Modellerden model beğen

Güncelleme Tarihi:

Modellerden model beğen
Oluşturulma Tarihi: Haziran 02, 2013 00:00

Geçen hafta TBMM’de kabul edilen alkolle ilgili düzenleme kanununun yarattığı tartışma devam ediyor. Peki içkinin yasak olduğu Müslüman ülkelerde durum ne?

Haberin Devamı

İRAN

YASAL DURUM

Bulmuşken dibine vuralım

İçki yasağını en sert uygulayan ülkelerin başında İran geliyor. İran’da alkol alımı, satımı, tüketim ve üretimi yasak.

GÜNDELİK HAYAT

Tahran’da bir buçuk senesini geçiren CNNTURK Anahaber Spikeri Nevşin Mengü anlatıyor: “Tatil günü cuma olduğundan özellikle perşembe akşamları büyük kentlerde millet lıkır lıkır içiyor. Ya kendi içkilerini üretiyor ya da Müslüman olmayan birini arıyorlar. İran’da dini azınlıklara içki üretme izni veriliyor. Benim o konuda kankam Edwin’di. Pahalı tabii. Bütçe dayanmadığından bir ara, evde kendim yapayım dedim. O meşhur ev partilerinde de millet ağzıyla içemez. Bulmuşken dibine vuralım psikolojisine giriyorlar; sızan mı ararsın, kusan mı, rezalet.”

LİBYA

YASAL DURUM

İçkiyi polisler satıyor

Haberin Devamı

Kaddafi’nin yönetime geldiği 1969’dan beri hangi dinden olursanız olun Libya’da içki satmak, almak, havaalanından ülkeye sokmak yasak.

GÜNDELİK HAYAT

Ülkededeki çoğunluk zaten inancı gereği içmiyor. Ama yasaklar içmek isteyen azınlığı durdurmuyor. Trablusgarp’ta yaşayan H. G. yasakların nasıl delindiğini şöyle anlatıyor: “İçki, deniz yoluyla getiriliyor. Bira da dahil olmak üzere tüm içkilerin fiyatı 100 doların üzerinde. Genelde de polisler satıyor. İçki, zengin kesimin evlerinde düzenlenen partilerde su gibi akıyor. Pahalı içkinin alternatifi saf alkolle yapılan ‘buka’. Ancak devrimden sonra partilerin sayısı azalmış: “Şimdiki hükümet içki konusunda Kaddafi’den daha sıkı. Bu nedenle partiler daha küçük gruplarla yapılıyor.”

KATAR

YASAL DURUM

Cep telefonu sepete...

Katar’daysa kontrollü içki satışı var. Müslüman olmayan göçmenlere ancak Katarlı ortaklarının da izin yazısını aldıktan sonra ‘içki izni’ veriliyor.

GÜNDELİK HAYAT

Doha’da yaşayan Hasan Basri Coşkun Türkler’e diğer Müslümanlardan farklı davranılarak Hıristiyan muamelesi yapıldığını söylüyor: “Devlet içkiyi tek bir merkezden satıyor ama eğer göçmenseniz kimlik kontrolünden sonra beş yıldızlı otellerdeki barlara girmek serbest. Zengin ve genç Katarlılar bir villa kiralıyor ve gece kulübü gibi süslüyor. Yabancı arkadaşlar vasıtasıyla her çeşit alkol temin ediliyor ve uç noktalara varan partiler yapılıyor. Partiden önce cep telefonunuzu kapatıp bir sepete bırakıyor, sonra çıkışta tekrar alıyorsunuz.

DUBAİ

YASAL DURUM

Haberin Devamı

Otellerde her şey serbest

Dubai, hem bağlı olduğu Birleşik Arap Emirlikleri’nin hem de Ortadoğu’nun en liberal yeri.

GÜNDELİK HAYAT

Üç buçuk sene Dubai’de yönetim danışmanlığı yapmış bir Türk, “Dubai içki ve gece hayatı olmadan ekonomik olarak gelişemeyeceğini fark ettiğinden net kurallar koydu. Müslüman olmayanlara içki satın alabilmeleri için bir kart veriyor. Dutyfree dükkanlarından da hangi dinden olursanız olun içki alıp ülkeye sokabiliyorsunuz. İçki tüketmek otellerle sınırlı. Sokakta bar bulamıyorsunuz ama Dubai’de zaten her yer otel. Dubai’nin gece hayatı, Avrupa’ya göre bile çok iyi. Gece kulüplerinde kimse kart filan sormaz” diye anlatıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!