Mücadeleye devam

Güncelleme Tarihi:

Mücadeleye devam
Oluşturulma Tarihi: Aralık 10, 2013 01:49

Kuzey Denizi’nde Rus Gazprom şirketine ait petrol platformunda eylem yaptıkları için tutuklanıp, iki ay sonra kefaletle bırakılan 30 Greenpeace üyesinden Gizem Akhan, yaşadıklarını Rusya’da anlattı. Gizem, “Mücadelemiz sürecek” diyor.

Haberin Devamı

GREENPEACE’in (çerveci Yeşil Barış örgütü), “Arctic Sunrise” gemisiyle Kuzey Buz Denizi’nde Rus Gazprom şirketine ait petrol platformunda eylem yaptıkları için tutuklanan, iki ay sonra kefaletle serbest bırakılan Gizem Akhan, Rusya’nın St. Petersburg şehrindeki bir kafede, sabah kahvaltısında çay içip, menemen yerken iki ayı aşkın bir zamanda yaşadıklarını anlattı. Greenpeace üyeleriyle, 19 Eylül’de Kuzey Kutbu’ndaki petrol sondaj çalışmalarını protesto ettiklerini hatırlatan Akhan, “Kuzey Kutbu çok hassas bir bölge, iklim değişikliğinde çok önemli rolü var, bunun nedeni de aşırı fosil yakıt tüketimi. Küresel ısınma yüzünden buzullar eriyor, petrol şirketleri de bunu bir fırsat bilip petrol aramalarına başladılar.

Orada bir sızıntı olsa bunu temizleyecek bir teknolojileri de yok, biz buna dur demek için oradaydık” diye konuştu. Rus güvenlik güçlerinin müdahalesini şaşkınlıkla izlediklerini aktaran Akhan, geminin yemek salonunda 12 saat tutulduklarını, maskeli kişilerin herkesin üstünü tek tek aradığını belirtti. Gemide çok küçük bir alanda dolaşmalarına izin verildiğini, beş gün sonra Murmansk’a vardıklarını dile getiren Akhan, şöyle devam etti: “Gemiyi boşaltacağımız ve en geç 24 saat içinde de geri döneceğimiz söylendi. Üzerimize kalın bir kıyafet ve yedek eşya bile almadan apar topar çıktık. Bir polis merkezinde iki gün nezarette kaldıktan sonra mahkemeye çıkartıldık. Bizi korsanlıkla suçluyorlar, bu imkânsız derken, iki ay ceza verdiler.”

Haberin Devamı

‘15 YIL BURADA’

Duruşmanın ardından cezaevine konulduğunu, beş gün boyunca beş metrekarelik bir odada tutulduğunu anlatan Akhan, “O an, bizi buraya attılar ve her şey bitti, 15 yıl buradayım” düşüncesine kapıldığını söyledi. Bu süreçte en çok ailesi için endişe ettiğini, avukatını ilk gördüğünde rahatladığını belirten Akhan, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’a kendisi için mektup yazan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’na da teşekkür etti. Tutuklu bulunduğu süre içerisinde hiç kötü muamele görmediğini vurgulayan Akhan, Rusya’nın müdahalesi ve sonrasında yaşananlar sayesinde eylemlerinin tüm dünyada büyük ses getirdiğini savunarak, nerede bir çevre suçu işleniyorsa bununla mücadeleye devam edeceklerini belirtti.

Haberin Devamı

‘TEK TÜRK BENİM’

Murmansk’ta tutulduğu dönemde en büyük desteği, birkaç kez ziyarete gelen Türkiye’nin St. Petersburg Başkonsolosu Tanju Bilgiç’ten gördüğünü söyleyen Gizem, onun girişimiyle dört kez ailesiyle telefonda konuştuğunu aktardı. Yaşadığı süreçte Türkiye’den birçok mesaj aldığını, bazı milletvekillerinin destek verdiğini de dile getiren çevre aktivisti Akhan, “Türk halkının desteğini hissetmek bana çok yardımcı oldu. Gruptaki tek Türk benim ve bu mücadeleyi ülkemde yaymak benim görevim” diye konuştu. Gİizem Akhan, kefaletle serbest kaldıktan sonra yaşamak zorunda kaldığı St. Petersburg’un çok güzel bir şehir olduğuna işaret ederek, “Ancak turist olarak gelmediğim için buranın tadını çıkartamıyorum” dedi. Yaşadıklarını hayatının en uzun eylemi olarak değerlendiren Akhan, artık evine dönmek istediğini, ailesiyle sakin şekilde vakit geçirmek istediğini söyledi.

PUTİN AF ÇIKARTIYOR

Haberin Devamı

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Rusya anayasasının kabul edilişinin 20’nci yılı sebebiyle hazırlayıp meclise gönderdiği “kısmi af” tasarısında aralarında Gizem’in de bulunduğu 30 çevreci Greenpeace aktivistinin isimleri de yar alıyor.Tasarı birkaç gün içinde mecliste oylanacak. Hemen yürürlüğe sorukacak olan af ile Gizem, bir hafta kadar sonra Türkiye’ye dönebilecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!