Mudurnu, Dünya Miras Alanları Listesi adayı

Güncelleme Tarihi:

Mudurnu, Dünya Miras Alanları Listesi adayı
Oluşturulma Tarihi: Mart 29, 2017 15:39

Mudurnu, Dünya Miras Alanları Listesi adayı

Haberin Devamı

Mutlu YUCA/BOLU, (DHA) - BOLU'nun tarihi ev ve konaklarıyla ünlü ilçesi Mudurnu, UNESCO'nun Dünya Miras Alanları Asıl Listesi'ne girmek için aday oldu.
Bolu Vali Yardımcısı Ünal Coşkun, Mudurnu Kaymakamı Efecan Şahin, Mudurnu Belediye Başkanı Mehmet İnegöl, Vakıflar Bölge Müdürü Temel Ünlü, Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği Kültürel Miras Direktörü Köyüm Özyüksel, Uluslararası Anıtlar ve Sitler Konseyi Türkiye Milli Komite üyesi Prof. Dr. Tamer Gök, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Salonu'nda yapılan toplantıda bir araya geldi. Toplantıda, 2015 yılında UNESCO Dünya Miras Alanları Geçici Listesine dahil olan Mudurnu'nun asıl listeye dahil olabilmesi için izlenecek yol haritası görüşüldü.
Belediye Başkanı Mehmet İnegöl, Mudurnu'nun tarihi ve kültürel dokusunu yaşatmak için çalıştıklarını söyleyerek, "Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan, Valilik Emlak Katkı Paylarından, Doğu Marmara Kalkınma Ajansı'ndan, Tarihi Kentler Birliği'nden ve özel sponsorlarımızdan hibeler kullanarak bir çok yapıda onarımlar gerçekleştiriyoruz. Sosyal projeler yapıyoruz. Altyapı projelerimizi bitirip çevre düzenleme ve restorasyon uygulamalarımızı da ilerlettiğimiz takdirde Mudurnu, üzerindeki tozu atan bir mücevher gibi parlayacak ve bunun tüm il ve bölge çapında olumlu etkisi olacaktır. Bu kapsamda özgün değerlerimizi tanıtmak için CittaSlow (Sakin Şehir) ve UNESCO Dünya Mirası adaylıklarımızı koyduk. UNESCO Dünya Mirasi Geçici Listesi'ne 2015 yılında 'Tarihi Ahi Kenti Mudurnu' adıyla girdik. Alan yönetimimizle birlikte kararlı, sistemli ve bilimsel esaslara dayalı bir şekilde bu doğrultuda çalışıyoruz" dedi.
Türkiye'nin kültürel olarak çok zengin olduğunu belirten Prof. Dr. Tamer Gök ise şunları söyledi:
"Ülkemizden henüz 16 dünya mirası bulunmakta ama bizim ülkemiz kültürel olarak çok zengin durumda. Bu sayının yüzlerce olması gerekir. Mudurnu bu işi baştan sıkı tutmaya başlamış. 2014'de alan yönetimi hazırlanmış ve onaylanmış, 2016 yılında alan başkanı atanmış ve 2017 yılında Dünya Mirası olmak için hazırlanılmaya başlamış. Bu müthiş bir şey. Biz ICOMOS Türkiye Milli Komitesi olarak her zaman yanınızdayız. Umarım listedeki diğer yerlere de örnek olursunuz."

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!