Modern ahilik

Zeyep ATİKKAN
Haberin Devamı

Bilgisayarının başında saatlerce oturuyor.

Beti benzi atmış.

Gözlük camları ve çerçeveleri çok kalın. Bol bir pantalon, ütüsüz gömlek. Hafif ‘geri’ bir yüz ifadesi.

Hafta sonu partilerine giderken kız bulma şansı pek yok. Tek konuştuğu konu, bilgisayarın dili ve de hafıza gücü. Türkçe'de ‘inek’ diye tanımladıklarımızdan, Amerika'da onlara ‘geek’ diyorlar.

Ve bugün moda olan da bu hafif ‘ahmak’ görünümlü fakat çok ‘zeki’ insanlar, yani ‘geek’ler.

Başarının rotasını onların dünyası gösteriyor. Çünkü onlar hem çok zekiler hem de teknoloji evreninin girişimcileriler. Yani elleri bilgisayarın tuşuna değince altın yağıyor.

Böylece sahaların kalın kaslı sporcularının, maço ralicilerin ve de dört mevsim yanık tenli çapkın bakışlı erkeklerin tahtına konuveriyor ‘geek’ler.

80'lerin dinamik, sporcu, bar müdavimi, Burberry's pardösülü yuppy'lerini naftalinleyip arşive yolluyorlar.

Amerikan üniversitelerinin ‘geek’leri aslında bugün yaşanan enformasyon çağının kurucuları oldular. Dünya, sadece Bill Gates'i tanıyor ama bu yeni girişimcilerin sayısı binlerce.

21. yüzyılı hazırlayan bu zeki insanlar, çok kazanıp, hızlı büyüyorlar. Hedefleri ise azmanlaşıp bir imparatorluğu yönetmek değil. Teknoloji üretmek, teknoloji üreterek para kazanmak ve yepyeni bir iş etiği yaratmak.

Müteşebbis ‘geek’ler ‘şovmenlik’ten hoşlanmıyorlar. Sağda solda görünmek gibi meseleleri yok. Mizaçları düşünmeye yönelik. Ve işin ilginç tarafı, başarılı olduktan itibaren sıkılmaya başlıyorlar.

Başarı, ‘buluş’ demek onlar için. Problem çözmek ise tatminlerin en büyüğü. Bütün bunların sağladığı maddi imkanlar da işin sadece doğal bir sonucu.

Bu zihniyete sahip müteşebbislere, Kaliforniya'da, Silicon Vadisi'nin teknoloji melekleri deniyor.

Melek çünkü, onlar melekler gibi yardımseverler. İşe başlayan yeni girişimcilerin elinden tutuyorlar. Onları kolluyorlar.

Ağabeylik yapıyorlar. Ve de en ilginç olanı, onlarla, yeni bir işe başlamanın heyecanını paylaşıyorlar.

Teknoloji meleklerinin sayısı 250 bin dolayında. Melekler, yardım ettikleri 30 bin şirkete yılda 20 milyar dolarlık yatırım yapmaktalar.

Biraz Osmanlı'daki ahilik sistemini andırıyor bu yaklaşım. Esnaf arasındaki lonca sistemini, dayanışmayı ve bütünlük içinde beraberliği öngören ‘ahilik’ felsefesi gibi.

Tekoloji meleklerinin Cebrail'inin adı Paul Allen. Bill Gates'in okul arkadaşı. Gates ile birlikte işe başlamış sonra kendi işini kurmuş. Bugün 17 milyar dolarlık bir servete sahip ve dünyanın en zengin yedinci iş adamı.

Allen, yardımseverlikten büyük bir manevi tatmin aldığını söylüyor.

Yuppy'ler bitti. Geek'ler tırmanıyor. Dünya başarılı insanlarla meşgul.

Biz ise nedense çok konuşan ve basınla yakın ilişki kurup kendini pazarlayanlarla vakit geçiriyoruz.

Yazarın Tüm Yazıları