Mokasen insanları

Güncelleme Tarihi:

Mokasen insanları
Oluşturulma Tarihi: Kasım 21, 2009 00:00

Tod’s İtalya’nın aristokrat ve şöhret sahibi ailelerini bir araya getirip bir kitap hazırladı. “Italian Touch” (İtalyan Dokunuşu) adlı kitapta mokasenin zenginlerin yaşamındaki yeri tartışılıyor. Kitabının yazarı Donatella Sartorio, Donna ve Vogue İtalya dergilerinde çalışmış ve uzun yıllardır İtalya’da moda editörlüğü yapan bir gazeteci. İtalya’nın Sant’Amborigo bölgesinde yaşayan Sartorio’nun “Eccentrici” ve “Young Italian Gentleman” adında kitapları da bulunuyor. Centilmenlik kavramını irdelediği bu kitaplarında İtalyan erkeklerini konu alıyor. Donatella Sartorio’yla mokasen insanlarını, İtalyan dokunuşunu ve centilmenliği konuştuk.

Italian Touch kitabının yazılış amacı nedir?
- Ben daha önce “ Young Italian Gentlemen” adlı, amacı bugünlerde gerçek bir centilmen olmanın değerlerini irdeleyen bir kitap yazdım. Bu kitap için 30-40 yaşlarında birçok erkekle röportaj yaptım ve onların resimlerini çektim. Tod’s un başkanı Diego Della Valle kitabımı gördü ve başka bir projeyi konuşmak için kendisiyle buluştuk. Bu projeyle de asil, stil sahibi ve zarif İtalyanlarla fotoğraf çalışması yapıp Tod’s’un felsefesini ve kaliteyle eşanlamlı olan duruşunu, zanaatkârlık bilgisini, geleneğini ve soğukkanlılığını resmini çektiğimiz insanların yüzleri, evleri, yaşam biçimleri, hal ve tavırlarında anlatmak istedik.

Mokasen insanları? Onları böyle tanımlıyorsunuz?
- Evet. Italian Touch kitabında resimlenen insanların ortak özellikleri rahat yaşıyor olmaları. Bazıları ünlü, bazıları güzel ama hepsinin ayakları yere basıyor, kaliteli ve mütevazılar, sağlam köklerden ve karakterli ailelerden geliyorlar. Onların resimleriyle sessiz ve eşsiz bir İtalya’yı keşfedeceksiniz.

MOKASENSİZ İTALYAN OLMAZ

Açıklar mısınız? Nasıl insanlardır mokasen insanları?

- Geleneğe ve kaliteye inanıyorlar. Doğal olarak zarifler ve gösteriş yapmaya hiç gerek duymuyorlar. Kitaptaki çoğu insan birbirini tanıyor. Hepsi uluslararası, çok fazla seyahat ediyorlar ama İtalyan olmaktan gurur duyuyorlar. En az iki ya da üç dil biliyorlar ve çok iyi eğitimli insanlar.

Mokasensiz bir İtalyan olmaz mı?
- Tabii ki hayır. İtalya’da özellikle de mevsim yazsa herkes mokasen giyer. Bu arada mokasen kelimesinin Amerikan Kızılderililerinden geldiğini söylemeliyim. Bu ayakkabıyı ilk onlar giymişler. Ama o zamandan bu yana İtalyan ayakkabı tasarımcıları fikri alıp kendi becerileriyle birleştirip tipik İtalyan bir formuna dönüştürmüşler. Bir İtalyan için mokasen önce rahatlık sonra statü demektir. Olmazsa olmazdır, vazgeçilmezdir. Aile büyüklerimizin bize öğrettiği en önemli alışkanlıktır mokasen giymek.

İtalyan Dokunuşu? Kitaba ismini de veren bu tanım konusunda sizin düşüncelerinizi merak ediyorum.
- İtalyan dokunuşu, aslında kitaptaki insanlara bakarak algılayabileceğiniz bir şeydir. İlk başta estetik, ardından renklerin uyumu, mükemmel kalitedeki malzeme ve zarafet şarttır.

İtalyan tasarımı denince tüm dünyada akan sular duruyor. Nedir sizin farkınız? Yüzyıllar öncesinden gelen köklü tarihiniz mi, eşsiz sanat anlayışınız mı, usta-çırak ilişkisine verdiğiniz değer mi?
- Hepsi diyeceğim, çünkü derin köklere sahip olmak zaruri bir şey ama aynı zamanda çalışmak ve öğrendiğinizi uygulamaya geçirmeniz lazım. Özellikle modadan çok tasarım söz konusu olduğunda bu çok önemli.

Kitaptaki ailelerin birçoğunun çok çocuklu olduğunu görüyorum. İtalyan aileleri hâlâ buna önem veriyor değil mi?
- Evet kesinlikle çok çocuklu olmak İtalya’da hâlâ çok önemlidir.

GERÇEK BİR CENTİLMENE BEŞ DAKİKADA GÜVENİRSİNİZ

“Young Italian Gentleman” adında bir kitabınız daha var. Centilmenlik kavramını irdeliyorsunuz? Sizce centilmenlik nedir? Doğuştan mı olunur, sonradan mı?

- Centilmenlik genelde doğuştan var olan bir şeydir ama örneklerle ve eğitimle gelişebilir.

Bir erkeğin centilmen olup olmadığını ilk görüşte nasıl anlarız?
- Gerçek bir centilmen size beş dakikada güven duygusu verir. Ailesi onun için çok değerlidir. Ve kesinlikle çok zarif bir erkektir.

Sizce centilmenlerin nesli tükeniyor mu?
- Aslında hayır, ama aramanız lazım.

Sayılarının azalmasının nedeni günümüzün güçlü, dik, ayakları yere sağlam basan kadınları olabilir mi?
- Bu bir öğe olabilir ama kural değildir. Ben kendine güveni olan bir kadınım ama buna rağmen etrafımda çok fazla centilmen var.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!