MUÇEP imara karşı çıktı

Güncelleme Tarihi:

MUÇEP imara karşı çıktı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 13, 2017 16:13

MUÇEP imara karşı çıktı

Haberin Devamı

MUĞLA kıyılarındaki doğal SİT korumasını ortadan kaldıran 'Muğla 4 Mevsim Ekolojik Temelli Bilimsel Araştırma Raporu'nu hazırlayan 14 kişilik heyete, imzalarını geri çekmeleri için çağrıda bulunan Muğla Çevre Platformu (MUÇEP), projenin iptali için imza kampanyası başlattı.

Muğla'da ormanlar ve hazine arazilerinin imara açılmasını protesto eden ve 70'e yakın yerel sivil toplum kuruluşunu temsil eden MUÇEP bugün yapılan yazılı açıklama ile doğal SİT korumasını iptal eden projeye karşı bir imza kampanyası başlattı. Platform üyelerinden Rezzan Şebin, açıklamasında ilde eşsiz ormanların, bakir koyların, denizlerin betonlaştırılmasına neden olacak bilimsel raporu hazırlayan bilim insanlarına açık çağrıda bulunduklarını belirterek "İmzanızı geri çekin! Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nı bu projeyi hep birlikte yeniden değerlendirmeye davet ediyoruz. Sayın akademisyenler, teknik uzmanlar, farkında mısınız? Türkiye'nin bugüne kadar görmediği duymadığı büyüklükte bir doğa tahribatının sorumluları olarak tarihe isimleriniz kara harflerle kazınmak üzere! Henüz vakit varken Türkiye'nin gördüğü en büyük doğa tahribatı hazırlığından imzanızı çekin! Sizlerin iyi niyetle hareket ettiğinize eminiz. Ama imzalarınızın, Türkiye'nin en büyük doğal yaşam ve peyzaj mirasının ölüm fermanı anlamına geldiğini fark edin. Muğla 4 Mevsim Ekolojik Temelli Bilimsel Araştırma Raporu ile ilgili çalışmaların sivil toplumun kaygı ve önerilerinin de gözönünde bulundurularak yeniden değerlendirilmesi gerektiğine inanıyoruz. Yerel halkın ve yerel yönetimlerin katılımı ile ekolojik temelli, bütünleşik bir kıyı yönetim planını birlikte oluşturalım" ifadelerine yer verdi.

"TURİZM BÜYÜK KAYBA UĞRAYACAK"

Şebin, bu projenin uygulanması halinde Özel Çevre Koruma Bölgeleri (ÖÇKB) içinde kalan bu bölgelerdeki söz konusu arazilerin 2'nci derece 'koruma alanı ya da 3'ncü derece sürdürülebilir turizm alanı olarak tanımlandığını söyleyerek tamamen koruma statüsü dışına çıkarıldığına dikkat çekti. Şebin, "Gökova'nın neredeyse yüzde 75'i, Bodrum'daki sit alanlarının yüzde 77'si, Karaada, Kissebükü kullanıma açılacak. Datça Yarımadası'nın ve Hisarönü Körfezi'nin yarısına yakını, Gökova Körfezi kıyılarının tamamı ve körfeze bakan yamaçları; hatta Fethiye'deki Göcek kıyıları-adaları, Ölüdeniz kıyıları ve Kelebekler Vadisi gibi Türkiye turizmi denince akla gelen ilk 10 fotoğraf karesi içinde yer alan doğal zenginlik miraslarımız beton kamyonlarının insafına terk edilmek üzere. Bu projenin gerçekleşmesi halinde, Muğla'nın kıyılarında, eşsiz ormanlarında, bakir koylarında, doğa dostu köylerinde 50 bin dönümlük arazi turistik yapılaşmaya, 550 bin dönüm doğa mirası da günübirlik turistik tesisler adı altında betonlaşmaya açılabilecek. Mavi yolculuk, doğa gezileri, bahçecilik, zeytincilik, doğal tarım, arıcılık, gibi ekonomik açıdan sürdürülebilir sektörler ve yerel ekonomik faaliyetlerin yaşam alanları daralacak. Kıyılarda ve Muğla karasal kesimindeki doğa tahribatı nedeniyle, hedeflenenin aksine kitlesel turizm, agro turizm, eko turizm ve yat turizmi hem Muğla hem de tüm ülkemiz açısından büyük bir kayba uğrayacak" dedi.

Yaşar ANTER / BODRUM (Muğla), (DHA)

FOTOĞRAF

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!