MTV ödeme! Araç vergi borcu sorgulama!

Güncelleme Tarihi:

MTV ödeme Araç vergi borcu sorgulama
Oluşturulma Tarihi: Ocak 10, 2016 03:31

Türkiye’de araç sektörüne yönelik olarak uygulanan vergi sistemi olan MTV, 2016 yılı için ilk taksit ödemeleri başladı. Maliye Bakanlığı’na bağlı Gelir İdaresi Başkanlığı’nın internet vergi dairesi üzerinden MTV ödemesi yapılabiliyor.

Haberin Devamı

Türkiye’sinde her noktada olduğu gibi araç alanında uygulanan Motorlu Taşıt Vergisi (MTV), geçtiğimiz günlerde, yüzde 5.58 oranında artırıldı. Bir yıl içerisinde iki dönem halinde ödeme yapılabilen MTV ödeme işlemi, tek seferde de ödenebiliyor. Motorlu Taşıtlar Vergisi ile Gelir Vergisi'ne ilişkin ilk taksit ödeme süresi 31 Ocak 2016 günü sona erecek.

Özellikle araç sahiplerinin aracına göre ödemekle yükümlü olduğu MTV miktarının ne kadar olduğunu kolay bir şekilde hesaplayabilme olanağı sunulan web sitesinde kredi kartıyla ödeme hizmeti de sunuluyor. Ödemeler, anlaşmalı bankaların kredi kartı ile www.gib.gov.tr üzerinden, bu bankaların internet bankacılığını kullanarak veya banka şubelerine başvurarak yapılabilecek.

ANLAŞMALI BANKALAR 5 TAKSİTLE ÖDEME İMKANI SUNUYOR

Motorlu Taşıtlar Vergisi ödemeleri; PTT şubeleri, internet bankacılığı, vergi daireleri, banka şubeleri ve Gelirler İdaresi Başkanlığı web sitesi aracılığı ile gerçekleştiriliyor. Aracın bilgilerine göre MTV hesaplamasını yaptıktan, çıkan tutarı, anlaşmalı bankalar aracılığıyla 5 takside kadar ödeme imkanı sunuluyor.

Haberin Devamı

Akbank, Aktif Yatırım Bankası, Denizbank, Finansbank, HSBC Bank, Ziraat Bankası, Türk Ekonomi Bankası, Türkiye Finans Katılım Bankası, Garanti Bankası, Halk Bankası, İş Bankası, Vakıflar Bankası, Yapı ve Kredi Bankası’na MTV ödemesi yapılabiliyor.

2016 yılında en yüksek MTV tutarı 4.0001 cm3 araca ödenirken, en az MTV tutarı 1.300 cm3 ve daha aşağı motor hacmine sahip 16 yaş ve üzeri model araca ödenecek.

MTV ödeme Araç vergi borcu sorgulama

MOTORLU TAŞIT VERGİSİ ÖDEMELERİ NASIL YAPILIR?

Ocak ve Temmuz aylarında ödenmekte olan bu vergi, Gelirler İdaresi Başkanlığı’nın internet vergi dairesinden sorgulanabiliyor. İnternet Vergi Dairesi web sayfası üzerinde yer alan online MTV hesaplama hizmetiyle aracın MTV miktarının ne kadar olacağı hesaplanabiliyor. Web sitesinden MTV hesaplama işlemleri ‘Motorlu Taşıt Vergisi Hesaplama’ ekranından gerçekleştiriliyor. Bu ekrandan araç sahiplerine yıllık tutar, ödenecek yıllık tutar, ilk alt aylık tutar ve ikinci altı aylık tutar görülebiliyor. Bu sayfadaki yıl, araç tipi seçimi, aracın yaşı, motor silindir hacmi bilgilerini girerek hesapla butonu ile ayrıntılı hesaplamayı yapabilmek mümkün.

Haberin Devamı

ARAÇ VERGİ BORCU DA SORGULANIYOR

Araç sürücüleri internet üzerinden son derece pratik bir şekilde araç vergi borcu sorgulama işlemlerini de yine Gelir İdaresi Başkanlığı’nın İnternet Vergi Dairesi web sayfası üzerinden kolay bir şekilde gerçekleştirebiliyor. 

ARAÇ VERGİ BORCU SORGULAMAK İÇİN TIKLAYINIZ!

MTV NEYE GÖRE HESAPLANIR

Ödenecek olan MTV, aracın cinsine, aracın yaşına ve silindir hacmine göre kanunda belirtilen tarifelere göre belirleniyor. Kanunda; otomobil, kamyon, kamyonet, minibüs, otobüs, panelvan için belirli tarifeler yer bulunuyor. Kamyon, kamyonet ve otobüslerde aracın yaşının yanında azami toplam ağırlığına da bakılmak suretiyle Motorlu Taşıt Vergisi hesaplanıyor.

MTV HESAPLAMAK İÇİN TIKLAYINIZ!

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!