MOBESE'de 3 şüpheli

Güncelleme Tarihi:

MOBESEde 3 şüpheli
Oluşturulma Tarihi: Haziran 08, 2015 03:09

Diyarbakır'da HDP mitinginde meydana gelen patlamaya ilişkin yeni bazı ayrıntılar ortaya çıkmaya başladı. İlk incelemelerde, saldırının planlı ve profesyonelce düzenlendiği izlenimi ortaya çıktı.

Haberin Devamı

Patlamanın ardından Emniyet Genel Müdürlüğü, Terör, İstihbarat, Olay Yeri ve Kriminal Daire’den uzmanlardan oluşan özel ekip Diyarbakır’a giderek çalışmalara başladı. Patlamanın olduğu bölgede yaklaşık bir kilometrelik alan taranarak deliller toplandı. Yapılan ilk incelemede, ilk patlamanın ses bombasından kaynaklı olduğu, yaklaşık 2 dakika 43 saniye sonra meydana gelen ikinci patlamanın ise piknik tüpü içerisinde yerleştirilmiş demir bilye, çivi, materyallerle güçlendirilmiş TNT patlayıcı olduğu belirlendi. Parça tesirli bombanın, cep telefonuna ait zaman ayar sistemi kullanılarak özel saatli hazırlandığı saptandı. Patlayıcı hazırlayan kişi veya kişilerin standart dışı bomba düzeneği hazırladığı, saldırganların bomba eğitimi almış uzman kişiler olduğu ve profesyonelce saldırıyı planladıkları da kaydedildi. Parça tesirli bombadaki düzeneğin, Adana ve Mersin’de HDP binalarına yönelik saldırılarda kullanılan bombalarla aynı olduğu, bu saldırıların tamamında cep telefonu düzeneği kullanıldığı da bildirildi.

Haberin Devamı

Patlamanın meydana geldiği alanı gören MOBESE’lerdeki görüntü kayıtları da incelemeye alındı. Geriye dönük incelemeye alınan 48 saatlik kayıttan şüpheli 3 kişinin görüntüsüne ulaşılırken, bunların saldırıyla bağlantısı olup olmadığı araştırılıyor. Olay yerinde toplanan materyallerde yapılan kriminal incelemede ise çok sayıda parmak izi tespiti yapıldı. Parmak izleri eşleşmesinde bazı kimliklere ulaşan polis, bu kişilerin saldırgan olup olmadığını araştırıyor. Parmak izlerinin yaralılara ait olup olmadığı da inceleniyor.


SEYYAR ÇAY TEZGÂHIYLA


Saldırganın yaralılar arasında olabileceği ihtimali üzerinde de duruluyor. Polis, hastanede tedavi altına alınan yaralıların bilgileri üzerinden de inceleme yürütüyor. Miting için yoğun güvenlik önlemleri alınmasına ve polisin miting günü sabah 05.00’ten itibaren alanda bulunarak kimlik-üst ve eşya araması yapmasına rağmen patlayıcının alana nasıl sokulduğu da araştırılıyor. Bu konuda yapılan ilk incelemede patlamanın meydana geldiği noktada seyyar çay tezgâhı bulunduğu, patlayıcı yerleştirilen piknik tüpünün seyyar çay tezgâhıyla alana sokulmuş olabileceği ihtimali üzerinde duruluyor.

Haberin Devamı


20 KİŞİNİN DURUMU CİDDİ


Patlamayla ilgili Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı soruşturma başlattı. Cumhuriyet Başsavcısı Ramazan Solmaz yaptığı yazılı açıklamada, 2 Cumhuriyet savcısı nezaretinde 2 adli tıp uzmanı ile otopsinin gerçekleştirildiği olay kapsamında diğer delillerin toplanması için de 1 Cumhuriyet savcısının görevlendirildiğini belirtti. Patlamada 150’nin üzerinde kişinin yaralandığı belirtilirken, 23 yaralı ameliyat edildi, bunlardan 20’sinin sağlık durumu ciddiyetini koruyor.


BARZANİ KINADI

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesud Barzani, HDP mitingine bombalı saldırıyı şiddetle kınadı, “Seçimin çok sakin ve demokratik bir atmosferde gerçekleşmesini arzuluyoruz” dileğinde bulundu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!