konusundaki gelişmeleri görüşmek üzere, 13.05.2007 tarihinde Olağanüstü Genel Kurulunda görüşme yapılacağı, çoğunluk sağlanamadığı takdirde 20.05.2007 tarihi Pazar günü saat 20:00 de aynı yerde toplantı yapılacağı belirtilmiştir. 13.05.2007 tarihinde yapılacak toplantı için yapılan 03.05.2007 tarihli (imzasız olarak tebliğ edilmiştir.) 25.04.2007 tarihli tebligat sırasında görevim gereği olarak ailemle birlikte Ankara dışında idim. (EK: 1,2) 13.05.2007 ve 20.05.2007 tarihlerinde yapılacak toplantının tebligatı Kat Mülkiyeti Kanununun 29. maddesi gereği en az 15 gün öncesinden ve imza karşılığı yapılması gerekir iken bu yapılmamıştır.

Kat Mülkiyeti Kanunu’nun 29. maddesi gereği Olağanüstü Genel Kurulunda alınan kararların oybirliği ile de alınmaması nedeninden, usul ve esastan olmak üzere iptalini, oluşacak dava masrafları ve ücreti vekaletin de, davalı tarafta bırakılmasını talep ederim."

KANUN NE DİYOR

KAT Mülkiyeti Kanunu’na göre, apartmanda oturanlardan oluşan "Kat Malikleri Kurulu’nun" yılda en az bir defa yönetim planında gösterilen zamanda toplantı yapması şart. Eğer yönetim planında böyle bir zaman gösterilmemişse, her takvim yılının ilk ayı içinde yani Ocak’ta toplantı yapılması gerekiyor."Acil onarım" gibi özel bir durumda yönetici, Kat Malikleri Kurulu’nu, en az 15 gün önce taaahhütlü mektupla ve gündemi de bildirerek, olağanüstü toplantıya çağırma yetkisine sahip. Toplantı gün, yer, saat ve gündemi en az 15 gün önce tüm maliklere tebliğ edilmezse, aykırı alınan kararlar geçersiz oluyor. Yani tebligatların usülüne uygun yapılmaması bu kararların iptaliyle sonuçlanabiliyor. Bu davada da son sözü artık yargı söyleyecek.

Zübeyde Hanım’da "Gebe Eğitim Merkezi"

ÖZEL hastanelerde yüksek ücretler karşılığı verilen gebelik eğitimi programı artık devlet hastanelerinde de uygulanmaya başladı. Zübeyde Hanım Doğumevi Başhekimi Dr Sami Erbay, Türkiye’de ilk kez hastanelerinde, "Gebe Eğitim Merkezi" oluşturarak, anne adaylarının hizmetine açtıklarını söyledi. Erbay, merkezin hedeflerini ise şöyle anlattı:

"Anne ölüm oranını düşürmek, bebek ölüm oranını düşürmek, anne sütü ve emzirmeyi başlatmak ve devamını sağlamak, sezaryen oranını azaltmak, sağlıklı ve bilinçli anneler yetiştirmek, gebelerin gebelik süresince düzenli takibini sağlamak"

ANNE ÖLÜMLERİNİN YÜZDE 90’I ÖNLENEBİLİR Erbay, dünyada yılda 500 bin anne ölümü olduğunu bu ölümlerin yüzde 99’unun gelişmekte olan ülkelerde meydana geldiği ve anne ölüm nedenlerinin yüzde 90’ının önlenebilir olduğuna da dikkat çekti. Erbay, "Vereceğimiz eğitimle bir annenin dahi ölümünü önleyebilirsek, kendimizi hedefimize ulaşmış sayacağız. Hiçbir bebek annesiz büyümesin ve hiçbir anne evlat acısı çekmesin" diyor.

20 POLİKLİNİKLE HİZMET VERECEĞİZ Erbay hastenesinde, 2002 yılında dört olan poliklinik sayılarının 15’e çıktığını yıl sonunda 20 poliklinik ile hizmet vermeyi hedeflerini belirtiyor. 2002’de 64 bin 164 olan muayene sayılarını 100 bin olarak hedeflediklerini de ifade ediyor.

İŞTE EĞİTİM MERKEZİ EKİBİ Gebe eğitim merkezinde görev alan 23 kişilik ekibin adları şöyle:

"Kadın Hastalıkları ve doğum uzmanları Op Dr Derviş Özer, Op Dr Sait Bayramlı, Op Dr Hilmi Yıldırım, Op Dr Nilay Pişkinpaşa, Op Dr Hatice Karabay, Doç Dr C. Narter Yeşildağlar, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanları Dr Neşe Onat, Asiye Duman, Özlem Atlı, Diş Hekimleri M. Faruk Gülseren, Gülen Gül Şen, Sosyal Hizmet Uzmanı Aladdin Aydoğdu, Psikolog Hülya Özdemir, Başhemşire muavinleri Züleyha Yıldırım, Sevgi Öztürk, eğitim hemşireleri Mesude Özbilge, Aylin Özmen, Tıbbi Teknologlar Ömriye Menderes, Fatma Çelebi, Gülbahar Baycu, Diyetisyenler Zümrüt Aydoğan, Harika Akkoç, Serpil Menekşe."
Yazarın Tüm Yazıları