MMO: "Sanayi küçülme yolunda"

Güncelleme Tarihi:

MMO: Sanayi küçülme yolunda
Oluşturulma Tarihi: Kasım 16, 2016 14:29

MMO: "Sanayi küçülme yolunda"

Haberin Devamı

ANKARA,(DHA)- MAKİNA Mühendisleri Odası (MMO), her ay iktisatçı yazar Mustafa Sönmez’in katkısıyla hazırladığı sanayinin sorunları bülteninin 22’ncisini “Sanayide küçülme sorunu” konusuna ayırdı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Kalkınma Bakanlığı ve çeşitli bakanlık verileri kullanılarak yapılan analizde sanayinin yılın son çeyreğine küçülme eğilimleri taşıyarak girdiği ve 2017’de bu eğilimlerin artabileceği konusunda uyarılar yapıldı.

MMO tarafından yapılan analiz ve bulgular ise şu şekilde;

“Türkiye ekonomisi yılın son çeyreğine düşük büyüme, yüksek enflasyon ve yüksek işsizlik ile girdi. Ekonomide özellikle dış denge kaynaklı kırılganlık devam ediyor. Risklerin yükselmesinin etkisiyle, küresel derecelendirme kuruluşları Türkiye'nin kredi notunu indirmiş ve bu da ekonominin bel bağladığı dış kaynak girişini yavaşlatmıştır. Bunların etkisiyle Türk Lirası ABD doları karşısında hızla değer yitirmekte. Sanayi üretiminde büyüme düşük tempoda ilerlemektedir. Eylül ayı itibariyle yıllık düşüş yüzde 2,2’yi bulmuş, özellikle dayanıklı tüketim mallarındaki yüzde 9,5 iniş dikkat çekmiştir. Bu düşük tempolu büyüme eğiliminin önümüzdeki yıl da sürme ihtimali yüksektir. Sanayi net ihracatının büyümeye katkısı sıfırdır. Ekonomide büyüme oranı düşük seyrederken cari açık, turizm geliri düşüşleri, yükselmeye başlayan enerji fiyatları ve kar transferlerinin hızlanması sonucu tekrar yükselmeye başlamıştır. İç denge veya mali istikrar açısından birincil öneme sahip olan bütçe, açık vermeye başlamıştır. Türkiye, ikiz açık olarak tarif edilebilinecek bütçe ve car açık tuzağı ile karşı karşıya kalabilir”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!