Mobilyacı umutlu

Güncelleme Tarihi:

Mobilyacı umutlu
Oluşturulma Tarihi: Mart 29, 2009 00:00

Hükümetin 5. önlem paketinde yer alan mobilya sektöründeki 10 puanlık KDV indirimi sektörü rahatlattı. Mobilya üreticileri, tüketiciyi fırsattan yararlanmaya çağırdı.

Haberin Devamı

EKONOMİK krizin etkilerini azaltmak için açıklanan 5. önlem paketinde yer alan mobilyadaki KDV indiriminin sektörü hareketlendirmesi bekleniyor. Krizle birlikte satışlarda ortalama yüzde 40 düşüş yaşandığını belirten mobilyacılar, KDV’nin üç ay süreyle yüzde 8’e düşürülmesinin firmaların dağ gibi biriken stoklarını bir miktar da olsa eriteceğini söyledi.

Çok ciddi indirimler

İzmir Mobilyacılar Odası Başkanı Mustafa Kara, sektörün geçici de olsa rahatlayacağını belirtti. Mobilya almayı planlayan vatandaşların bu fırsatı kaçırmamasını isteyen Kara, tüketici için alım yapmanın tam zamanı olduğunu söyledi, “Çünkü mobilyada zaten karsız satış dönemi başlamıştı. Çok ciddi indirimler yapılıyordu. KDV indirimiyle birlikte fiyat yüzde 10 daha düşecek. Fiyatlar tüketici için çok daha cazip hale gelecek. Ayrıca 8-12 Nisan 2009 tarihinde yapılacak MODEKO İzmir Mobilya Fuarı için hazırlıklar tamamlandı. İhtiyacı olanlar fuardan da yararlanmalı” diye konuştu.

2009 kayıp bir yıl olacak

Haberin Devamı

Çanakkale’de kurulu Doğtaş Mobilya’nın Yönetim Kurulu Başkanı Davut Doğan, “2009’un kayıp bir yıl olduğunu görüyoruz. Bu dönemde işimizi kaybetmemek, fabrikalarımızı ayakta tutmak için karsız bir dönem yaşıyoruz. Mobilya sektöründe durum bu. Şu anda karlı olan tek sektör finans sektörü. Bankacılık sektöründe halen ciddi karlar elde edildiğini görüyoruz” diye konuştu.

Yüksek kapasite

Ege İhracatçı Birlikleri yapılan toplantıda ise uygulamanın yerinde olduğu ancak üç aylık dönemin yeterli olmadığının altı çizildi. Sektör temsilcileri, 250 bin kişiye istihdam sağlayandığını ve içinde oldukları sıkıntıların işsizliği tetiklediğini  ve biran önce önlemlerin alınması gerektiğini vurguladı.

Kısa zaman dilimi

KDV indirimiyle sektördeki fabrikaların daha yüksek kapasiteyle çalışmaya başlayacağını, böylece işten çıkarılmış veya izinli olan işçilerin tekrar istihdama katılmalarının sağlanacağını kaydetti, “Ayrıca, kapasitenin yükselmesiyle birlikte maliyetler düşecek, bu da ihracata olumlu katkı yapacak. 3 ay çok kısa bir zaman dilimi” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!