Molay'a onursal nişan

Güncelleme Tarihi:

Molaya onursal nişan
Oluşturulma Tarihi: Şubat 11, 2017 09:39

Molay'a onursal nişan

Haberin Devamı

2006 yılından bu yana Finlandiya İzmir Fahri Konsolosluğu'nu sürdüren Mopak Kağıt - Karton Sanayi ve Ticaret A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Molay'a Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö tarafından layık görülen “Finlandiya Aslanı Birinci Derece Şövalyelik" onursal ödülü verildi. Nişan, Finlandiya Büyükelçisi Paivi Kairamo tarafından takıldı.



Mövenpic Otel'de düzenlenen ve Finlandiya'nın 100'ncü bağımsızlık yılının da kutlandığı kokteyle İzmir Vali Yardımcısı Uğur Kolsuz , İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Sırrı Aydoğan, İzmir İl Emniyet Müdürü Hüseyin Aşkın, konsolos ve fahri konsoloslar ile iş dünyasından çok sayıda davetli katıldı.



Törende konuşan Büyükelçi Paivi Kairamo, İzmir'i ilk ziyaretinin çok anlamlı bir kutlama çerçevesinde gerçekleşmesinin kendisi için önem taşıdığını dile getirerek, Finlandiya'nın bağımsızlığının 100'ncü yıl kutlamalarının da ilkini İzmir'den başlatmanın da apayrı bir mutluluk olduğunu söyledi.



90 YILDAN UZUN



Ankara'daki Büyükelçiliğin 1940 yılında kurulmasına karşın ikili ilişkilerin 90 yıldan uzun bir geçmişi olduğunu, ilk ticaret anlaşmasının 1920'de imzalandığını belirten Büyükelçi Paivi Kairamo, “Finlandiya ile Türkiye arasındaki ticari ve ekonomik ilişkilerin güçlendirilmesi temel önceliklerimizden birisi. Bu, Ege Bölgesi ve İzmir için de geçerli. Fırsatlar sunabileceğimiz alanlar arasında enerji ve enerji verimliliği, akıllı araç ve mobilite çözümler, yenilikçi biyo-ürünler ve ormancılık biyo ekonomisinin yanısıra eğitim, sağlık teknolojileri ve tasarım alanlarından bazılarının İzmir ile gelecekteki işbirliği alanlarını teşkil etmesini umuyorum" dedi.



Finlandiya'nın İzmir'deki paydaşı Mehmet Ali Molay'ın tanıtım konusunda gayretlerini esirgemediğini ifade eden büyükelçi sözlerini şöyle sürdürdü:



“Mopak grubu Türkiye'nin kağıt ve karton sanayinin son derece önemli bir aktörüdür. Molay, Finlandiya'nın sürdürülebilir ormancılık yaklaşımının Türkiye'de, hatta kanun koyucular nezdinde tanıtılmasında etkin bir rol oynamış, İzmir'de Fin kültürünün ve kültürel etkinliklerin destekçisi olmuştur. Bilindiği gibi orman denildiğinde herkesin aklına Finlandiya gelir. Ülkeniz orman alanları Finlandiya'nın yakın olmasına karşın ağaçlandırma potansiyeli tam olarak kullanılmamaktadır. Finlandiya Modeli örnek alınabilir ve yasal düzenlemeler eşliğinde uygulamaya konulabilir."



GURUR VERİCİ



Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö tarafından “Finlandiya Aslanı Birinci Derece Şövalyelik" onursal ödülüne layık görülmesinden şahsı, İzmir ve Türkiye adına gurur verici olduğunu belirten Mehmet Ali Molay, 11 yıllık konsolosluk döneminde Finlandiya vatandaşlarının İzmir'de karşılaştıkları çeşitli sorunlarını çözmeye, temsilcisi olduğu Finlandiya ile Türkiye arasındaki sosyal, kültürel ve ekonomik ilişkilerin gelişmesi için elinden gelen çabayı gösterdiğini söyledi.



Fin modeli olarak adlandırılan Finlandiya Orman Plantasyonları ve bu uygulamanın Türkiye için faydalı olacağı inancıyla bu modeli hükümetimize ve devlet otoritelerine tanıttıklarını ifade eden Finlandiya Büyükelçiliğinin proje için verdiği desteğe teşekkür etti. Konuşmaların ardından Büyükelçi Kairamo, Molay'ın nişanını taktı, beratını takdim etti.



Mehmet KURT / İZMİR, (DHA)



FOTOĞRAF



 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!