Mogan'ın yüreği 'yosun' tuttu

Güncelleme Tarihi:

Moganın yüreği yosun tuttu
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 29, 2014 01:42

Ankara Hürriyet’in defalarca gündeme getirdiği Mogan Gölü’ndeki çevre kirliliğine yetkililer kayıtsız kalırken, çöplüğe dönen gölün yüzeyi bu kez de yosunla kaplandı. Çevreciler, “Ankara’nın göz bebeği günden güne yok oluyor” diye uyardı.

Haberin Devamı

Dökülen kirli su ve atıklar, ardı ardına çıkan yangınlar ve su seviyesinin azalması konularıyla son dönemlerde gündeme gelen Gölbaşı’nın Mogan Gölü, ‘yosun’ alarmı verdi.
Sudaki kirlilikle birlikte yosun oranı da her geçen gün arterken, yaşanan çevre felaketinin geri dönüşü olmayan bir boyuta geldiğini savunan çevreciler, “Ankara’nın hafta sonları nefes alabildiği alanlardan birisi olan Mogan Gölü’nü kim nasıl kurtaracak bilmiyoruz ama sıkıntı iyice büyüdü. Yetkililerin artık taşın altına elini koyması gerekiyor. Yoksa bu doğal güzellik yok olacak” dedi.

YETKİLİLER BİRLİK OLMALI

Konya’dan Ankara’ya akrabalarını ziyarete gelen ve yol üzerinde olduğu için Mogan Gölü’nde mola veren Fikret Şahin, “Yoldan geçerken gölü görünce ailemle durarak hava almak istedim. Ancak yakınlaştıkça gölde kirlilik iyice arttı. Özellikle yosunların çokluğu dikkat çekici bir boyuta ulaşmış durumda” dedi. Gölbaşılı vatandaşlar da yetkili kurumlardan taşın altına ellerini koymalarını beklediklerini belirterek, “Gölbaşı Belediyesi, Büyükşehir Belediyesi, ASKİ, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve DSİ bir araya gelerek, gerekeni yapmalı. Tek tek yapılacak müdahaleler yeterli olmuyor” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

25 YILDIR MÜCADELE VERİYORUZ

Gölbaşı İlçesi Koruma, Geliştirme ve Turizm Dernek Başkanı (GÖLDER) İsa Ömercan, kurtuluşun siyasi iradeyle mümkün olabileceğini belirterek şunları söyledi:
“Yaklaşık 25 yıldır mücadele veriyoruz. Tek tek kurumlar söz veriyor ancak başarılı olamıyor. Birisinin bu bölge ile ilgili masaya yumruğunu vurması şart. Yoksa bir güzellik mahvolacak. Eğer Mogan ile ilgili olarak bir şey yapacaklarsa hızlı bir şekilde uygulamaya geçirsinler. Eğer yapamayacaklarsa da bize yetki verip başımıza bir denetim mekanizması koysunlar ve Gölbaşılılar olarak biz kurtaralım.”

ÖZEL KORUMA BÖLGESİ

Mogan Gölü ve çevresi, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na bağlı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü’nce ‘Özel Çevre Koruma Bölgesi’ne alındı. Kuşların barınma, üreme, konaklama amaçlı kullandığı ve gölde 83 farklı kuş türü tespit edilirken, 3 tane iki yaşamlı türü, 25 tane memeli, 12 tane sürüngen, 13 tane balık ve 493 tane bitki türü bölgede yaşıyor.

Haberin Devamı

SÖZLER LAFTA KALDI

Ankara Hürriyet’in iki yıl boyunca yaptığı ısrarlı haberlere rağmen yetkili kurumlar hiçbir çalışma yapmazken, verilen sözler de hayata geçirilmedi. Mogan Gölü, önce kirlilik alarmı verdi, daha sonra 3 defa yangın tehlikesi atlattı ve son olarak yosun tuttu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!