Mozaik pastayla popüler olmak

Kelkit’ten bahsederken yaşadığım "erfene" günlerini nasıl unuturum. Sevgili Mürüvvet Teyzemin eskiden hayvanlarını koyduğu ağılın toprak damında buluşurduk.

Herkes evinden getirdiği yaygının üzerine otururdu. Çocuklar evde buldukları esmer ekmek, lavaş, tozşeker, reçel, taze peynir ya da çökelek gibi yiyecekleri ortaya koyarlardı. Ben de paşaanneme özel olarak yaptırdığım dövmeci götürürdüm. Daha sonraki yıllarda Kelkit’e gittiğimiz bir sefer öyle bir sürpriz yaptım ki oradakilere, benim için unutulmaz bir anı olarak kaldı.

Elazığ’daki ev sahibemiz Vahide Hanım’ın gelini Cahide Abla’dan mozaik pasta yapmayı öğrenmiştim. Kakao ve tatlı bisküvi o zamanlar Elazığ’da bile zor bulunurdu. Ben de memlekete giderken kakaomu ve bisküvimi yanımda götürmüştüm. Sabırsızlıkla ilk erfene gününü bekliyordum. Yeri gelmişken söyleyeyim, mozaik pastayı yaparken dedemin yeni aldığı buzdolabı da çok işime yaramıştı. Kalaylı fırın tepsisinde yaptığım mozaik pastayı adeta gümüş bir kapta taşıyormuş gibi gururla erfene yerine götürdüm. Pastayı dilimleyip herkesin eline birer dilim pasta tutuşturdum. Çok heyecanlanmıştım, çünkü orada bulunan pek çok kişi hayatında ilk kez ev yapımı kakaolu pasta yiyordu. Hatta bazıları daha önce kakaolu pasta yememiş bile olabilirdi. Yaptığım sürpriz yerini bulmuş ve benim derme çatma mozaik pastam o yazın en çok konuşulan şeyi olmayı başarmıştı.

Fırında makarna pastası

8 kişilik

Hazırlama süresi 15 dakika

Pişirme süresi

45 dakika


Malzeme listesi

1 paket erişte makarna

(Spagettiyi üçe bölerek de kullanabilirsiniz.)

4 adet yumurta

3 su bardağı süt

1 tepeleme yemek kaşığı un

4 yemek kaşığı zeytinyağı

(Fındık büyüklüğünde tereyağı da kullanabilirsiniz.)

2 çay kaşığı tuz, karabiber

1 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri

Makarnayı kaynayan bol tuzlu suda 7-8 dakika kadar haşlayıp süzün. Yumurtaları ve unu süte ekleyip çırpın. Üzerine tuz, karabiber ve yağı ilave edip iyice çırpın. Rendelenmiş peyniri de katıp tekrar karıştırın.

Hazırladığınız sosu makarnanın üzerine gezdirip karıştırın. Soslu makarnayı yağlanmış orta boy fırın kabına aktarıp üzerini kaşığın tersiyle düzeltin. 5 dakika önceden 175 dereceye ve alt-üst konuma ayarladığınız fırında, üzeri hafif sarı-kahverengi olup kızarıncaya kadar, en az 40 dakika pişirin. Fırından çıkarıp tıpkı kek gibi dilimleyerek servise sunun.

Reçelli sable bisküvi

8-10 kişilik

Hazırlama süresi 25 dakika

Pişirme süresi

20 dakika


Malzeme listesi

150 gr bitkisel margarin

2 adet yumurtanın sarısı

(Oda sıcaklığında beklemiş olmalı.)

1 adet limon kabuğunun rendesi

4 yemek kaşığı pudraşekeri

1 paket vanilya

2,5 su bardağı dolusu un

1 çay bardağı çilek reçeli

(Herhangi bir marmelat kullanılabilir.)

1 adet yumurtanın beyazı

Oda sıcaklığında yumuşamış bitkisel margarini derin bir yoğurma kabına koyun. Üzerine yine oda sıcaklığında bekleyen yumurtaların sadece sarılarını katın. Bir limonun kabuğunu rendenin küçük delikli tarafında rendeleyip malzemelere ekleyin. Vanilyayı ve pudra şekerini de ilave ettikten sonra unu azar azar katarak hamuru yoğurmaya başlayın. Yaklaşık 4-5 dakika sonra elinize yapışmayan, kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edeceksiniz. Hamuru toparlayıp oda sıcaklığında en az 30 dakika bekletin. Dinlenen hamuru merdane yardımıyla ya da elinizle yarım santimden biraz daha ince olacak şekilde açın.

Hamurdan şekilli kurabiye kalıplarıyla ya da bir çay bardağının ağzıyla şekilli parçalar çıkarın. (Her şekilden iki adet hazırlamanız gerekir.) Farklı şekillerdeki kurabiyeleri yağlanmış fırın tepsisine aralıklı olarak yerleştirip üzerlerine yumurta akı sürün. Böylece üzerlerine koyacağınız kurabiyeler hemen yapışacaktır. Tepsideki hamurların eşlerinin ortalarını ruj kapağı ya da maden suyu kapağı yardımıyla çıkarın. Ortası delik kurabiyeleri, üzerine yumurta akı sürülmüş diğer kurabiyelerin üzerine oturtun. Ortalarındaki deliklere herhangi bir reçelden yarımşar çay kaşığı kadar koyun. (Bazen pişerken reçel dağılabilir. İsterseniz ilk denemede reçel koymayın. Bu işlemi kurabiye pişip soğuduğunda da yapabilirsiniz.) Kurabiyeleri, 5 dakika önceden ısıtıp 175 dereceye ve alt-üst konuma ayarladığınız fırında yaklaşık 15 dakika, üzerleri sararıncaya kadar pişirip çıkardıktan sonra soğumalarını bekleyin ve servise sunun.
Yazarın Tüm Yazıları