"Sahrap Soysal" hakkında bilgiler ve tüm köşe yazıları Hürriyet Yazarlar sayfasında. "Sahrap Soysal" yazısı yayınlandığında hemen haberiniz olması için Hürriyet'i takip edin.
Sahrap Soysal

Mor sarmısak

Sarmısak, yetiştiği ülkeye ve cinslerine göre acı, tatlı olabildiği gibi, dış kabuğu beyaz, pembe ya da mor renkte de olabilir.

Saymakla bitmeyecek kadar yararları olan bu bitkinin, yendikten sonra ağızda bıraktığı kokusu nedeniyle çok fazla tüketimini engellemektedir. O halde, enlemesine ikiye böldüğünüz sarmısağı, yemek kabının dibine ve kenarlarına sürün. Sarmısağı bütün olarak tencereye atıp, servisten hemen önce çıkarabilirsiniz de.

İnce Noktalar

Sebzeleri haşladıktan sonra suyunu atmayınız. Çünkü sebzenin beslenme değerinin %90- 95’i suyuna geçer. En iyisi çorba suyu olarak kullanmaktır.

ANNEMİZİN MUTFAĞI

Pazılı bulgur pilavı

Sapları ayrılmış pazı yapraklarını yıkayıp, bir parmak genişliğinde doğrayın. Pilav tenceresine yağla beraber soğan ve sarmısakları ekleyin, orta ateşin üzerine oturtun. Soğanlar sararınca pazıları katıp, 3 su bardağı suyu tencereye aktarın. Su kaynayınca bulgur, tuz, karabiber ve pul biberi katın. Pilavı orta ateşte suyunu çekinceye dek pişirip, ateşin altını kısın ve 5 dakika sonra ocaktan alın. Yaklaşık 10 dakika demlendirin ve hafifçe karıştırarak servise sunun.

6 kişilik

Hazırlama süresi 15 dakika

Pişirme süresi 25 dakika


Malzeme listesi

2 su bardağı pilavlık bulgur

Yarım demet pazı

2 adet kuru soğan (yemeklik doğranmış)

2 diş sarmısak (incecik kıyılmış)

3 yemek kaşığı sıvıyağ

1 çay kaşığı kırmızı pul biber

Tuz, karabiber

Süslemek için

1 adet kırmızı biber (közlenmiş)

Yörükler yaylası köftesi

Yapılışı:

Derin bir kasenin içine kıymayı, irmiği, soğanı, ceviz içini, tuz ve karabiberi aktarıp, iyice yoğurun. Köfte harcından ceviz büyüklüğünde parçalar koparın. Avucunuzun içinde yuvarlayarak mekik biçiminde köfteler hazırlayın. Kızgın yağda köftelerin her tarafını kızartıp, pilavla birlikte servise sunun.

YEMEKÇİNİN NOTU:

Köfte çok kızgın yağda kızarırsa dışı kabuk gibi olur içi pişmez.

8 kişilik

Hazırlama süresi 15 dakika

Pişirme süresi 20 dakika


Malzeme listesi

500 gr köftelik kıyma

3 yemek kaşığı irmik

2 adet orta boy kuru soğan (rendelenmiş)

1 su bardağı çekilmiş ceviz içi

1 çay kaşığı karabiber, tuz

Kızartmak için

1 su bardağı sıvıyağ

Pekmezli revani

Yapılışı:

Derin bir karıştırma kabının içinde şekerle yumurtayı 5 dakika çırpın. Üzerine yağ, yoğurt, vanilya, kabartma tozu, irmik ve unu ekleyip, pürüzsüzleşinceye kadar karıştırın. Büyük boy yağlanmış fırın tepsisine karışımı dökün. 175 derecelik fırında 35 dakika pişirin. Bir tencerede su ve pekmezi karıştırıp, orta ısılı ateşin üzerinde 10 dakika kaynatın. Fırından çıkan ve soğuyan revaniyi yuvarlak kalıplarla keserek üzerine ılık pekmezli şerbeti gezdirin.

YEMEKÇİNİN NOTU:

Yuvarlak kalıplarınız yoksa kare veya baklava dilimi biçiminde kesebilirsiniz.

10 kişilik

Hazırlama süresi 15 dakika

Pişirme süresi 35 dakika


Malzeme listesi

1 adet yumurta

1 su bardağı toz şeker

1 su bardağı eritilmiş ve ılıtılmış margarin

1 su bardağı yoğurt

1 su bardağı irmik

1 su bardağı un

1 paket vanilya

1 paket kabartma tozu

Şerbeti için

3 su bardağı su

1 su bardağı pekmez
X

YAZARIN DİĞER YAZILARI