Mondavi’nin öteki yüzü

Kaliforniya şaraplarının dünyanın en iyileri arasına girmesi ister inanın ister inanmayın, iki kardeş arasında savrulan yumruklar sonucu gelişen olaylara bağlı.

Haberin Devamı

Eğer 1965 Kasım’ında gergin geçen bir aile toplantısı esnasında Robert ve Peter Mondavi birbirlerine girmeselerdi büyük ihtimalle bu tarihi kavga sonucu yolları ayrılmayacaktı. Ne Robert Mondavi adını verdiği Kaliforniya şarapçılığında kalite devriminin öncüsü şaraphaneyi kurabilecekti, ne de bu iki kardeşi ayıran butik şarapçılık ekolü Kaliforniya’da bu günlere gelebilecekti.
Oysa bir önceki nesli İtalya’dan göçen Mondavi Ailesi’nin iki oğlu 1943 yılında ağabey Robert’in öncülüğünde savaş sayesinde kelepir düşürdükleri Napa’nın ilk şaraphanesi Charles Krug için tam 22 rekolte birlikte emek vermişlerdi. Parçalanmış bir aile, onca dava ve sıkıntıdan sonra dönüp baktığımızda ayrı yönlere giden iki kardeşin hangisi daha başarılı ve mutlu oldu tartışılır. Geçen sene Robert öldüğünde kurduğu imparatorluktan geriye bolca borçla açgözlü dev içki şirketi Constellation tarafından yutulan markalaşmış adı kaldı yadigar.
KUŞAKTAN KUŞAĞA REKABET
Ondan sadece bir yaş daha genç olan Peter Mondavi hâlâ Charles Krug’un sahibi. İyi geçinen iki oğlunun işlettiği bu şaraphane yılda bir milyonu aşkın kasa iddiasız ama hesaplı şaraplar üretiyor. Gelecek sene 150. yaşını kutlayacak olan Charles Krug, devliğine rağmen aile elinde kalan nadir şaraphanelerden. Üstelik ekonomi tepetaklak olunca üst kalite şarapların satışları düştü ama gidişatı sezen Charles Krug, iki yıl önce CK Mondavi adlı soyadını iyi kullanan daha da makul fiyatlı şaraplar çıkartarak krize rağmen büyümeye devam ediyor.
Robert’ın vefatından az önce kardeşler hayatlarının en yerinde kararlarından biriyle kırk yıllık küskünlüğe son verdi. Onca yıldan sonra neredeyse bir ömür boyu dahi sürebilen geçimsizliğin üstesinden gelinebileceğini sembolize eden ortak bir şarap bile yaptılar. Napa Vadisi açık arttırmasının 25. yıldönümü için harmanladıkları, İtalyancada “bir kez daha” anlamına gelen, Ancora Una Volta adlı bir fıçı şarap tam 401 bin dolara alıcı buldu. Bir önce birlikte yaptıkları şarap ise ‘65 Charles Krug idi.
Peter’in iki oğlu Charles Krug gemisini birlikte başarıyla güdedursun, Robert’in iki oğlu, daha hırçın tabiatlı ağabeye, yani babalarına çekmiş olsalar gerek. Aile şirketi satılır satılmaz yollarını ayıran Tim ve Michael kendi dünyalarında şimdilik başarılı gibiler. Aralarındaki rekabet ise bariz. Çekişmenin tohumlarını rahmetli babaları şirket yönetiminde onları birbirlerine rakip düşürecek görevlere atayarak çoktan ekmişti. Tim tıpkı babası gibi şirketi üst düzey kalitede şaraplara çekmeye çalışırken, Michael geleceği daha hesaplı ürünlere yatırım yapmakta görüyordu.
AŞIRI REKABETİN SONU
Mondavi aile şirketi bu iki çelişkili vizyon arasında eriyip gitti ve dünyanın en büyük şarap şirketi Constellation’a 1 milyar dolara yem oldu. Beş küsur yıldır yapılan Robert Mondavi şaraplarının artık bu aileyle hiçbir bağlantısı yok. Büyük oğlu Michael kurduğu Folio adlı şirketinde oğlu Robert Mondavi Jr.’a kendi şaraplarını yapma özgürlüğünü verirken kendi de M adlı lüks bir Cabernet Sauvignon ve iki düzine uluslararası markanın ithalatını üstlendi. Bunlar arasında Frescobaldi başlı başına dev bir portföy. Tim ise babasının hatırasını adı süreklilik anlamındaki Continuum şarabıyla başarıyla yaşatıyor.
Sağlığında oğullarını durmadan birbirine düşüren Robert’a rağmen Michael ve Tim asla yumruklarını kullanmadılar. Geçimsizliklerini ruh doktorları aracılığıyla çözümlemeye çalışıp sonunda yollarını medenice ayırdılar ama yine de ayrıldılar. Yarım asır kadar önce Robert’ın Peter’a ilk yumruğu savurduğu kavganın arkasında bir kürkün olması ise aile içersinde biriken sürtüşmelerin nasıl bir anda çığ gibi büyüyüp kontrolden çıkabileceğinin hikayesi. İyi okumuş, medyatik Robert eşine Beyaz Saray’a davet edildiklerinde bir kürk almış, Peterda onu aile parasını çarçur etmekle suçlamış. Peki bugün ne anlamı kaldı bu kürkün? İç kürküm iç!

Yazarın Tüm Yazıları