Mudurnu Tavukçuluk iflas etti

Güncelleme Tarihi:

Mudurnu Tavukçuluk iflas etti
OluÅŸturulma Tarihi: Nisan 01, 2002 12:46

Sabit kur uygulamasına güvenerek yeni yatırımlara girişen ve devalüasyonla birlikte mali sıkıntı içine giren Mudurnu Tavukçuluk iflas etti.

Haberin Devamı

Mudurnu Tavukçuluk'dan Borsa'ya gönderilen açıklamada, şirket aleyhine İstanbul 2. Asliye Ticaret Mahkemesi'nde açılan 2001/1017 esas sayılı davanın yargılaması sonucu, 26 Mart 2002 tarihinde şirketin iflasına karar verildiği duyuruldu.

Açıklamada, iflas tasfiye işlemlerinin İstanbul 1. İflas Dairesi'nin 2002/6 sayılı dosyasıyla başlatıldığı kaydedildi.

Türkiye'deki beyaz et üretiminin büyük bölümünü gerçekleştiren Mudurnu Tavukçuluk'un ekonomik darboğaza girmesi üzerine şirketin kurtarılması için girişimler başlatılmıştı.

Mudurnu Tavukçuluk, Tevfik Türesin ve Türesin ailesine ait şirket hisselerinden yüzde 50.1'inin, şirketin 3. kişilere olan borçlarının toplamının ödenmesi, daha önce şirket borçları için verilen tüm bireysel kefalet ve teminatların kaldırılması ve günde en az 100 bin adet piliç üretiminin sağlanması şartıyla, beher hissenin 1.000 lira bedelle satılması konusunda Ankara'da yerleşik Global İç ve Dış Yatırım Proje Uygulama Ticaret şirketiyle ön protokol yapmıştı.
  Â
Ancak 8 Mart 2002'de Borsa'ya gönderilen bir açıklamada, konunun muallakta olduÄŸu belirtilmiÅŸti.Â

Haberin Devamı

BAÅžBAKAN'DAN DESTEK TALEBÄ°
 

Bu arada şirketi kurtarmak için bir diğer girişim, Başbakanlık nezdinde yapıldı.

Tavukçuluk ile geçimini saÄŸlayan 3 bin üretici, 2080 işçi, 200 nakliyeci ve 150 tedarikçiyle beraber Mudurnu'da yaÅŸayan 25 bin kiÅŸi adına baÅŸta Bolu Belediye BaÅŸkanı olmak üzere, sivil toplum örgütü yöneticilerinin imzasıyla geçen yıl Åžubat ayında BaÅŸbakan Bülent Ecevit'e mektup gönderildi.Â

Mektupta, Mudurnu Tavukçuluk'da üretimin durduğu, 3 aydır işçilerine, üreticilerine, tedarikçilerine para ödeyemez durumda olduğu bildirildi.
 Â
Türkiye'nin beyaz et üretiminin önemli bölümünü gerçekleştiren şirketin, üretim kapasitesini, verimliliğini artırmak için teknolojik yatırımlara başladığı, bunun önemli bir bölümünü tamamladığı vurgulanan mektupta, ancak içinde bulunulan son dönemde yaşanan ekonomik kriz ortamında bankalar ve diğer finans kuruluşlarının yüksek faiz oranlarıyla kredilerin geriye dönüşünü takip etmeleriyle, şirketin bir finansman sorunuyla karşı karşıya geldiği belirtildi.
  Â
Mektupta, Mudurnu Tavukçuluk şirketinin sorunlarına çare bulunulması istendi.
   Â
DALGALI KUR VURDU
 
Mudurnu Tavukçuluk Yönetim Kurulu BaÅŸkan Vekili Oktay Türesin, 19 Ekim 2001 tarihinde yaptığı açıklamada, yeniden üretime baÅŸlayabilmek için 10 milyon dolarlık kaynak beklediklerini bildirdi.Â
Â
Devletin daha önceden ilan ettiği sabit kur uygulamasına güvenerek yeni yatırımlara girişen ve dünyanın en ileri teknolojisiyle yeni entegre tesislerini açan şirketin, ''dalgalı kura geçilmesi ve bankaların bir anda üzerine gelmesi'' sonucunda, toplam 35 milyon dolarlık bir borç tablosu ile karşı karşıya kaldığını ve üretimi durdurduğunu belirten Türesin, Mudurnu Tavukçuluk'un üretimi durdurmasının beraberinde ekonomik ve sosyal sorunları getirdiğine, geçimini sadece üreticilikten sağlayan birlerce ailenin perişan durumda olduğuna dikkati çekti.
  Â
Türesin, ÅŸirketin 2 bin 200 personeli, 560 restoranında çalışan 1.000 görevlisi, 55 bayi zincirinde yer alan 400 insanı, 7 bini aÅŸan üreticisi, tedarikçisi ve nakliyecisi ile üretime yeniden baÅŸlayacağı günleri beklediÄŸini vurgularken, ÅŸu görüşleri dile getirmiÅŸti:Â

Haberin Devamı

''Ãœlkemiz ekonomisine yılda 100 milyon dolar katkı saÄŸlayan, devletimize yılda 15 milyon dolar civarında vergi ve prim ödeyen Mudurnu Tavukçuluk, üretime yeniden baÅŸlayabilmek için 10 milyon dolarlık bir kaynak beklemektedir.Â

Tüm borçlarını bir yılda ödeyebilecek üretim potansiyeline sahip olan ÅŸirket, devletten herhangi veya herhangi bir kurumdan nakit kaynağı veya ayrıcalık istememektedir. SaÄŸlanacak bir teminat mektubu ile hazır olan dış kaynaktan yararlanabilecektir. ''Â

KOÇ'TAN MUDURNU TAVUKÇULUK'A
 
Türkiye'de en büyük ilk 100 firma arasına girmeyi hedefleyen Mudurnu Tavukçuluk, 2000 yılı ortasında Tevfik Altınok'un başkanlığında profesyonel yönetim kadrosu da oluşturmuştu.

Haberin Devamı

Mudurnu Tavukçuluk'tan 4 Temmuz 2000'de Ä°MKB'ye gönderilen açıklamada, 29 Temmuz tarihinde yapılan OlaÄŸan Genel Kurul'da ÅŸirketin profesyonel bir yönetim kadrosuna kavuÅŸtuÄŸu bildirildi.Â

Yönetim Kurulu toplantısında icra, denetim ve personel komiteleri kurulmasının kararlaştırıldığı, söz konusu komite başkanlıklarına Hazine eski Müsteşarlarından, Koç Holding Finansal Hizmetler Grubu Başkanlığı'ndan emekli olan Tevfik Altınok'un getirildiği duyurulmuştu.

Altınok, Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu bünyesindeki 8 bankanın ortak Yönetim Kurulu Başkanlığı'na atanması üzerine, Kasım 2000 tarihinde Mudurnu Tavukçuluk'taki Yönetim Kurulu üyeliği görevinden ayrılmıştı.
  Â
Mudurnu Tavukçuluk'un mali sıkıntıya girmesinin ardından, üretim tesisleri ve markası 6 yıllığına Besin Tavukçuluk Üretim ve Pazarlama'ya kiralanmıştı.

Haberin Devamı

6.949 YATIRIMCI ZARARDA

Mudurnu Tavukçuluk'un iflası, halka açık olan şirketin yatırımcılarını da olumsuz etkileyecek. İMKB Gözaltı Pazarı'ndaki işlem sırası kapalı olan Mudurnu Tavukçuluk yatırımcılarının yılbaşı itibariyle Takasbank nezdinde 6.949 hesap sayısı bulunuyor.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!