Motorlu taşıtlarda ÖTV tasarısı TBMM'de kabul edildi

Güncelleme Tarihi:

Motorlu taşıtlarda ÖTV tasarısı TBMMde kabul edildi
Oluşturulma Tarihi: Kasım 16, 2016 21:39

Motorlu taşıtların ÖTV oranlarını yeniden belirlemeye yönelik, Bakanlar Kuruluna yetki verilmesi, alacakların yapılandırılmasında başvuru süresinin uzatılması düzenlemelerini de içeren tasarı TBMM'de kabul edildi.

Haberin Devamı

KAMU Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu’nda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Tasarısı Genel Kurul’da kabul edilerek yasalaştı. Yasayla motorlu araçların vergilemesinde yeni dönem başlıyor. ÖTV belirlenirken araçların sınıfından, yolcu kapasitesine, kapı sayısına kadar farklı özellikleri dikkate alınacak.
Buna göre, Özel Tüketim Vergisi Kanunu’na ekli (II) sayılı listede yer alan mallar için; mevcut oran değişikliklerine ilişkin yetki sınırları içinde kalmak şartıyla, özel tüketim vergisi matrahını esas alarak fiyat grupları oluşturmaya, bu fiyat grupları ve malların cinsi, sınıfı, üst yapı gövde tanımı, emisyon türü ve değeri istiap haddi ile yolcu ve yük taşıma kapasitesi itibarıyla farklı oranlar belirleyebilme; uygulanmakta olan oranları Euro normlarını sağlayan katalitik konvertör sistemi ile teçhiz edilmiş taşıtlarda yarısına kadar indirme ve kanuni oranına kadar çıkarmada Bakanlar Kuruluna yetki veriliyor. Böylece, bir aracın vergilendirilmesinde sistem değişikliğine gidilerek vergileme ölçütleri genişletiliyor. Bir taşıtın vergilendirilmesinde sadece motor silindir hacmi değil, diğer özellikleri de etkili olacak.

Haberin Devamı

Diğer bir değişiklikle yasaya göre, merkezi yönetim kapsamındaki kamu idarelerinin bütçeleri arasındaki ödenek aktarmaları kanunla yapılacak. Anayasa Mahkemesi’nin kamu ödenek şartına uymadığı için iptal ettiği bazı büyük ulaşım projeleri için de değişiklik yapıldı ve iptal gerekçesine uygun hale getirildi.

ASGARİ ÜCRETİN 7.5 KATI

Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nda yapılan değişiklikle, günlük brüt asgari ücretin 6.5 katı olan sigorta primine esas günlük kazanç üst sınırı, günlük brüt asgari ücretin 7.5 katına yükseltiliyor. Böylece, sigortalılar için belirlenen brüt asgari ücretin 6.5 katından fazla kazancı olan sigortalılardan daha fazla prim tahsil edilerek, hem bu sigortalıların daha fazla aylık ve gelir alması hem de SGK’nın prim gelirlerinin artırılması amaçlanıyor.

PROMOSYONA ÇALIŞILIYOR

Yasanın görüşmelerinde milletvekillerinin sorularını yanıtlayan Maliye Bakanı Naci Ağbal, taksi, minibüs ve halk otobüsü işletmecilerinin araçlarını 2019’a kadar yenilemeleri halinde ÖTV’den muaf tutulacaklarını hatırlattı. Ağbal, “Emeklililere banka promosyonu ile ilgili konu çalışılıyor, henüz bitmedi. İnşallah en yakın zamanda tamamlanıp, emeklilerimizin bu promosyonu almalarını ben de gönülden arzuluyorum” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!