Mogan’ı kirleten cezasız kalmasın

Gölbaşı merkezde, Mogan Gölü’ne direkt kanalizasyon hatları olması, göl kenarındaki birçok işletmenin atıklarını direkt göle deşarj etmesi gibi pek çok iddiaya “Mogan Gölü’nde hayati tespitler” başlıklı yazımda yer vermiştim.

Haberin Devamı

Kentin en önemli su kaynağını çevre felaketine sürükleyecek bu durum Büyükşehir Belediyesi’ni harekete geçirdi.
ASKİ Genel Müdürü Necmettin Tahiroğlu telefonla arayarak, “Başkanımız Melih Gökçek konuyu araştırmamızı istedi. Gölü kirleten işletmelere cezai işlemleri uygulayacağız. Gereken yapılacak” dedi.
ASKİ ve Zabıta ekipleri gölün çevresindeki işletmeleri ‘ablukaya’ aldı.
Aralarında dalgıçların da olduğu 42 kişilik ekip hem işletmeleri inceledi hem de gölden numune aldı. Zabıta Dairesi Başkanı Abdurrahman Karabudak gölü besleyen çayların etrafındaki fabrikaları da mercek altına alacaklarını söyledi.

* * *
Kent haberciliğinin güzel örneklerinden biri yaşandı geçtiğimiz hafta. Biz uyardık, yetkililer gereğini yaptı. Yeter mi, tabi ki devamı gelmeli. Gölü kim kirletiliyorsa hiç bir ayrıcalık yapılmadan cezalandırılmalı...

Haberin Devamı

TEMİZLİK İHALESİ YAPILMALI

Hazır Mogan Gölü’yle ilgili gündem oluşmuşken, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bir an önce harekete geçmeli. Kirletilen her yanı otlarla kaplanan dönem dönem yosunlar yüzünden gölden çok tarla görüntüsü oluşan Mogan Gölü’nün 20 aydır bekleyen temizlik ihalesi yapılmalı. Mogan Gölü Başkent’e yakışır bir hal almalı...

İŞİNİ DÜZGÜN YAPMAK YETMEZ

Yıllardır Mogan’dan ‘ekmek yiyip’ utanmadan atıklarını göle boşaltan işletmelere değinmeden geçmeyelim.

En başta sizlerin koruması gereken gölü savunmak bizden önce size düşmeli. Burada işini düzgün yapan esnafa da görev düşüyor. Sadece kirletmemek yetmez, kirletenleri de gerekli birimlere şikayet etmeniz boynunuzun borcu...

İSTANBUL 146 ANKARA 55

Haftasonu İstanbul’da Bakırköy-Kirazlı metro hattı temel atma törenini görünce, “Acaba havaalanı-kent merkezi arasındaki metronun temel atma töreni ne zaman olur?” diye aklımdan geçirdim.
Sonrasında Başbakan Binali Yıldırım’ın konuşmasını dikkatle dinledim. “Şu anda İstanbul’da 146 kilometre metro ağı çalışıyor, 5-6 yıl içerisinde 400 kilometre yol gideceksiniz” dedi Başbakan Yıldırım.
EGO’nun verilerine göre Ankara’da raylı sistemle çalışan 4 hat var. Bu 4 hattın uzunluğu yalnızca 55 kilometre, Keçiören metrosu da bitince 64 kilometreye çıkacak.
Hatırlatayım istedim...

Haberin Devamı

GIYBET BOZAR, KÖTÜ SÖZ BOZAR

Ramazan geldiğinde gazeteler bir yandan televizyonlar öbür yandan başlarlar yayına.
“Ramazan’da sakız çiğnemek orucu bozar mı?”, “Diş fırçalamak orucu bozar mı” türünden haberlere...
Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Kelam Anabilim Dalı Şaban Ali Düzgün’le sohbet ederken bu süper soruları kendisine sordum, bakın ne dedi:
“Bunlar faydasız tartışmalar. Oruç sadece ağzımızı kapatmak değildir. Başkalarının aleyhine çalışan bütün hırslarımızı, kendimizi tatmin eden arzularımızı dizginlersek oruç tutmuş oluruz. İşin maneviyatına odaklanmalıyız.
Orucu gıybet bozar, kötü söz bozar, mahkemede yalancı şahitlik bozar.
İbadet halindeyken insanlığımızı zirve yaptırmalıyız, bizi insanlıktan çıkaran ne varsa onlardan arınmalıyız.
Birisi çıkıyor, ‘Ben şeker hastasıyım, insülin orucu bozar mı’ diye soruyor, bazı hocalar ‘bozar mı, bozmaz mı’ onu tartışıyor. Kardeşim işin daha esasına insenize. Eğer hastaysan, ilaç alıyorsan oruç tutma zaten. Ayet de böyle diyor.”

Yazarın Tüm Yazıları