Modern kahve makineleri

Biz hazır kahveyle tanışalı öyle çok uzun zaman olmadı.

Haberin Devamı

Yani öyle köklü bir hazır kahve kültürümüz yok. Yeni yeni alışıyoruz değişik aromalı kahvelere ve yapılış şekillerine. Oysa hazır kahvenin de pek çok çeşidi var ve benim de (tabii ki Türk kahvesinden sonra) en sevdiklerimden biri filtre kahve.

Filtre kahveye adını veren, onun yapılış şekli. Metal ya da kağıt filtre üzerinden akıtılan sıcak suyun filtre üzerindeki kahvenin tadını altta bulunan bölüme taşımasıyla oluşuyor filtre kahve. Filtrenin metal olması hem aromanın hem de tadın alta geçmesi bakımından daha uygun.

Filtre kahve ne çok ince çekilmiş olmalı ne de çok kalın olmalı. Kahvenin tadının nasıl olacağında, filtreye koyulan kahve ile üzerinden dökülen suyun oranı da çok etkili. En ideal oran ise bire beş. Yani ortalama koyuluktaki bir kahve için 30 mililitre kahveye 150 mililitre su konuluyor.

Ayrıca kahvenin biriktiği yerde 20 dakikadan fazla beklememesi de önemli. Çünkü bekleyen kahvenin tadında değişiklikler oluyor.

Şimdilerde kahveyi çekmekle işe başlayan kahve makineleri de görmeye başladım. Bu makineler için kahveyi çekirdek halinde alıyorsunuz ve makinenin bizim eski kahve değirmenlerinin modern versiyonu olan bölümünde öğütüyorsunuz. Öğütülen kahve bir sonraki safhaya, yani filtreye geçiyor. Bundan sonrası yukarıda anlattığımız şekilde gerçekleşiyor.

Hatta bazı makinelerde zaman ayarlayıcı bile var. Yani kahvesini ve suyunu koyduğunuz makine istediğiniz saatte kahve yapmaya başlayabiliyor. Bu fonksiyon da sabahlara güzel bir kahveyle merhaba demek isteyen ama bunun için zaman bulamayanlar için ideal.

Haberin Devamı

TUTKULU AŞK PASTASI

· 6 adet yumurta  (oda sıcaklığında beklemiş olmalı)
· 250 gr margarin (oda sıcaklığında yumuşamış olmalı)
· 250 gr bitter çikolata
· 1 su bardağı tozşeker
· 1 su bardağı un
· 1 çay kaşığı tuz

YAPILIŞI: Çikolatayı küçük parçalara ayırıp orta boy bir tencereye koyun. Yumuşamış margarini üzerine ekleyip çok kısık ateşte karıştırarak, çikolata iyice eriyinceye kadar ısıtın.

Çikolata erir erimez tozşeker ve unu azar azar ilave edip sürekli karıştırarak 1-2 dakika kadar daha pişirdikten hemen sonra ocaktan alın ve soğumasını bekleyin. Hazırladığınız bu karışımın 2 su bardağı kadarını ayırmayı ihmal etmeyin.

Diğer taraftan, yumurtaların sarılarıyla beyazlarını ayırın. Yumurta sarılarını soğuyan kek karışımına teker teker ekleyip iyice karıştırın. Yumurta akları ve tuzu derin bir kaba aktarıp mikserin yüksek devriyle 5-6 dakika, iyice katılaşıp kar gibi oluncaya kadar çırpın.

Çırptığınız yumurta aklarını da kek harcına ilave edip malzemeleri spatula yardımıyla iyice karıştırın. Hazırladığınız kek hamurunu her tarafını yağladığınız 25-28 santim çapındaki kek kalıbına aktarın.
Keki 5 dakika önceden 175 dereceye ayarladığınız fırında 20-25 dakika pişirip çıkarın. (Kekin ortası yumuşak kalacak.) Önceden ayırdığınız çikolata sosunu sıcak kekin üzerinde gezdirip çeşitli şekerlemelerle süsleyerek servise sunun.

Yazarın Tüm Yazıları