Moskova özellikle yaz aylarında güzel

MOSKOVA’ya da yaz geldi.

Ara sıra Moskova’ya giderim. En son buz gibi soğuk bir kış gününde gitmiştim. Bu ise işlerimin dışında kalan zamanları keyifli geçirmeme pek izin vermemişti.
Bu hafta bunaltıcı bir sıcak vardı. Ama insanlar rahat kıyafetler içerisinde, sokaklarda, mekanların teraslarında yazın keyfini çıkarıyorlardı. Güneşli hava binaları aydınlatıyor, şehrin güzelliğinin gözönüne çıkmasına izin veriyor.
Kızıl Meydan’daki Ritz Otel’de kaldım yine, Tverskaya Caddesi’nin sonunda.
İlk firsatta da otelin yakınında, Bolşoy Tiyatrosu’nun yanında yer alan TSUM magazasına gittim. Batılı Prada, Gucci, Brioni, Miu Miu, Alexander Mc Queen gibi tasarımcıların ürünlerini satan prestijli bir mağaza.

Geçen sefer Maserati bu kez Bentley vardı

Arka kapısında bu mağazanın müşteri kitlesine hitap edecek bir otomobil sergilenir. Geçen sefer burada Maserati bir otomobil vardı, bu sefer Bentley’in en yüksek performansa sahip dört kapılı otomobili Continental Flying Spur Speed modeli.
TSUM’da bildiğimiz tasarımcıların daha iddialı, göze çarpan kolleksiyonlarına daha çok yer verilir. Arka sokağında Vogue Cafe ile Mr. Lee Cafe yer alır. Vogue yaklaşık yedi yıl önce Vogue yayıncısı Conde Nast ile Moskova’nın en iyi lokanta işletmecilerinden Alexander Novikov tarafından açılmış elegant bir kafe. Yüksek tavanları ve Avrupa tarzını yansıtan şık bir dizaynı var. O zamandan bu zamana çizgisini bozmadı, müşteri kitlesini muhafaza etti. Moskova’nin yeme içme kültürünün gelişmesinde anahtar bir rol oynadı.

Clinton’ın aşçılığından Moskova Vasantha’ya

Mr. Lee yeni, Vogue’un üst katında yer alıyor, sahne spotları kurulmuş kapısında. Merdivenlerin olduğu bu kapıya girerken sahneye çıkıyor gibisiniz. Asya mutfağı sunuluyor.
Vasantha Cafe hemen Vogue’un biraz ilerisinde yer alıyor. Burası yeni açılmış yazlık çok şık bir mekan. Tarihi bir binanın pasaj gibi olan bir bölümüne yapılmış. Büyük kemer girişinde dev bir kapısı var. İçeride sutunları, heykelleri ile bir sanat eseri. Füzyon mutfağı var. Yemekleri lezzetli. Sri Lanka doğumlu, Bill Clinton’un dört yıl süreyle aşçılığını yapmış Hintli şef Vasantha bu kafenin şefliğini yapmak üzere Amerika’dan davet edilmiş. Avrupa ve doğu yemekleri sunuyor.
Yine Novikov’un başarılı bir lokantası Nedalyn Vostok ‘not far east’ yani uzak olmayan doğu konseptli. Füzyon Asya yemekleri sunuyor. Lokantanın tam ortasındaki altıgen büyük açık mutfakta yemekleri onlarca mutfak personeli hazırlıyor. Arkasında şık bir terası var.

Moskova’nın özel yedi kız kardeşi

Yemek çıkışında yaz yağmuruna yakalandık, çok keyifliydi.
Ritz Otel’in 12.katında yer alan O2 Lounge şehrin gözde mekanlarından. Çelik konstrüksiyon yüksek bir tavanı var. Terası harükulade, Kızıl Meydan ve Kremlin Sarayı’na bakıyor. Bence dünyadaki sayılı spotlardan biri.
Kremlin Sarayı zaten çok göz alıcı bir yapı. Ayrıca Stalin tarzında yapılmış yedi gökdelenden oluşan, 1947-1953 yılları arasında inşa edilmiş ve yedi kızkardeşler olarak anılan binalar şehrin özel yapılarından. Bunlar ortak bir mimariye sahip. Birisi Dışişleri Bakanlığı olarak faaliyet gösteriyor.
Şehrin tarihi dokusunu binalarından, meydanlarından görebiliyorsunuz. Klasik binalar günümüzün gözde markalarıyla buluşmuş.
Metro istasyonları farklı iç dizaynlarıyla görülmeye değer. İnsanları aristokrat, eğitimli. Kültür ve sanat yaşamlarının bir parçası. Güzel bir şehir Moskova, özellikle de yazın.
Yazarın Tüm Yazıları