Mobilyacı esnafından ‘9 maddelik’ talep

Güncelleme Tarihi:

Mobilyacı esnafından ‘9 maddelik’ talep
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 13, 2017 14:25

Ankara Mobilyacılar ve Lakeciler Odası, Siteler’deki mobilyacılarla bir araya gelerek, esnafın yaşadığı sorunların çözümü için ‘acil eylem planı’ hazırladı.

Haberin Devamı

9 maddelik planda; yıpranma payı, erken emeklilik, ara eleman sıkıntısı, kira stopajı, el işçiliği ürünlerden alınan KDV, KOSGEB ve bakanlık destekleri gibi konularda atılacak adımlar yer aldı. Piyasalardaki durgunluk yüzünden esnafın zor günler geçirdiğine dikkat çeken Oda Başkanı Hüseyin Taklacı, taleplerini şöyle sıraladı: 

Mobilyacı esnafından ‘9 maddelik’ talep
1) Boyacı esnafına yıpranma payı: Kanserojen maddeler içinde çalışmak zorunda kalan mobilya boyacılarımız, emekliliklerini yaşayamıyor. Solunum yolları hastalıklarıyla savaşmak zorunda kalıyor. Boyacı esnafımıza da çok tehlikeli sınıfta yer alan mesleklerdeki gibi erken emeklilik imkânı verilmeli.
2) Okul dönemi emekliliğe sayılmalı: Esnafımızın çoğu yetişmiş usta olabilmek için zamanında çıraklık okuluna gitip; hem çalışmış hem de mesleğini okumuş. Fakat çıraklık okulunda çalıştığı dönemler, emeklilikte sayılmıyor. Çıraklık okulu döneminin emeklilik yaşına sayılması gerek.
3) El işçiliğinden KDV alınmamalı: Koruma altına alınması gereken mesleklerden el işçiliği mobilya üretimi gibi birçok meslek, maalesef vergi yükleri ve yetişmiş personelin bulunamaması sebebi ile yok olmaya mahkum bırakılıyor. El işçiliği ürünlerden KDV alınmamalı.
4) Kira stopajını, kiracı ödememeli: Küçük esnaf vergi yükü altında ezilirken bir yandan da dükkan sahibi olmamanın cezasını ödüyor. Kirada bulunan esnafımız, her 3 ayda bir 1 kira bedeline yakın stopaj ödüyor.
5) Meslek liselerinin sayısı ve niteliği artmalı: Türkiye’de maalesef çırak yetişmiyor. Şu an ara eleman sıkıntısını, Suriyeli vatandaşlar aracılığı ile çözen küçük esnaf, babadan oğula olan ahilik geleneğini devam ettirmek istiyor. Türkiye’de tüm liselerin, meslek ve hizmet liseleri olması ve niteliklerinin artırılması gerekiyor.
6) Bağkur borçluları, sağlık hizmetlerinden yararlanmalı: Bağkur primi ödeyemeyen esnafımız, sağlık hizmetinden faydalanamıyor. Temel bir hak olan, sağlık hizmetinin kesintisiz verilmesi gerekiyor.
7) Bağkur’da katsayı kaldırılmalı: Bağkur’lu esnaf, SGK’lı çalışanlarından daha az emekli aylığı alıyor. Katsayının kaldırılması gerekiyor.
8) KOSGEB desteği artmalı: Esnaf ve sanatkarlarımızın makine, teçhizat alımları, yenilemeleri KOSGEB aracılığı ile sağlanmalı. KOSGEB, esnafa cansuyu olacak nakit ihtiyacını da sağlamalı.
9) Bakanlıklardan küçük esnaf da yararlanmalı: ‘Şahıs firması’ diye nitelendirdiğimiz küçük esnaf, Ekonomi Bakanlığı ile Kalkınma Bakanlığı desteklerinden faydalanamıyor. Bu destekler sadece tacir ve sanayicilere verilmekte. Küçük esnafımızı da bu desteklerden faydalanabilir hale getirecek yasal düzenlemenin yapılması gerekiyor.

BAKMADAN GEÇME!