Mobilyacılar dünya 4’üncüsü olmak için yola çıktı, 6 milyar dolarlık ihracat planı yaptı

Güncelleme Tarihi:

Mobilyacılar dünya 4’üncüsü olmak için yola çıktı, 6 milyar dolarlık ihracat planı yaptı
Oluşturulma Tarihi: Mart 26, 2012 00:00

Rotayı Ortadoğu ve Afrika ülkelerinden Orta ve Doğu Asya ülkelerine çeviren Türk mobilyacılar, yeni pazarlar keşfetmek için yeni tasarımlarını Çin Uluslararası Mobilya Fuarı’nda (CIFF 2012) vitrine çıkardı. 1.7 milyar dolarlık mobilya ihracatını 6 milyar dolara çıkarmayı amaçladıklarını söyleyen Birlik Başkanı Abdullah Tever, “Bu bizi dünyanın 4’üncü ihracatçısı arasına sokacak” dedi.

Haberin Devamı

2001 yılında gerçekleştirdiği 11 milyar dolarlık üretimin 1.7 milyar dolarlık kısmını ihraç eden mobilya sektörü, yeni pazarlar keşfetmek için ürünlerini Çin Uluslararası Mobilya Fuarı’nda (CIFF 2012) görücüye  çıkardı. Rotayı Ortadoğu ve Afrika ülkelerinden Orta ve Doğu Asya ülkelerine çeviren Türk mobilyacılar, 2012 yılı ihracat hedefini de 2 milyar dolar olarak belirledi.

Önümüzdeki 10 yıl içinde ihracatı 6 milyar dolara çıkarmayı amaçladıklarını söyleyen İstanbul Ağaç Mamülleri ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Başkanı Abdullah Tever, “Bu da bizim dünyanın en büyük 4 ihracatçısı arasına girmemizi sağlayacak” dedi. Çin’in 39.5 milyar dolarla 130 milyar dolarlık dünya mobilya ihracat pazarından yüzde 29 pay aldığına dikkat çeken Tever, “İkinci sırada 10.3 milyar dolarlık ihracat ile Almanya, üçüncü sırada ise 10.6 milyar dolarlık ihracat ile İtalya geliyor. Hedefimiz, 6 milyar dolar ihracat gerçekleştiren Polonya’yı geride bırakarak, dördüncü sıraya oturmak” diye konuştu.

Haberin Devamı

Türkiye’de 50 bin üretici

29 bini kayıtlı toplam 50 bin imalatçının bulunduğu Türkiye’de yılda 11 milyar dolarlık üretim gerçekleşiyor. Üretimin 1.7 milyar dolarlık kısmını 180 ülkeye ihrac eden Türk mobilya sektörü, dünyanın en büyük üç mobilya fuarından biri olarak CIFF 2012’ye üçüncü kez katıldı. İstanbul İhracatçı Birlikleri (İİB) ve İstanbul Ağaç Mamülleri ve Orman ürünleri İhracatçılar Birliği ile MOSDER tarafından toplu katılımın sağlandığı fuar, Çin’in Guangzhou kentinde gerçekleştirildi. Fuarda Mondi, Çilek, Doğtaş, İpek, Yataş, Alfemo ve Konfor Mobilya’nın da aralarında bulunduğu 11 marka 1004 metrekarelik alanda ürünlerini ziyaretçilere sundu.

Rota yeni pazarlar

CIFF fuarında Türkiye’nin yanı sıra İngiltere, İtalya, Kanada, Amerika ve Çin’in önde gelen mobilya üreticilerinin yeni modellerini sergilediğini de söyleyen Birlik Başkanı Abdullah Tever, şunları dile getirdi: “Dünyada Türk mobilyasına olan talep artmaya devam ediyor. Eğer Türkiye olarak biz hedeflerimizi yakalarsak dünya pastasından yüzde 2’lik pay almayı sağlayabileceğiz. Bu hedefe ulaşmak için de Orta ve Doğu Asya’nın yanı sıra Afrika ülkelerinde de daha aktif olmak zorundayız. Yeni rotamız bu ülkeler. Çin’in ihracatta lider olduğu dünya pazarında ABD de yüzde 25’lik pay ile en büyük alıcı konumunda. Kendi tasarımlarını geliştiren Türk firmalarının gerçekleştirdiği mobilya ihracatından yüzde 45’lik payla Avrupa ülkeleri ilk sırada yer alıyor. Ortadoğu, Asya ve Afrika ülkeleri de ihracat yapılan yerler arasında bulunuyor. Sektörün ihracatı her yıl yüzde 18 ila 20 arasında büyüyor. Bu yıl ihracatta 2 milyar doları aşmayı hedefliyoruz.”

Haberin Devamı

Taklitlerimiz bize puan kazandırıyor

ÇİN Uluslararası Mobilya Fuarı’na (CIFF 2012) katılan Türk markalarından Çilek Mobilya’nın Genel Müdürü Muzaffer Çilek, “Türkler artık Avrupalı sayılıyor. Bu nedenle bir Avrupa markası olarak Uzakdoğu fuarında olmanın avantajlarını kullanıyoruz. Ancak yurtiçinin yanı sıra yurtdışında da taklitlerimiz sürekli artıyor. Fuarlarda bile standlarımızı aynen taklit ediyorlar. Koreliler Malezya fuarında standımızı görmüş, bütün gece çalışıp, bizim standımızın aynısını kopyalamışlardı. Ne varki, müşteriler taklitleri değil, orjinali arıyor. Taklit edilmek bize puan kazandırıyor” dedi.

Japonlara kiralıyor

JAPONYA’da 8 yıldan bu yana hem mağaza hem de internet üzerinden satış yaptıklarını belirten Muzaffer Çilek, “Japonya’da geri dönüşüm maliyetleri çok yüksek olduğu için internet üzerinden kiralama işlemlerini gerçekleştiren bir site oluşturduk. Özellikle ürettiğimiz otomobil görünümündeki mobil yatakları bu site üzerinden kiralatıyoruz. Çocuk büyüdüğünde yatağı geri alıp, yeniden elden geçiriyor ve tekrar kiraya veriyoruz. Böylece aileler geri dönüşüm maliyetinden kurtulmuş oluyor. Biz de 5-6 kiralamadan sonra imha ediyoruz” dedi.

Haberin Devamı

Hedef Hindistan pazarı

ÇİN Uluslararası Mobilya Fuarı’na üçüncü kez katılan Türk firmalarından Yataş’ın İhracat Müdürü Mahmut Serkan Şen, “Ortadoğu ve Avrupa’da Çin’le rekabet ederken nakliye avantajını kullanıyoruz. 44 ülkeye ihracatımız var. Özellikle Ortadoğu ve Avrupa’da Yataş Enza Home, Yataş Beding mağazalarımızla öne çıkıyoruz. Hedefimiz ciromuzun yüzde 35’ini ihracattan elde etmek. Çin fuarında, Meksika’dan Avusturalya’ya kadar farklı müşteri gruplarıyla bağlantı kurma şansını yakalayabiliyoruz. Ancak, bizim hedef pazarımız Hindistan. Şimdi, daha önce kurduğumuz bağlantıları burada neticelendirmeye çalışıyoruz” dedi.

Çin’de mağazalar açacak

Haberin Devamı

DOĞTAŞ İhracat Müdürü Selçuk Özyürek, “Bu yıl fuarda üçüncü yılımız ve görüyoruz ki artık Çin’e de mal satabiliyoruz. Çin’de özellikle Şanghay, Hong Kong gibi gelir seviyesi yüksek bölgelerde, modayı takip eden, kaliteye önem veren bir tüketici kitlesi var. Önümüzdeki 1-2 yılda Çin’de Türk mobilyacıların mağazalarını görebileceksiniz. Biz de Doğtaş olarak franchise  vermeyi planlıyoruz” dedi.

Terzi işi çalışıyor bir kalemde 10 milyon dolarlık mal satıyoruz

SON olarak 3 bin odalı Holiday In Katar otelinin giydirmesini gerçekleştiren Europim’in Yönetim Kurulu Başkanı Celal Özkan, anahtar teslim kontrat mobilya sisteminde Türk firmalarının da artık söz sahubu olduğunu söyledi. Özkan, “Biz terzi usulu çalışıyoruz. oteller başta olmak üzere okul, hastahane gibi binaların anahtar teslim giydirilmesini gerçekleştiriyoruz. Yaptığımız her bir otel kontratı bir kalemde 10 milyon dolarlık mal ve hizmet satmamızı sağlıyor. 3 ayda da tamamlanabiliyor. Çinli firmalar bu alanda bizlerle rekabet edemiyor. İstenilen standartları sağlayamıyorlar” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!