Mobilya sektörü ABD yolcusu

Güncelleme Tarihi:

Mobilya sektörü ABD yolcusu
Oluşturulma Tarihi: Nisan 21, 2016 15:20

ERGONOMİK ve fonksiyonel tasarımları ve yenilikçi üretim anlayışıyla yurtdışına açılan Mobilya Sektörü, Ekonomi Bakanlığı’nın uygulamaya koyduğu Türk Ticaret Merkezleri Projesi ile ABD’de yer almayı planlıyor.

Haberin Devamı

Mobilya sektörü ABD yolcusu

Ege Mobilya Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği’nin 2015 yılı Olağan Mali Genel Kurulu’nda konuşan Ege Mobilya Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Nurettin Tarakçıoğlu, ihracatta mobilya sektöründen beklentilerinin çok yüksek olduğunu, Amerika Birleşik Devletleri’nde mobilya sektörünün Türk Ticaret Merkezi kurma kararı aldığını ve çalışmalara start verdiklerini kaydetti. ABD’de mobilya sektörünün kuracağı Türk Ticaret Merkezi ile Türkiye’nin 2023 yılı için ortaya koyduğu 6 milyar dolar mobilya ihracatı hedefinin tutturulabileceğini anlatan Tarakçıoğlu, "Mobilya sektöründeki Ar-Ge ve tasarım projelerimiz artarak devam edecek. Mobilya sektörünün yakın coğrafyamızdaki siyasi krizlerden etkilenmemesi için alternatif pazar arayışlarımız sürecek" diye konuştu.

Birliklerinin mobilya, ambalaj ve odundışı orman ürünleri olmak üzere üç ana ürün grubu olduğunu hatırlatan Tarakçıoğlu, 2015 yılında Türkiye’nin ihracatının yüzde 8 gerilediği bir süreçte kendi birliklerinin 2014 yılı ihracat rakamını yakaladığını, 2016 yılının ilk çeyreğinde ise 2015 yılı ilk çeyreğine göre ihracatlarını yüzde 14 arttırarak 122 milyon dolardan 140 milyon dolara ulaştırdıklarını kaydetti. Kağıt ve ambalaj ürünleri 85 milyon dolarlık dilimle ilk sırada yer alırken, odundışı orman ürünleri ihracatı 34 milyon dolar, mobilya ihracatı ise 23 milyon dolar oldu.

Ambalaj sektörünün teknolojik olarak dünya ile rekabet edebilir konumda olduğunu ifade eden Tarakçıoğlu, "Ambalaj sektörü yakın coğrafyamızdaki krizlerden etkileniyor. Pazar çeşitliliğini arttırdığımız takdirde riskleri minimize ederiz" dedi.

Dünya genelinde sağlıklı beslenme, sağlıklı ürün tüketmenin öneminin her geçen gün arttığına işaret eden Tarakçıoğlu, "Odundışı orman ürünleri ihracatında bu trendi avantaja dönüştürmek için çalışıyoruz. Odundışı orman ürünlerinin daha katma değerli ihracatı için çaba gösteriyoruz. Doğanın armağanı bu ürünlerden yıllık 100 milyon dolar ülkemize döviz kazandırıyoruz. Bu rakamı 3-5 yıl içinde 250 milyon dolara çıkarmayı hedefliyoruz" diye konuştu.

Ege Mobilya Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği’nin Olağan Genel Kurul Toplantısı’nda 2016 yılı bütçesi ve iş programı kabul edildi.

Ege Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği ile Ege Mobilya Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği’nin genel kurulları Prof. Dr. Emre Alkin’in "Sorun Yaratma, Çözüm Yaratö başlıklı sunumuna da evsahipliği yaptı. Prof. Dr. Emre Alkin, şirketlerde çaycıdan şoföre herkesin teknolojiyi kullanması gereken bir dönem yaşandığını ifade etti. Alkin, "İş büyürken gelenekçiler ile devrimciler arasındaki savaşı liderler yönetecek. Yumruğu masaya vurma ile sorunlar çözülmez. Bir orkestra şefi gibi yönetici olup, birlikte çalıştığınız insanların kalitesini arttıracaksınız" dedi. İnsanlığın ihtiyacına cevap veren teknolojik çözümlerin uzun yıllardır faaliyet gösteren büyük şirketlerden daha değerli hale gelebildiği bir süreç yaşandığına dikkati çeken Alkin, Türk Hava Yolları’nın 6 katı piyasa değerine ulaşan Whatsapp’ı örnek gösterdi.




BAKMADAN GEÇME!