Modada ’ayrımcılığa’ son

Sezon alışverişine çıkmadan dolabınızı hızla zaman aşımına uğrayacak parçalarla doldurmak istemiyorsanız, bu önerilere bir göz atın.

Bu yaz kadınlar arasında ayrımcılık yapmayan tasarımcılar, bedenlere yönelik çalışmaktansa, iç seslerini dinleyip sadece görselliğe hizmet ettiler. Buna en çok vücut kusurlarını gizlemek isteyenler sevindi.

Size önemli bir tüyo; vücut kusurlarını rahatlıkla gizleyebileceğiniz bir sezon sizleri bekliyor. 70 ve 80’lerden kalma hippi ruhu, tasarımcıların form arayışları sonucunda ortaya çıkan bol ve volümlü giysiler, yüksek belli pantolonlar, uzun, dökümlü elbiseler, bol kaftanlar, tunikler yaratıcılığı da bir miktar devreye soktuktan sonra "kurtarıcınız" olacak. Tabii, bir de madalyonun öbür yüzü var. O da olabildiğince kadınsı görünmek isteyen, fiziğine güvenen kadınlar için yaratılan tasarımlar. Onlar var oldu ve hep olacak!

İlkbahar-yaz koleksiyonlarına baktığımızda tasarımcıların hayal dünyalarındaki modellerin yine kusursuz vücut ölçülerine sahip olduklarını söyleyebiliriz. Daracık pantolonlar, kadınları adeta heykele dönüştüren korse elbiseler, üst bedeni saran kemerler, mini şortlar ve elbiseler, çiçekler, puantiyeler de bunun göstergesi... Modacılar kulağımıza fısıldıyor; iyi bir tasarım onu gösterebilen bir vücudu hak ediyor! Ama ya onların iç dünyaları? Bol formlar, dökümlü kesimler, salaş pantolonlar ve tunik üstler diye haykırdı ve bunlar podyumlara taşındı.

n Elbise: Elbiselerin yazına hoş geldiniz! Önümüzdeki aylarda, tek bir parça hayatımızı kolaylaştıracak. Boya paletlerinin ilham verdiği sanatsal dokunuşlarla şekillenen elbiseler, uzun, diz boyu, gündüzleri dar, geceleri etekleri kabarık olarak günün her saatine uygun tasarlanmış. Hippi tarzı uzun elbiseler hemen hemen tüm koleksiyonlarda var. Gündüzleri iri baskılı ve desenli kotonlar, düz renkte viskon ve jarseler aksesuvarla farklı bir kimlik kazanıyor. Nerede bulabiliriz: V2K, DKNY, BCBG MaxAzria, Zara, Mudo Collections, Naked, TopShop, Twist, Park Bravo, Max & Co.

n Pantolon: Denimin yine ön plana çıktığı sezonda, her kesim ve kumaş var. Özellikle beyaz, bej, açık mavi tonlarının, taşlanmış siyah ve koyu lacivert tonları çok moda. Dar formlarıyla dikkat çeken pantolonlar kadar, göğüs altında biten yüksek belli modeller, hippi tarzında, paçalara doğru oldukça bol kesimli pantolonlar da dikkat çekiyor. Nerede bulabiliriz: Patrizia Pepe, Calvin Klein, Banana Republic, Network, Diesel, Mavi, Harvey Nichols, Miss Sixty, DKNY Jeans, Stradivarius, G-Star.

n Detaylar: Sanatsal etkileşim modadaki detaylara da el attı. Desenlerden sonra, heykeltıraşın elinden çıkmış gibi duran topuklarla farklı bir estetik anlayışı gündeme geldi. Bu yaz, Yunan etkisindeki sandaletler (Beymen, Vetrina, Vakko, Harvey Nichols) dışında platformlar üzerinde yükselmek isteyenler için çok seçenek var. Miu Miu, Balenciaga gibi tasarımcıların modelleri bir yana ülkemizde de Hotiç, İnci, Steve Madden, CHO gibi mağazalarda modellerin farklı yorumlarını bulabilirsiniz. El çantaları, yani "clutch"ların ebatları büyüdü. Gündüzleri de valiz tipi çantalardan hoşlanmayanlar bu tarz bir modelle mutlu olacaklar. Kalın bilezikler, şapkalar, kemerler ve iri kolyelerle süslenen bir sezon bizleri bekliyor.

Biraz country biraz hippi

n Beyaz: Uzun, beyaz danteller, özellikle yaka kısımlarında yer yer katlarla hareketlendirilmiş tunik gömlekler kadar, kollarda hacimli formlarla kendini belli eden ve bedene oturan ince "formal" gömlekler de bu yaz çok moda. Biraz "country" biraz da "hippi" tarzını andıran uzun elbiseler de kendini gösterecek. Sandaletler, tahta topuklu ve platformlu ayakkabılarla tamamlanan bu elbiseleri dilerseniz kemer veya iri bir kolye veya bileziklerle süsleyebilirsiniz. Nerede bulabiliriz: Mackha, Roman, Pull & Bear, Zara, Mango, TopShop, Afrodit, GAP, Beymen, V2K, İpekyol, Sarar.

Koy sepete

n Canlı renkler arasından sarı, turuncu, yeşili birbiriyle kombine edebileceğin her şey...

n İpek desenli tunik, tiril tiril, uzun bir elbise...

n Kısa bir ceket, cep ve dikiş detaylarıyla zenginleştirilmiş, farklı kol kesimleriyle dikkat çeken.

n Trençkot, şort, dar pantolon.

n Bağcıklı sandalet, dolgu topuklar.

n Metalik aksesuvarlar, yüzü kaplayan bir gözlük.

n Büyük el çantası, şapka, bere...

Modayı buradan takip edin

İstinyePark, WGSN (Worth Global Style Network) işbirliğiyle dünyaca ünlü defile analizcisi Sue Evans ile düzenleyeceği trend seminerinde 2008’in moda trendlerini masaya yatıracak. Alışveriş Merkezi’nin sokağında, Masa’da, 17 Nisan 2008 Perşembe günü düzenlenecek seminerde Evans, 2008 Yaz, 2009 Sonbahar-Kış ve İlkbahar-Yaz trendlerini, renklerini ve defile analizlerini açıklayacak.

Farklı renkler

Vedi yeni koleksiyonunu dört tema altında toplamış: Sofistike, 3dimention, Safari, Marine. Denim görünümlü kumaşlardan ipeğe, leopar desenli düğmelerden deri desenli kemerlere, plise, fırfıra, fiyonk ve dantele kadar farklı kumaş ve detaylarla süslenen tasarımlar arasında, kurvaze kesimler, flatolu cepler, önden geniş patlar ve kontras dar dokuma şeritler göze çarpıyor.

Değişim fark ediliyor

Çift Geyik Karaca yeni çekimleriyle yenilenen çizgisinin altını çiziyor. Koleksiyonunda şıklığı ve romantizmi vurgulayan marka, drapeler, büzgüler, kumaşlarda yaratıcılıkla işlenmiş jakar dokular, mimari desenler, floral motifler, kesme boncuklarla görsel bir zenginlik yaratmış.

İddia katın

İşin içine biraz iddia katmak isteyenlere Tosca Blu’nun Lanzarote serisini öneriyoruz. Özellikle sade bir giysiyle çok rahat kullanabileceğiniz bu modelin birkaç farklı rengi bulunuyor. Astoria ve Galleria Alışveriş Merkezi mağazalarında yeni koleksiyonu görebilirsiniz. Çantaların fiyatları, 259-329 YTL arasında değişiyor.

İdeal bikini-mayo nasıl seçilir

Sunset Mayo’nun tasarımcısı Hakan Yıldırım, bu yaz tasarladığı mayo, bikini, mayokini koleksiyonunda vücut kusurlarını gizleyen özel desenler ve kumaşlar yaptıklarını, farklı vücut tiplerine uygun kalıplar çıkardıklarını belirtiyor. Mayo alırken kadınların yapması gereken tek şey, vücut tipini iyi belirlemek. Yıldırım’a göre vücudunuzda sevdiğiniz yerleri ön plana çıkarırsanız kendinize güveniniz artar. Örneğin; boyuna çizgili mayolar zayıf gösterir! Deneylerle kanıtlanmıştır. Ayrıca:

n Dengesiz bir vücut yapınız varsa, tek parça ve dikine derin kupları olan mayoları denemelisiniz.

n Çok zayıfsanız, bu durumu kamufle etmek için iri desenli mayoları tercih edin.

n Küçük bir renk oyunu: Açık renk mayolar olduğunuzdan daha kilolu, koyu renk mayolar ise daha zayıf görünmenizi sağlar.

n Geniş kalçaları saklamanın en ideal yolu göğüsleriniz de uygunsa dikkati göğüslere çekmektir.

n Açık renkler daha çok dikkat çekeceği için üst kısmı açık, alt kısmı koyu renk ve desensiz olan mayolar gözleri kalçalarınızdan da uzak tutar.

n Göbeğiniz varsa, üçgen bikini asla giymeyin. Düz renk mayoları tercih edin. Desenli bir model giyerseniz, göbek kısmınızdaki desenlerle dikkatleri göbeğinize çekmiş olursunuz.

n Göğüsleriniz büyükse bikini üstlerinin altlara göre daha koyu renklerde olması, göğüsleri biraz daha küçük gösterir. Kesimi nasıl olursa olsun, balenli modelleri tercih edin.

n Küçük göğüsler için moda olan boyundan bağlamalı üçgen bikiniler, geometrik ve çiçek desenleri ideal. Yine de olmuyorsa, içi dolgulu push-up üstleri kullanmaktan başka çareniz yok. Bu arada straplez bikini üstleri de küçük göğüslü kadınlarda çok hoş duruyor.

Bunlara dikkat

n Renk seçerken teninizin koyulaşacağını dikkate alın.

n Alışverişe çıkmadan önce fazla yemek yemeyin.

n Mayo ile güneşleneceğinizi unutmayın. Dolayısıyla çabuk kuruyan mayoları tercih edin.

n Ayna karşısında oturup kalkın, ellerinizi kollarınızı hareket ettirin. İçindeyken rahat etmediğiniz bir mayo seçmemeye özen gösterin.

n Göğüs kapları çok önemlidir. Göğüsleri bastıran mayolardan kaçının. Aşağısı iyi olsun diye üstten fedakarlık yapmayın.
Yazarın Tüm Yazıları