Mucize ağaç Türkiye'de

Güncelleme Tarihi:

Mucize ağaç Türkiyede
Oluşturulma Tarihi: Aralık 30, 1997 00:00

Haberin Devamı

ABD'li genetik mühendislerinin büyüme hormonları ile oynayarak geliştirdikleri Çin kökenli ‘‘Paulownia’’ ağaçları, ABD'den sonra Türkiye'de de satışa çıktı. Paulownia, üç aydan sonra günde 2.5 santim, bir ayda da 90 santim büyüyerek 3 yılda 21 metrelik uzunluğa, 50 santimlik çapa ulaşıyor.

Kentsel yeşil alanlar için ideal çözüm olarak görülen mucize ağacın yangınlarla yok olan orman alanlarını da kısa sürede yeşillendirebileceği belirtiliyor.

ABD'de ‘‘yeni çağın yatırımı’’ olarak adlandırılan Paulownia ormanları hızla yayılmaya bşladı. Paulownia pazarlayan şirketler, reklamlarında bu ağaca yapılacak her 1 dolarlık yatırımın 3 yıl içinde 6 dolara yükseleceğini belirtiyorlar.

KERESTESİ DEĞERLİ

Gerçekten de yılda 6-7 metre büyüyen Paulownia'nın 3 yıl içinde ulaştığı 20 metrenin üzerindeki uzunluğa, kavak ağaçları 20-25 senede, çam ağaçları ise 50 senede ulaşabiliyor.

Yanma derecesi 400 santigrat olan Paulownia, ticari olarak da oldukça kârlı bir yatırım. Türkiye'de İzmir'deki Unitek adlı firmanın fidesini 30 dolara satmaya başladığı bu ağacın pürüzsüz ve budaksız kerestesinin metreküp fiyatı 700-1000 dolar arasında değişiyor. Ve bu kereste mobilya, ahşap ürünlerinin yanısıra, özellikle müzik aletleri için en ideal materyal olarak tanımlanıyor. Son yıllarda özellikle Paulownia ağacının kerestesi ile üretilen kemanlar, en iyi tını veren kemanlar olarak biliniyor.

Paulownia yetiştirmek, çok eski zamanlara uzanan bir Çin geleneği. Çin'de hâlâ süren bu geleneğe göre, doğan her çocuk için üç adet Paulownia ağacı dikilir.Bu üç ağaç, günü gelince onların tüm giderlerini karşılayacaktır. Tıpkı küçük bir hazine sandığı gibi. Bu yüzden Paulownia'ya Çin'de ‘‘şans ağacı’’ da deniliyor.

BAKIMI KOLAY

İdeal ekim ayı mart-nisan olan Paulownia ağaçları, Türkiye'nin hemen hemen her yöresinde yetiştirilebilecek türde. Ticari olarak değerlendirilebilecek boya ulaştıktan sonra kesilen Paulownia ağaçları, yine aynı hızla büyüyor ve bu şekilde 7-8 hasat alınabiliyor.

Paulownia ağaçlarının bir diğer önemli özelliği ise kerestesinin yüksek kalorili bir yakıt olması. Çabuk büyüyen bu verimli ağaç, ABD'nin bazı yörelerinde enerji santrallarının etrafına ‘‘enerji ormanı’’ olarak dikilmektee.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!