Gündem Haberleri

GÜNDEM

    Mucize bitki soya gözden düştü

    Hürriyet Haber
    19 Ekim 2003 - 00:00Son Güncelleme : 19 Ekim 2003 - 00:01

    Kolesterol ve doymuş yağ ihtiva etmeyenyapısı, yüksek kaliteli protein içeriği ile çok yönlü olarak değerlendirilen bitkisel bir gıda maddesi olan soya, üreticisini küstürdü.Adana İl Tarım Müdürlüğü verilerine göre, 2002 yılında 16 bin 750 hektara ekilen ve ekim alanı bir önceki yıla göre yüzde 100'ün üzerinde artış gösteren soya, bu yıl gözden düştü.  Üretici, ikinci ürün ekiminde tercihini bu yıl mısırdan yana kullanınca, soya ekim alanı geçen yıla göre yaklaşık yüzde 65 daralma gösterdi. Teknik elemanlarca yapılan ilk belirlemeler dikkate alındığında, soyanın bu yıl 5 bin 800 hektara ekildiği tahmin ediliyor.  İl Tarım Müdürü Abdullah Keskin, A.A muhabirine yaptığı açıklamada, çok kullanımlı mucize bitki olarak değerlendirilen soyanın, Türkiye'nin ham yağ açığının giderilmesinde önemli bir etken olduğunu bildirdi.  Soyanın, yağ ve protein ürünlerinin yanı sıra küspesinin yem hammaddesi olarak değerlendirildiğini vurgulayan Keskin, Türkiye'nin yıllık soya fasulyesi ve küspesi ithalatının ise 850-950 bin ton civarında olduğunu anlattı.  Keskin, Adana'da soya ekim alanlarının seyrinin, Türkiye geneliyleparalellik gösterdiğini, ülke genelinde 1988'de 66 bin hektar ekim alanı ve 150 bin ton olan üretimin, 2001'de 17 bin hektar ekim alanı ve 50 bin ton üretimle sınırlı kaldığını vurguladı.  Pazarlama sıkıntısının üreticinin soyadan uzaklaşmasında etkili olduğunu belirten Keskin, şunları kaydetti:  ''Soyanın, 200'den fazla kullanım alanına girdiği sanayi kollarının ülkemizde de gelişmesi bu bitkinin kaderini değiştirir inancındayız. Bunun yanında ithalat yerine yerli üretimin tercih edilmesini sağlayacak fiyat dengesinin sağlanması çiftçinin soyayı yeniden tercih etmesini mümkün kılacaktır.''       SOYANIN SEYİR DEFTERİ     Çukurova'da soyanın doğuşu 1975'de, Çukurova Üniversitesi'nde ikinci ürün olarak soya bitkisi ve çeşitleri üzerinde çalışmalar yapılmasıyla başladı. Buğdaydan sonra ikinci ürün olarak deneme üretimi yapılan soya birim alana yüksek rekolte sağladı.  Soya ekim alanları 1981'den sonra artmaya başladı. 1987'de 69 bin 821 hektarlık alanıyla maksimum seviyeye ulaştı. Birinci ürün olarak buğday, ikinci ürün olarak da soya fasulyesi tarımı pamuk tarımından daha karlı olunca ekim alanları Türkiye ortalamasının üzerine çıktı.  Adana, 1990'da 162 bin ton olan ülke üretiminin yüzde 83'ünü, 2001'de 50 bin ton olan Türkiye üretiminin yüzde 49'unu karşıladı. 2002, soyanın  adeta saltanatını ilan ettiği yıl oldu. Geçen yıl üretim alanı yüzde 100'ün üzerinde artışla 16 bin 750 hektara ulaştı ancak, bu uzun sürmedi. Üretici bu yıl ikinci ürün için mısırda karar kıldı. 
    Etiketler:

      EN ÇOK OKUNANLAR

        Sayfa Başı