Mitokondrilerinizi hasta etmeyin

Sadece un, şeker, nişasta değil, meyvelerde bulunan fruktoz bile aşırı tüketildiğinde ciddi bir mitokondri zehri haline gelebiliyor.

Haberin Devamı

Metabolizma konusuna bugün de devam ediyoruz. İsterseniz önce küçük bir hatırlatma ile başlayalım: Metabolizma demek biraz da mitokondrilerimizin sayısı ve gücü demektir.
Özellikle “sayısal çoğunluk” konusu, yani “yeteri kadar mitokondriye sahip olma” durumu burada da çok ama çok mühim bir noktadır.
Ne iyi ki mitokondri sayımızı artırmak ya da azaltmak ise bizim elimizdedir.
Onları canlandırmak ya da zehirlemek de yine bize bağlıdır. Sadece un, şeker, nişasta değil, meyvelerde bulunan fruktoz bile aşırı tüketildiğinde ciddi bir mitokondri zehri haline gelebiliyor.
Fruktoz nedir? Meyve şekeridir. “Meyve şekeri doğal bir şey, nasıl zehir olur?” diyeceksiniz. Yılan zehri de doğal bir şey! Meyve şekeri de fazla tüketildiği zaman toksik bir hale dönüşebilir.
Bir insan, günde en fazla 8 kesme şekere ihtiyaç duyar. Eğer tükettiğiniz şeker bundan fazla olursa kilo alırsanız.
Üstelik mitokondrileriniz tembelleşmeye başlar.
Bir kutu kolalı, meyveli içecekte, aromalı soğuk çaylarda kaç kesme şeker olduğunu biliyor musunuz?
En az 10 adet! Bunlardan sadece birini içtiğinizde bile bir günlük şeker ihtiyacınızdan fazlasını almış oluyorsunuz.
Taze sıkılmış portakal suyu da şeker açısından hiç masum değil. Bir bardağı tam 60 gram şeker içeriyor.
Bu da 15 kesme şekere denk düşer. Tamam meyve şekeri almış olursunuz ama vücut bunun sadece 30 gramını kullanır ve kalanı mitokondriyi zehirler.

MOTORLARI TEMİZ TUTUN


Egzersiz yaparken yaktığınız kalori çok da önemli değil. Esas önemli olan bu esnada kaslarınızın çok çalışması ve mitokondrilerin vücudun ihtiyaç duyduğu enerjiyi üretmek zorunda kalmasıdır.
Egzersiz sürdükçe ya da ağırlaştıkça, mitokondriler tam kapasite çalışmaya başlarlar.
Kapasite aşımı olursa, yani egzersize devam edebilmek için daha da fazla enerji gerekirse, hücredeki mitokondri sayısının artırılması gerekir.
Böylelikle hücre, yeni mitokondriler üretmeye başlar.
İki motorlu kasınız, mitokondri sayısındaki artışla beş motorlu bir kas haline gelebilir. Böylelikle, aynen yüksek motorlu bir arabanın daha çok benzin yakması gibi, siz de daha çok kalori yakar hale gelirsiniz.Yürürken aniden hızlanır ya da hızlı yürürken aniden koşmaya başlarsanız, mitokondrilerin yaktığı enerji miktarında yüksek artışlar görülür. Bu şu anlama geliyor; daha fazla kalori yakmak istiyorsanız, hareket hızının ya da şeklinin sürekli değiştiği egzersizleri tercih edin. Ama unutmayın, türü, süresi, ağırlığı ne olursa olsun, yaptığınız her egzersiz mutlaka işe yarar.

SİZİ KOVALAYAN YOK


Bütün egzersizleri haftada sadece bir güne sığdırmaya kalkmayın. Hiçbir acelemiz yok. İlk iki ay günde 20 dakika yürüseniz de olur, sonraki ay 30 dakika yürürsünüz. Önünüzde daha çok zaman var.
Kırk yılda aldığınız kilonun hikâyesini dört günde geri sarmaya kalkmayın.
Unutmayın; sağlıklı olmak, sağlıklı bir kiloda kalabilmek için aç susuz kalıp mitokondrilerin canına okumak yerine, belirli aralıklarla ve sık yemeniz, egzersiz yapmanız gerekiyor.

Haberin Devamı

Metabolizma nasıl hızlanır?

Haberin Devamı

* Yürürken, daha uzun mesafeleri amaçlayın: Daha hızlı gitmeyi değil, daha uzun mesafe kat etmeyi deneyin. Vücudunuzun oksijen eşliğinde yaptığı hareketler ne kadar uzun sürerse bedeninizin o kadar çok yağ harcayacağından emin olabilirsiniz.
* Dolaşmayın, yürüyün!
Adımlarınızı sıklaştırırsanız metabolizmanızı daha da hızlandırır, daha çok yağ yakabilirsiniz. Uzun mesafeleri kat etmek her zaman iyidir, bu mesafeleri daha hızlı adımlarla kat etmek daha da iyidir.
* Yemek sonrası kısa yürüyüşleri unutmayın.
Yemekten sonra yapılan hafif yürüyüşlerde metabolizmanın daha hızlı işlediği, daha çok kalori (enerji) tükettiği biliniyor.
* Öğün atlamayın.
Yavaş ve uzun süre çiğneyerek yemeyi deneyin.
* Doktora danışın.
Doktorunuz tarafından önerilmeyen, metabolizmanıza etkili olduğu söylenen hiçbir ilacı (tiroid ekstreleri, amfetamin), hiçbir bitkiyi (Ephedra-Ma-Huang), hiçbir yağ bağlayıcıyı (Orlistat), hiçbir minerali (Chromium picolinate) ya da maddeyi (kafein) kullanmayın.

Haberin Devamı

DİKKAT! YASAKLAR LİSTESİ

* Atıştırmalık olarak üretilmiş, işlenmiş, paketlenmiş her türlü abur cuburdan uzak durun.
* Yüksek fruktozlu mısır şurubu içeren besinlerden uzak durun.
* Son yıllarda meyveli yoğurtlara, kahvaltı gevreklerine hatta salata soslarına bile fruktozlu mısır şurubu eklemeye başladılar, aklınızda olsun!
* Yasaklar listesine fazla miktarda beyaz un ve şeker ihtiva eden beyaz ekmeği, açma, poğaça, börek, kurabiye, beyaz pirinç, pirinç patlakları, kahvaltılık mısır gevreği ve hatta makarnayı da eklemeyi de unutmayın.
* Patates püresi, erişte, şehriye, mantı gibi unu, nişastası bol yiyeceklerden de uzak durmayı unutmayın.
* Kahveden uzak kalın.


Yazarın Tüm Yazıları